Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ANYAGOK TÁROLÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ANYAGOK TÁROLÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 AZ ANYAGOK TÁROLÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2 A tárolás során az anyagokat minőségi és mennyiségi veszteségek nélkül kell megőrizni. Akkor tudunk célszerű, minimális veszteségekkel járó tárolást biztosítani, ha figyelembe vesszük a tárolandó anyag fizikai és kémiai tulajdonságait.

3 Szilárd anyagok tárolása Göngyölegben való tárolás:  Göngyölegen olyan edényeket, ládákat, zsákokat értünk, amelyek tároláson kívül az anyag szállításához is alkalmasak.  Szilárd anyagokhoz göngyölegként fémdobokat, hordókat, textíliából, papírból, vagy műanyagból készült zsákokat használnak.

4  Azokat az anyagokat, amelyeknek göngyölege nedvességálló, a szabadban is tárolhatják, betonalátéteken, lehetőleg elkerített helyen.  Kevésbé ellenálló csomagolású anyagokat zárt raktárakban célszerű tárolni.

5 Tárolás halmazban:  Az anyag tulajdonságaitól függően a halmazt képezhetik szabadban, fedett tárolóhelyen, teljesen zárt raktárban.  A halmaz alakja lehet kúp, gúla, háromszögalapú hasáb. A halmazok alakját nagymértékben befolyásolja a természetes rézsűszög, amely általában 20-60 fok között változik. A halmazok alakját nagymértékben befolyásolja a természetes rézsűszög, amely általában 20-60 fok között változik. 45 foknál kisebb rézsűszög mellett nem érdemes halmazokat kialakítani, mert nagy a helyigényük. 45 foknál kisebb rézsűszög mellett nem érdemes halmazokat kialakítani, mert nagy a helyigényük.

6 Tárolás bunkerben és silóban: Silókban, bunkerekben olyan anyagokat tárolhatnak, amelyek nem tapadnak, aprószemcsések vagy porszerűek.  A bunkerek rendszerint négyszögletes kiképzésűek, aljuk gúlaszerűen összeszűkül és megfelelő elzáró, illetve adagolószerkezetük van. A bunkerek szerkezeti anyaga vasbeton vagy acél. A bunkerek szerkezeti anyaga vasbeton vagy acél.

7 A silók általában hengeres, a bunkereknél magasabb építmények.

8 Folyadékok tárolása A folyadékok is tárolhatók göngyölegben és tartályokban. Kisebb mennyiségű folyadékok tárolhatók abban az edényben is, amelyben a raktárba érkeztek. Göngyölegként folyadékokhoz üvegballonokat, műanyag, fém kannákat, valamint hordókat használnak.

9  Nagyobb mennyiségű folyadékot acéltartályokban tárolnak.  A tartály készülhet más fémből, de műanyagból is, figyelembe véve a tárolt folyadék korróziós sajátságait.  A tárolásra használt tartály lehet nyitott (ritkán), de többnyire a tartályok zártak.  A tartály alakja lehet szögletes vagy hengeres. Szilárdsági szempontból a hengeres tartály kedvezőbb. A tartály elhelyezése lehet vízszintes vagy függőleges.

10

11 Nagyobb mennyiségű tűzveszélyes folyadékot védőgödörben elhelyezett felszíni tartályban, vagy földbe sülyesztett tartályban szabad tárolni.

12 Gázok tárolása Tárolás gázpalackokban: Kisebb gázmennyiséget, szállító edényül szolgáló gázpalackban tárolhatunk. A gázpalackok nyomásra méretezett edények, szerkezeti anyaguk acél. A gázpalackok nyomásra méretezett edények, szerkezeti anyaguk acél. A nem éghető gázokat tartalmazó palackok szelepei jobbmenetűek, míg az éghető gázokat tartalmazóké balmenetűek. A nem éghető gázokat tartalmazó palackok szelepei jobbmenetűek, míg az éghető gázokat tartalmazóké balmenetűek.

13 Gáztartók: Nagyobb mennyiségű gázt ún. gáztartókban tárolnak. A nagyobb befogadóképesség érdekében a kisnyomású gáztartókat változó térfogatúra készítik, míg a nagynyomású gáztartókban a gázt összesűrítve tárolják. A nagyobb befogadóképesség érdekében a kisnyomású gáztartókat változó térfogatúra készítik, míg a nagynyomású gáztartókban a gázt összesűrítve tárolják. A kisnyomású gáztartókban uralkodó nyomás nem haladhatja meg az 5000 Pa. A kisnyomású gáztartókban uralkodó nyomás nem haladhatja meg az 5000 Pa. Két típusuk használatos, a vízzáras és a száraz gáztartó. Két típusuk használatos, a vízzáras és a száraz gáztartó.

14 A nagynyomású gáztartók hengeres vagy gömb alakú edények, melyekből a gáz nyomáscsökkentő szelepen keresztül vezethető ki.


Letölteni ppt "AZ ANYAGOK TÁROLÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések