Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hő- és Áramlástan II. Író Béla SZE-MTK-JÁI Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hő- és Áramlástan II. Író Béla SZE-MTK-JÁI Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai."— Előadás másolata:

1 Hő- és Áramlástan II. Író Béla SZE-MTK-JÁI Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai

2 Hő- és Áramlástan II. Író Béla SZE-MTK-JÁI Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Az entalpia 1 2 p1·V1p1·V1 p2·V2p2·V2 U1U1 U2U2 v p U 1 -U 2 adiabatikus A technikai munka: H 1 és H 2 a kezdeti és a végállapoti entalpia

3 Hő- és Áramlástan II. Író Béla SZE-MTK-JÁI Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Az entalpia definíciós egyenlete az I. főtétel az entalpiával felírva állandó nyomású állapotváltozás esetén adiabatikus állapotváltozás esetén

4 Hő- és Áramlástan II. Író Béla SZE-MTK-JÁI Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A v=áll. görbék a határgörbék között is exponenciálisak és kissé meredekebbek a p=áll. görbéknél! A vízgőz h-s diagramja h (J/kg) s (J/kg·K) x=1 x=0 A kritikus pont T=áll. p=áll. T krit. x=áll. p=áll. és T=áll.

5 Hő- és Áramlástan II. Író Béla SZE-MTK-JÁI Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Az entalpia meghatározása Száraz telített és túlhevített gőz: a nyomás és a hőmérséklet ismeretében diagramból vagy táblázatból. Nedves gőz: a nyomás vagy a hőmérséklet és a gőztartalom ismeretében diagramból vagy a száraz telített gőz és a telített folyadék entalpiájából számítással Folyadék: a hőmérséklet ismeretében számítással ahol a hőmérséklet o C mértékegységű! Víz esetén a számítási hiba 250 o C-ig kisebb mint 4 %!

6 Hő- és Áramlástan II. Író Béla SZE-MTK-JÁI Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A fajtérfogat meghatározása Száraz telített és túlhevített gőz: a nyomás és a hőmérséklet ismeretében táblázatból. Nedves gőz: a nyomás vagy a hőmérséklet és a gőztartalom ismeretében a száraz telített gőz és a telített folyadék entalpiájából számítással.

7 Hő- és Áramlástan II. Író Béla SZE-MTK-JÁI Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék A hűtő közegek logp–h diagramja log p h (J/kg) x=0 x=1 x=áll. s=áll. v=áll. t=áll.

8 Hő- és Áramlástan II. Író Béla SZE-MTK-JÁI Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ellenőrző kérdések 1.Írja fel az entalpia definíciós egyenletét differenciális formában! 2.Írja fel a termodinamika első főtételét az entalpiával! 3.Milyen sajátos tulajdonsága van az entalpiának állandó nyomású és adiabatikus állapotváltozások esetén? 4.Vázolja fel a vízgőz entalpia-entrópia diagramját és jelölje be a legfontosabb jellemzőket? 5.Az állandó nyomást és az állandó hőmérsékletet jelző görbék közül melyik töréspontos és hol van a töréspont? 6.Hogyan lehetséges az entalpia és a fajtérfogat meghatározása a nedves gőz azon állapotaihoz, melyek az h-s diagramon nem találhatók meg? 7.Hogyan lehet közelítőleg meghatározni a telítetlen víz entalpiáját? 8.Mit értünk száraz telített gőz, nedves gőz és túlhevített gőz alatt?


Letölteni ppt "Hő- és Áramlástan II. Író Béla SZE-MTK-JÁI Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések