Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZABÁLYOZÓK Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZABÁLYOZÓK Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 SZABÁLYOZÓK Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2 Szabályozó alatt azt a berendezést értjük, amellyel megvalósítjuk az automatikus szabályozást az ember közvetlen részvétele nélkül. Megkülönböztetünk: A.Állásos (nem folytonos) szabályozást; B.Folytonos szabályozást.

3 Az állásos szabályozás a szabályozásnak az a módja, amelynél a beavatkozó szerv egyik helyzetéből a másikba ugrásszerűen megy át. Az ellenőrző jelnek egy bizonyos értéket el kell érnie ahhoz, hogy rendelkező jel jöjjön létre. Ide tartoznak a:  Kétállású, és a  Többállású, (lépcsős) szabályozók.

4 A folytonos szabályozás a szabályozásnak az a módja, amelynél a beavatkozó szerv két szélső helyzete között bármely helyzetet elfoglalhat. A folytonos szabályozás lehet közvetlen és közvetett, továbbá lehet: Egyszerű, és Összetett.

5 A segédenergia fajtája alapján megkülönböztetünk:  Villamos,  Pneumatikus,  Hidraulikus, és  Mechanikus szabályozókat.

6 Az egyszerű szabályozók a hibajel feldolgozása és a kimenő jelük kialakítása szempontjából, lehetnek:  Arányos (proporcionális) szabályozók (P),  Integráló jellegű szabályozó (I)  Differenciáló hatású szabályozó (D).

7 Az összetett szabályozók lehetnek:  Arányos-integráló szabályozó (PI)  Arányos-differenciáló (PD) és  Arányos-integráló-differenciáló szabályozók (PID).

8 Az önműködő szabályozás zökkenőmentes megvalósítása érdekében a szabályozó berendezés tartalmazza még a következő egységeket is: 1.Különbségképző és erősítő egységet, 2.Arányos, integráló, differenciáló jelfeldolgozó egységet, 3.Alapjelképző egységet, 4.Kézi-automatikus kapcsolót, 5.Vonalírót és indikátort.

9 A szabályozó berendezés szerkezeti felépítésétől függően, az említett egységek önállóan is végezhetik feladatukat.

10 Különbségképző szervek A szabályozás hatásláncában az alapjel és az ellenőrző jel összehasonlítását végzik. Kimenő jelük a rendelkezőjel, amely arányos az alapjel és az ellenőrzőjel különbségével.

11 Hidraulikus elven működő különbségképző szerv x 1 – Alapjel (bemenő jel)x 2 - Ellenőrző jel (bemenő jel) x 3 – Rendelkező jel (kimenő jel).

12 Pneumatikus különbségképző szerv

13 Elektromos elven működő különbségképző Wheatstone-hidas kapcsolással elmozdulások különbsége állítható elő. Az elmozdulások X 1 és X 2 különbsége arányos az U 1 feszültséggel.


Letölteni ppt "SZABÁLYOZÓK Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések