Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÁRÍTÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÁRÍTÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 SZÁRÍTÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2  Szárításnak nevezzük azt a részben kalorikus de ugyanakkor diffúziós műveletet is, amely során hőközlés segítségével az anyagok nedvességtartalmát teljesen, vagy részben eltávolítjuk.  Az eltávolítandó nedvesség az esetek túlnyomó részében víz.

3 A SZÁRÍTÁS CÉLJAI 1.Az anyag egyes fizikai, kémiai tulajdonságainak javítása; 2. Könnyebb szállíthatóság; 3. A korrózióveszély csökkentése; 4. Biológiai és mikrobiológiai folyamatok megakadályozása.

4 A SZÁRÍTÁS MÓDJAI  A hőnek a szárítandó anyaghoz való hozzávezetési módja szerint megkülönböztetünk: 1. Konvektív szárítás - a szárítandó anyag közvetlenül érintkezik a szárítóközeggel, rendszerint levegő, vagy füstgázok; 2. Kontakt szárítás – a hőátvitel a hőhordozótól a szárítandó anyaghoz elválasztófalon keresztül megy végbe;

5 3. Radiációs (hősugárzásos) szárítás – a hőátvitel infravörös sugarak segítségével megy végbe; 4. Dielektrikus szárítás – nagyfrekvenciájú elektromos áram erőterében való melegítés útján; 5. Szublimációs szárítás (liofilizálás) – a szárítás alacsony nyomáson (133,33 – 13,3 Pa), fagyasztott állapotban megy végbe.

6 A szárító levegő tulajdonságai A levegő állapotát a következő jellemzők segítségével lehet meghatározni: •Hőmérséklet; •Nyomás; •Abszolút nedvességtartalom; •Relatív nedvességtartalom és a •Hőtartalom.

7  A hőmérséklet szerepe nagyon jelentős, mert ha a levegőben levő vízgőz parciális nyomása eléri az adott hőmérséklethez tartozó telítési nyomást, megindul a vízgőz kondenzációja, és az ilyen levegő szárításra nem alkalmas.

8  A szárító levegőt úgy kell elképzelni, mint a száraz levegő és vízpára elegyét.  Dalton törvénye értelmében a levegő nyomása:

9 Abszolút nedvességtartalom  Az abszolút nedvességtartalom alatt az 1 kg száraz levegőben levő nedvesség tömegét értjük.

10 Relatív nedvességtartalom  Relatív nedvességtartalom alatt a levegő által ténylegesen tartalmazott vízgőz parciális nyomásának és az azonos hőmérsékletű telített állapotú levegőben lévő vízgőz parciális nyomásának arányát értjük. Képletbe foglalva felírhatjuk:

11 A nedves levegő entalpiája  A nedves levegő h entalpiája 1 kg teljesen száraz levegőre vonatkozik, és adott t ( o C) hőmérsékleten úgy határozzák meg, mint a teljesen száraz levegő entalpiájának és a vízgőz (x · h vízgőz ) entalpiájának összegét:

12 A nedves levegő diagramja (h-x diagram)

13 Légkondicionálás  Légkondicionálás alatt értjük azt a műveletet, amely során a levegőnek a szárítás megvalósításához szükséges hőmérsékletet és nedvességtartalmat biztosítjuk.

14 1 – Levegőbevezető nyílás;2, 6 – Kaloriferek; 3 – Terelőlemezek; 4 – Vízporlasztók; 5 – Cseppfogók; 7 – Ventillátor.

15 A száradás sebessége  A száradási sebesség alatt az időegységre eső nedvességtartalom-változást értjük.

16 Az anyag nedvességtartalma megadható:  Nedves anyagra vonatkoztatva és  Száraz anyagra vonatkoztatva.

17  A száraz anyagra vonatkoztatott nedvességtartalom (u ) alatt a nedvesség tömegének és a száraz anyag tömegének hányadosát értjük:

18  A két nedvességtartalom között a következő összefüggés áll fenn:

19


Letölteni ppt "SZÁRÍTÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések