Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A takarmányok összetétele: Szerves anyagok : N mentes kivonható anyagok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A takarmányok összetétele: Szerves anyagok : N mentes kivonható anyagok."— Előadás másolata:

1 A takarmányok összetétele: Szerves anyagok : N mentes kivonható anyagok

2 -Óriási szerep – arányuk legtöbb a takarmányban -Kémiailag nem egységes anyag -Könnyen emészthető, fontos energiahordozó anyagok alkotják -Mennyiségét számítással határozzuk meg: Nm.k.a. = Sza – (nyershamu+nyersfehérje+nyerszsír+nyersrost)

3 I./ A N mentes kivonható anyagokat alkotó anyagcsoportok:  Szénhidrátok:  1.1. Monoszacharidok: (kevés van a takarmányban, kondenzálódnak)  pentózok (xilóz, ribóz)  hexózok (glükóz, fruktóz,- önállóan ritkán fordul elő: melasz, gyümölcsök - galaktóz)  1.2. Diszacharidok: - szaharóz: cukorrépa, cukorcirok  - laktóz: tej  - maltóz: cukornád  1.3. Triszacharidok: raffinóz

4 1.4. Poliszacharidok: Keményítő: - glükóz egységekből kondenzálódott (hideg vízben nem oldódik, meleg vízben csirizesedik) - táplálkozás-élettanilag óriási szerepe van - előfordulása: magvak, burgonya Glikogén: - glükóz molekulából kondenzálódott - állati eredetű tartalék tápanyag - takarmányozási szerepe nem jelentős - előfordulása: állatok, gombák, algák

5 Inulin: - polimerizált fruktóz lánc: - könnyen emészthető édes vegyület - előfordulása: csicsóka, vöröshagyma, cikória Vegyes poliszacharidok: az állat rosszul emészti - pektin: oldható része - növényi nyálkák, mézgák: oldható részei 2. Szerves savak: növényekben főleg sók formájában (almasav, citomsav, borkősav, oxálsav, stb.) Táplálkozás-élettanilag lehetnek: - hasznosak: tejsav, illózsírsavak, - szilázsban szabad savak formájában - közömbösek: vajsav - károsak: oxálsav

6 Ezek a savak NEM JÁTSZANAK SZEREPET a szervezet sav-bázis egyensúlyában, de azt terhelhetik. Kb. olyan táplálóhatást fejtenek ki, mint a szénhidrátok 3./ Alkaloidák, glikozidák: Kémiailag nem egységes anyagcsoportok, de hatásuk hasonló A takarmányokban rendszerint kis mennyiségben találhatók Íz, aroma, szaganyagot képviselnek Nagyrészük antinutritív hatású, (pl.: szaponinok) Befolyásolják a takarmány étrendi hatását, specifikus hatást is kifejtenek. Nagy mennyiségben mérgezők lehetnek.

7 Alkaloidák: Ergotoxin – anyarozs Colchicin- kikerics Piperin – bors Lupinin – csillagfürt Ricin – ricinus Ópium, papaverin, morfin – mák Atropin – nadragulya stb. Glikozidák: Amigdalin – mandula Szaponinok – lucerna, vadgesztenye, stb. Tannin – cirok Linamarin – lenmag stb. 4./ Inkrusztáló anyagok: ami feloldódik savban, lúgban

8 A N m.k.a. takarmányozási jelentősége  Energiafedezetet biztosítanak  Zsírtermelés alapanyagai  Ízesítik a takarmányt  Hazánkban a legolcsóbb táplálóanyagok  Kérődzőkben a baktériumok életfolyamataihoz elengedhetetlenek  Nm.k.a: gabonamag: % gabonamag: %  malomipari takarmányok:50 %  szénafélék: %  oajpogácsa: %


Letölteni ppt "A takarmányok összetétele: Szerves anyagok : N mentes kivonható anyagok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések