Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői."— Előadás másolata:

1 Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői

2 szakaszszabályozó A visszacsatolt egyhurkos (SISO) szabályozási kör szakkifejezései alapjel adó alapjel különbség képző rendelkező jel kompenzáló tag végrehajtó jel ellenőrző jel végrehajtó távadó módosító jellemző zavar jellemző szabályozott jellemző A szakasz blokk modellje

3 Egyhurkos zárt szabályozási statikus illesztése y xMxM u yMyM y uMuM u yMyM A szakasz statikus karakterisztikájának felvétele átlagos üzemi jellemző értékek mellett történik. Az eltérés az átlagos üzemi értékektől a zavarjellemző. A távadó és a beavatkozó méretezése a maximális vagy minimális zavarjellemzők feltételezésével történik.

4 Egyhurkos zárt szabályozási statikus illesztése y xMxM u yMyM y uMuM u yMyM Integráló jellegű szakasznak nincs statikus karakterisztikája. Ilyenkor az átlagos üzemi jellemző értékek mellett elvárt munkaponton átfektetett direkt (vagy inverz) egyenessel helyettesítjük a statikus karakterisztikát, amit a zavarjellemzők elcsúsztatnak.

5 Tartály szintszabályozás A technológiától függ, hogy a szint értékét a be-, vagy a kimeneti szivattyú szabályozza. A szakasz integráló jellegű. Q be Q ki tartályszint szivattyú Bemeneti szivattyú Ha a kimeneti szivattyúval szabályozzuk a szintet a szakasz statikus jellege inverz. Ha a bemeneti szivattyúval szabályozzuk a szintet a szakasz statikus jellege direkt. A nem megfelelő szabályozó statikus jelleg illesztés végállásba vezérli a szabályozási kört! y xMxM yMyM u

6 Példa v Egy hajó kikötéshez készülve a kormánykerék elfordítását követve folyamatosan fordul. A folyó sodrásának hatása a hajólapátra szintén folyamatosan nő. A hajólapát elfordulása ±80º, R: 4-20 mA Az irányítástechnika blokkvázlat Mekkora legyen K C, hogy az állandósult szögeltérés kevesebb legyen, mint 2,5º?

7 A zárt szabályozási kör átviteli függvényei G p (s)G R (s) G W (s) G A (s) G c (s) G T (s)

8 A hibajel (rendelkező jel) meghatározása

9

10 Nem biztos, hogy stabil a szabályozási kör! Nem biztos, hogy megfelelő a dinamikus viselkedés!

11 Értékkövetés G p (s)G R (s) G W (s) G A (s) G c (s) G T (s)

12 Értékkövetés

13 Értéktartás G p (s)G R (s) G W (s) G A (s) G c (s) G T (s)

14 Értéktartás

15 Az egyhurkos szabályozási kör dinamikus minőségi jellemzői Szakasz identifikálás Fekete modell

16 A zárt szabályozási kör minőségi jellemzői az időtartományban y h statikus hibajel y h = Y D – h(∞) Tolerancia sáv T a2% Szabályozási idő Y D alapérték h(∞) végérték h(T p ) csúcsérték T r felfutási idő 10% 90% h(T p2 ) második csúcsérték t lengésszám h(t)

17 A zárt szabályozási kör minőségi jellemzői a körfrekvencia tartományban A(0) dB ω pg csúcs körfrekvencia logω h(t)

18 Szakasz identifikálás (Fekete modell) Az időtartományban a méréssel meghatározott átmeneti függvényre illesztett közelítő jelátviteli taggal. Az időtartományban a méréssel meghatározott átmeneti függvényre illesztett közelítő jelátviteli taggal. A körfrekvencia tartományban a méréssel meghatározott Bode diagramra illesztett közelítő jelátviteli taggal. A körfrekvencia tartományban a méréssel meghatározott Bode diagramra illesztett közelítő jelátviteli taggal.

19 A szabályozó felöl nézve u yMyM y xMxM Integráló jellegű w Arányos jellegű t yMyM t yMyM

20 HPT1 modell az átmeneti függvény alapján A négyzetes eltérés számítása

21 HIT1 modell az átmeneti függvény alapján HIT1 modell az átmeneti függvény alapján

22 A szabályozó felöl nézve u yMyM y xMxM Bode diagram felvétele w


Letölteni ppt "Az egyhurkos szabályozási kör statikus jellemzői."

Hasonló előadás


Google Hirdetések