Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gázok sűrítése és szállítása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gázok sűrítése és szállítása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 A gázok sűrítése és szállítása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

2  A vegyiparban nagy mennyiségű gázt és gázelegyet dolgoznak fel.  A legtöbb gázfázisú kémiai folyamat atmoszférikustól eltérő nyomáson megy végbe.  Gyakran van szükség a gázok sebességének növelésére, vagy a készülékek méreteinek csökkentése végett, a térfogat csökkentésére.

3  A vegyiparban megvalósított gáznyomások széles határok között változnak: ( Pa).  A gázok sűrítésére és szállítására szolgáló gépeket működési elvük és a kompresszióviszony (nyomásviszony) alapján osztályozzák.

4 A nyomásviszony fogalma  Kompresszióviszonynak vagy nyomásviszonynak nevezzük a gépből kilépő gáz nyomásának (p 2 ) és a gépbe belépő gáz nyomásának (p 1 ) hányadosát. A nyomásviszonyt, ε (epszilon)-nal jelöljük. dimenzió nélküli szám

5  A kompresszióviszonytól függőn megkülönböztetünk:  Ventillátorokat, amelyek nyomásviszonya ε < 1,1  Gázfúvókat, amelyek nyomásviszonya ε = 1,3 - 3,0  Kompresszorokat, amelyek nyomásviszonya ε > 3,0  Vákuumszivattyúkat, az atmoszférikusnál kisebb nyomások előállítására.

6  Működési elvük szerint megkülönböztetünk: 1.Dugattyús kompresszorokat 2.Rotációs kompresszorokat 3.Centrifugális működésű, ún.turbókompresszorokat 4.Axiális ventillátorokat és kompresszorokat.

7 Dugattyús kompresszorok Lehetnek:  Egyszeres működésűek- a dugattyú löketére egy szívó- vagy egy nyomóütem esik.  Kettős működésűek- a dugattyú löketére, egy szívó és egy nyomóütem esik.

8 Az elérhető kompresszió mértéke szerint megkülönböztetünk:  Egyfokozatú és  Több fokozatú kompresszorokat.  Mindkét típus lehet vízszintes vagy függőleges elrendezésű.

9 Egyfokozatú, egyszeres működésű, vízszintes elrendezésű kompresszor 1 – Henger; 2 – Dugattyú; 3 – Szívószelep; 4 – Nyomószelep; 5 – Hajtókar;6 – Forgattyústengely;7 – Lendkerék; 8 – Keresztfej.

10 Indikátordiagram Ideális működésValós működés

11  Ideális működésnél a szívás abban a pillanatban kezdődik, amikor a dugattyú a bal oldali holtpontból kimozdul. A szívásnak a diagramban az AB vízszintes szakasz felel meg. A p 0 nyomásról p 1 nyomásra való sűrítésnek, pedig izotermikus sűrítés esetén a BC, mig adiabatikus sűrítés esetén a BC ’ görbe felel meg. CD egyenes jelzi a gáz kinyomását a hengerből.  A körfolyamat által bezárt terület (árnyékolt terület) izotermikus kompresszióra vonatkozik és arányos a kompressziós munkával.

12  A valós működésnél, a „D” pont a bal oldali holtpontnak felel meg, de itt a dugattyú a szélső helyzetben nem fekszik fel teljesen a hengerfedélre. A dugattyú és a fedél között mindig marad holttér (káros tér).  A holttér nagysága: ε - holttér relatív térfogata. V 1 - a dugattyú egy lökete alatt megtett útnak megfelelő térfogat.

13  A D pontban az összenyomott gáz térfogata ε·V 1, a nyomása, pedig p 2.  Amikor a dugattyú a bal oldali holtpontból elindul, a holttérben maradt gáz térfogata növekszik, nyomása csökken. Ennek a folyamatnak az indikátordiagramban a DA vonal felel meg. A nyomás csökkenése addig tart, míg a hengertérben a nyomás a p 1 szívóoldali nyomásnál valamivel kisebb p 0 értékig nem csökken. Ez, az A pontban következik be.

14  A p 1 -p 2 nyomáskülönbség hatására kinyit a szívószelep és a szívóvezetékből a gáz beáramlik a hengertérbe. A szívás (AB vonal) a dugattyú jobb oldali szélső helyzetéig, azaz a B pontig tart.  Amikor a dugattyú a jobb oldali holtpontból elindul visszafelé, a szívószelep lezár és megkezdődik a gáz kompressziója, amelynek az ábrán a BC vonal felel meg.

15  Amikor a hengerben a nyomás p 2 értéknél, azaz a nyomóvezetékben levő nyomásnál nagyobb lesz, kinyit a nyomószelep (a C pontban) és az összesűrített gáz a nyomóvezetékbe áramlik.  A gáz kinyomása a CD vonal mentén történik.  A nyomóvezetékbe kinyomott gáz térfogata arányos a CD szakasz vízszintes vetületével.

16 Többfokozatú kompresszor Nagy nyomást több fokozatú sűrítéssel lehet elérni. Erre a célra több fokozatú kompresszorokat használnak.

17 Gázfúvó 1- Ház; 2 –Forgódugattyú; 3 –Szívócsonk; 4- Nyomócsonk.

18 Ventillátorok Megkülönböztetünk: • radiális (centrifugál) és •axiális ventillátorokat.  Többnyire akkor alkalmazzák őket, ha nagymennyiségű gázt kell szállítani kis nyomáskülönbség mellett.

19 Radiális ventillátorok 1 – Ház; 2 – Járókerék; 3 – Szívócsonk; 4 – Nyomócsonk.

20  A radiális ventillátorok lehetnek:  Kisnyomásúakp < 1000 Pa,  Közepes nyomásúakp = Pa és  Nagynyomásúakp = Pa.

21 Axiális ventillátorok 1 – Ház; 2 – Járókerék; 3 – Lapátok; 4 – Keret.


Letölteni ppt "A gázok sűrítése és szállítása Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések