Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2  A különböző szilárd halmazállapotú anyagokat szállíthatjuk egészen kis távolságra, pl. pár deciméterre, de számos esetben több száz méterre is.  A szállítás történhet egy üzemen belül egyik készülékből a másikba,  egyes üzemrészek között,  a raktárból a feldolgozás helyére stb.

3  Ha a szilárd anyagot több kilométeres távolságra kell szállítani, leggyakrabban szállítóeszközöket (gépi hajtású kocsikat, gépjárműveket használnak).

4 Halmazanyagok szállítása A halmazanyagok lehetnek:  darabosak,  szemcsések és  porszerűek. •Gyakori az az eset is, mikor vegyes szemcsenagyságú az anyag.

5 •A halmazba felrakott anyag egyik fontos jellemzője a természetes rézsűszög. A kúpszerű anyaghalmaz alkotójának vízszintessel bezárt szögét értjük, amely tapasztalat szerint adott szemcseméret és nedvességtartalom mellett állandó.

6  Valamely szállítóberendezéssel folytonos anyagáramban továbbított anyagmennyiséget a következőképpen számíthatjuk ki: A - az anyagáram keresztmetszetének felülete, W -az anyag haladási sebessége, - az anyag látszólagos (ömlesztett) sűrűsége.

7  Látszólagos sűrűségen az anyagnak azt a sűrűségét értjük, amelyet a halmazban mérhetünk. Ez a sűrűség mindig kisebb, mint az anyag tényleges-valódi sűrűsége,  Adagokban való továbbításkor a szállított anyagmennyiség, a következőképpen számítható ki: Q 0 – egy adag tömege, w - az adagok haladási sebessége, i - az adagok egymástól való távolsága.

8 Szállítóberendezések A berendezés kiválasztásakor több szempontot kell figyelembe venni:  A szilárd anyag szemcsenagysága-szemcseösszetétele,  A szállítási pálya milyensége (vízszintes, meredek, lejtős stb.),  A szállítás távolsága,  A szállítandó anyag érzékenysége az időjárás viszontagságaira,  A szállítandó anyag szennyezi-e a környezetét (pl.bocsájt-e ki ártalmas gázokat, gőzőket stb.),  Melyik szállítóberendezés alkalmazása igényel legkisebb energiabefektetést, azaz melyik a leggazdaságosabb.

9 A legelterjedtebb szállítóberendezések a következők: •Szállítószalagok, •Láncos szállítók, •Rédlerek, •Serleges szállítók, •Csigás szállítók, •Lengő szállítók, •Pneumatikus szállítók.

10 Szállítószalagok •A gumihevederes szállítószalagok szélessége 0,2 - 1,4 méterig, hossza 2 – 500 m – ig terjedhet. A szalag sebessége 0,5 - 2 m között változhat..

11 Láncos szállítók

12 Rédlerek

13 Serleges szállítók  A serleges elevátorok egyaránt alkalmasak aprószemcsés, darabos és porszerű anyagok szállítására. A szállítás magassága elérheti az 50 métert is.

14 Csigás szállítók A csiga csavarfelületének menetemelkedése általában

15  A szállított anyag tömegárama a következő tapasztalati képlet szerint számítható ki: n – a csiga fordulatszáma[ford./perc] D - a csiga átmérője [m]ρ- az anyag sűrűsége [kg/m 3 ] φ- a térkitöltési tényező (dimenzió nélküli szám) (0,1 és 0,5 között változik)

16 Lengő szállítók 1 – szállítócsatorna, 2 – rugók,3 - hajtórúd

17 Pneumatikus szállítók  Pneumatikus szállításon olyan szállítást értünk, amely során a porszerű vagy aprószemcsés anyag gázáram, többnyire levegőáram segítségével halad a szállítás helyére, meglehetősen nagy sebességgel.

18  Pneumatikus szállítás akkor jön létre, ha a szilárd anyag és a levegő aránya elér egy megfelelő értéket.  Ezt az arányt keverési aránynak nevezzük: A keverési arány legtöbb esetben 10 – 50 között változhat.

19  Ha az áramló gáz nyomása a légköri nyomásnál kisebb, tehát a levegő szívás hatására áramlik-szívóüzemről, vagyis depressziós pneumatikus szállításról beszélünk.  Amennyiben a légköri nyomásnál nagyobb nyomáson történik a szállítás nyomóüzemű, vagyis kompressziós szállításról van szó.

20 Szívóüzemű pneumatikus szállítás

21 Nyomóüzemű pneumatikus szállítás 1 - Fuller-szivattyú; 2 – A szállítandó anyagot tároló siló; 3 – Adagolóberendezés; 4 – Ciklon; 5 – Ciklon a finom por leválasztásához. Fuller-szivattyú

22 Szállítás távolsága [m] Szükséges légnyomás [Pa] 10020000 100 – 20025000 200 – 30030000 300 - 70035000 – 40000


Letölteni ppt "SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések