Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek  Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek  Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)"— Előadás másolata:

1 Takarmányismeret 5. Melléktermékek

2 Növényolajipari melléktermékek  Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa) -melegen extrahált (extrahált darák) → nyerszsír-tartalmuk, nyersrost-tartalmuk különböző Extr. szójadara: % nyersfehérje aminosav garnitúra: kiváló biológiai érték legkiválóbb növényi eredetű fehérjehordozó, lizintart. magas, tripszininhibitor: nedves hőkezeléssel inaktiválható, monogasztrikus állatok takarmányában legfőbb fehérjehordozó,

3 Növényolajipari melléktermékek  Extr. Napraforgódara Mo-n nagy mennyiségben termelődik Nyersfehérje: ~44 %, nyersrost 12 % Lizinben nem túl gazdag (Napliz) Met-ból sokat tartalmaz Antinutritív a.-kat nem tartalmaz, de sok, durva rost, éles maghéj= gyulladások → apróra darálva etetni sok rost higítja: energia-értéke jóval kisebb, mint szójadaráé (Napenerg) tyúkfaj takarmányába kb. 5% viziszárnyas fajok: %

4 Növényolajipari melléktermékek  Extr. repcedara: Nyersfehérje: kb. 44 % Antinutritív anyagok: 00-s 000- fajták etetése, Tejben, húsban ízrontó hatása lehet: halíz Kb. 5%-ban keverjük a monogasztrikusok takarmányába Lenmagdara, gyapotmagdara, földidódara

5 Cukoripari takarmányok  Répaszelet:  -nedves, (terimés, olcsó tömegtak.) szmha takarmánya napi kg, -száraz: töltő hatás (1-3 kg/nap), beáztatni vagy darálva, abrakba keverve etetve: =gyomorban megduzzad, koca elhízás elleni takarmánya Melasz: tak. ízesítésére, pácoláshoz, silózáshoz, granulálási segédanyag max.1-2kg/nap nyersfeh.tartalma %, de főleg amidok

6 Malomipari takarmányok  Hántolás és őrlés után visszamaradó héj+aleuron réteg  Korpák: rosthordozó P-ban gazdag: fitát mikotoxikózis veszélye ↑ sertés takarmányban, tejelő pótabrakban, baromfinak nem  Takarmánylisztek: kevesebb héj és aleuron, több endospermium = kisebb nyersfehérje-, nagyobb energia- tartalom kukorica-takarmányliszt, búzatakarmányliszt, borsótakarmányliszt

7 Sörgyári melléktermékek  Tavaszi árpa: csíráztatás (maláta) →csíra eltávolítása →magot pörkölik, őrlik, főzik →szűrik, komlózzák, élesztővel beoltják (cukor →alkohol)  Malátacsíra: nyersfehérje tart. 25 % (egyharmada amid) tehén: 1-3 kg/nap  Sörtörköly: fejőstehén ízletes takarmánya laktagóg hatású friss sörtörköly: KG/NAP, könnyen romlik szárított sörtörköly: 1-3 kg/nap  Sörélesztő: friss: romlékony szárított sörélesztő = tak. élesztő lizinben gazdag fehérjehordozó B vitaminokban gazdag Bfi, sertés takarmánya: 2-5 %

8 Állati eredetű takarmányok Tejipari takarmányok: fölözött tej tejpor Húsipari takarmányok: vegyes állatifehérje-liszt (húsliszt) baromfi állatifehérje-liszt vérliszttolliszt Halfeldolgozási melléktermékek: hallisztek


Letölteni ppt "Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek  Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések