Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2 Folyadékszint szabályozás ☺Feltételezzük, hogy a távadó mérési tartománya 0–2 m. ☺ Az a feladat, hogy a folyadékszint magasságát h=1 m-en kell tartani (a szabályozott jellemző kívánt értéke). ☺A szabályozást egy arányos-integráló szabályozó segítségével kívánjuk megvalósítani. ☺ A beavatkozószerv egy pneumatikus szervomotorral ellátott szabályozószelep.

3 LR- Vonalíró; LT- Folyadékszint távadó; R- Kéziszelep; LIC- PI szabályozó LV- Pneumatikus szelep q V1 - A tartályba áramló folyadék térfogatárama; q V2 - A tartályból távozó folyadék térfogatárama; h- A kívánt folyadékszint.

4 A szabályozás tömbvázlata G c - A szabályozó átviteli függvénye; G v - A szabályozószelep átviteli függvénye; G p - A folyadéktartály átviteli függvénye; H 1 - A folyadékszint-távadó átviteli függvénye; P c - Alapjel (folyadékszint h=1 m); P M - Ellenőrző jel (a folyadékszint pillanatnyi értékével arányos jel); H- A szabályozott jellemző (folyadékszint-magasság); Z- Zavaró jellemzők; E- Hibajel, rendelkező jel (p c –p M ); P- Beavatkozó jel; F- A pneumatikus szabályozószelep szeleprúdjának elmozdulása.

5 A szabályozó működésbe helyezésének sorrendje 1.A kézi-automatikus átkapcsológombot „kézi” helyzetre fordítjuk, és a pneumatikus szervek működéséhez szükséges táplevegő nyomását 1,4 bar-ra állítjuk. 2.Beállítjuk az alapjelet a szelep segítségével. A szelepből távozó levegő nyomása 1 bar kell hogy legyen, ahhoz hogy a pneumatikus szabályozószelep teljesen nyitott legyen. A nyitott szelepen keresztül megindul a tartály feltöltése folyadékkal. A tartály feltöltését a vonalíró követi és regisztrálja. Az R kéziszelep részben nyitott.

6 3. Amilyen mértékben közelít a folyadékszint magassága a kívánt h=1 m magas- sághoz, olyan mértékben csökkentjük kézi úton, a szabályozóba áramló táplevegő nyomását. Ezt addig végezzük, míg a tartályban a folyadékszint a kívánt értéken állandósul, vagyis a beáramló folyadék térfogat- árama, egyenlő lesz a kiáramló folyadék térfogatáramával (q V1 =q V2 ).

7 4. Az alapjel beállítására szolgáló szeleppel kiegyenlítjük az alapjelet az ellenőrző- jellel, és az átkapcsológombot „auto- matikus” helyzetre fordítjuk. A szabályozás minősége, a szabályozó K c erősítésétől és T i integrálási (utánállási) idejétől függ.


Letölteni ppt "A SZABÁLYOZÓKÖR MŰKÖDÉSI ELEVE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések