Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A takarmányok összetétele

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A takarmányok összetétele"— Előadás másolata:

1 A takarmányok összetétele

2

3 A takarmányok összetételét befolyásoló tényezők
Növényi eredetű takarmányok. növény faja fajta vegetációs időszak tárolás módja termőterület szerves-, szervetlen trágya mennyisége tartósítás módja Állati eredetű takarmányok: állat faja, kora testrész feldolgozottsági fok tartósítás módja eredete

4 Takarmányok víztartalma víztartalom, %=100%-sz.a. tart.%
Víztartalom befolyásolja: - a takarmány táplálóértékét - a takarmány étrendi hatását - szállíthatóságot, szállítási ktsg-t Takarmányok csoportosítása víztartalom alapján: 1./ Száraz tak. (12-14 %) magvak, szénák, szalmák 2./ Nedvdús, v. vizenyős tak: halmazáll. szilárd zöldtak., gyökgumós tak. 3./ Folyékony tak.: halmazáll. is folyadék pl.: tej, savó Típusai: - vegetációs (szöveti) víz - ivóvíz

5 A takarmányok szárazanyag-tartalma
Meghatározza az állat takarmányfelvételét Az állat táplálóanyag szükségletét meghatározott mennyiségű szárazanyagban kell biztosítani -táplálóanyag hiány -bizonyos táplálóanyagokból luxus-fogyasztás

6 Szarvasmarha szárazanyag – szükséglete:
20-30 kg/1000 kg élőtömeg - ha kevesebb, mint 20 kg nem lakik jól ha több, mint 30 kg nem bírja megenni Max.: 35 kg sz/1000 kg élősúly Min.: 15 kg sza/1000 kg élősúly 20-30 kg/1000 kg élőtömeg

7 Az állat takarmányfelvételét befolyásolja:
- állat tömege - a sza. energiatartalma - ízletesség - megszokás


Letölteni ppt "A takarmányok összetétele"

Hasonló előadás


Google Hirdetések