Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2 Felfutási idő (T u ) az az idő, amely szükséges az átmeneti függvény végső értékének 10 %-ról (51 cm), 90 %-ra (59 cm) való eléréséig.

3 Szabályozási idő (T s ) az az időtartam, amelynek a zavarás pillanatától való eltelte után, a szabályozott jellemző új állandósult értékétől (végértékétől) csak 5 %-kal különbözik. A túlszabályozás nagysága (túllendülés) P r a szabályozott jellemző pillanatértékének az új állandósult értékétől számított legnagyobb átmeneti eltérése. 5 és 30 % között mozoghat.

4 Az oszcillációk periódusa P a görbe két szomszédos maximuma közötti idő. Csillapítási tényező a görbe két szomszédos maximumának arányával egyenlő.

5 A SZABÁLYOZÓ JELLEMZŐINEK HATÁSA A SZABÁLYOZÁS MINŐSÉGÉRE

6 ☻A szabályozó akkor látja el feladatát helyesen, ha a szabályozott jellemző értékét, a szabályozási körre ható zavarás után, az előre megadott, vagy előírt módon változtatott értékére a kívánt pontossággal visszaállítja, és meg is tartja. ☻A szabályozó csak bizonyos határokon belül tudja a szabályozott jellemző változását előidéző zavaró hatásokat kiküszöbölni, vagy csökkenteni. ☻A szabályozó helyes kiválasztása hosszadalmas számítási és tervezési munkát igényel, és mindig a szabályozott szakasz tulajdonságaitól függ.

7  Azok a szabályozott szakaszok, amelyekben a holtidő kicsi, arra utalnak, hogy a technológiai folyamat lassú. A terhelés ritkán, és akkor is csak kis mértékben változik. Az ilyen szakaszok kétállású szabályozókkal szabályozhatók.  Ha a szabályozott jellemző ingadozása túllépi az adott technológiai folyamatra nézve megengedett határokat, arányos szabályozásra kell áttérni. Az arányos szabályozó erősítési tényezője váltóztatható és állítható.

8 Az arányos szabályozó jelleggörbéi egységugrás bemenőjel változása esetén: Itt mindig van eltérés az alapjel és a szabályozott jellemző között. Ez az eltérés nagyobb, ha a szabályozó erősítési tényezője K c alacsony). Ha az erősítés K c =10, az eltérés e 0 a legkisebb (1 görbe). Ha az erősítés K c =0,5 (6 görbe) az eltérés igen nagy.

9  Kis erősítési tényező alkalmazása esetén csökken a szabályozás érzékenysége, és fordítva.  Az erősítési tényezőt tehát úgy kell beállítani, hogy a szabályozó beavatkozása megfelelően gyors legyen, de ugyanakkor minőséges is.

10 ☻Az arányos-integráló szabályozóra jellemző, hogy az integráló hatás megszünteti a szabályozási eltérést. ☻A zavarást követő időpillanatban a szabályozó arányos tagja nagymértékben avatkozik be, majd ezt követően az integráló tag beavatkozásának eredményeként a szabályozott jellemző értékét visszaállítja a kívánt értékre.

11 A szabályozott jellemző időbeli változása: T i = állandó, és változtatjuk a K c erősítést K c = állandó és változtatjuk az integrálási időt

12 ☻A K c erősítés növelésével csökken a felfutási idő és a maximális túllendülés, de növekszik a szabályozási idő. ☻Az integrálási idő változása nem hat ki a felfutási időre, de az integrálási idő csökkenésével csökken a maximális túllendülés, és növekszik a szabályozási idő.

13 A differenciálási idő változásának hatása arányos- differenciáló (PD) szabályozó esetében, állandó erősítés mellett: Ha növekszik a T D differenciálási idő, a felfutási idő csökken, míg a túl- lendülés csak kicsit változik. A szabályozott jellemző lengései még csillapítottabbak lesznek, ha PID szabályozót alkalmazunk.


Letölteni ppt "A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések