Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HŐCSERÉLŐ KÉSZÜLÉKEK Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HŐCSERÉLŐ KÉSZÜLÉKEK Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 HŐCSERÉLŐ KÉSZÜLÉKEK Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2  Azokat a készülékeket, amelyek lehetővé teszik a hőnek egyik testből a másikba való átadását, hőcserélő készülékeknek (szerkezeteknek) nevezzük.  A működés alapelvét figyelembe véve a készülékeknek két fő csoportját különböztetjük meg:  Közvetlen hőátadás alapján működők (keverő hőcserélők) és  Közvetett hőátadással működő készülékek.

3 Közvetlen hőátadással működő hőcserélők  A hőcserében résztvevő fluidumok (közegek) közvetlenül érintkeznek egymással intenzív keveredéssel, ezért gyakran keverő hőcserélőknek is nevezzük őket.  Csak akkor alkalmazhatók, ha a közegek összekeveredése nem káros, illetve az összekeveredett fluidumok a hőcsere befejeztével könnyen elválaszthatók egymástól.

4

5 Gőzbefúvással működő melegítők A gőzelosztó perforációin átjutó gőz az edényben levő folyadékkal érintkezve lecsapódik. A lecsapódáskor felszabaduló hő a folyadékot felmelegíti.

6 Keverőkondenzátor Ezek a készülékek vízgőz lecsapatására szolgálnak hideg víz segítségével. Víztakarékosság végett csak annyi vizet kevernek a gőzhöz, amely elegendő rejtett hőjének elvonásához. Ebből kifolyólag a keverőkondenzátorból a gőz hőmérsékletével egyező, azaz forrásponti hőmérsékletű víz távozik.

7 Hűtőtorony A hűtőtorony alul kiszélesedő, rendszerint betonból készült építmény, amelyben rácsozat van elhelyezve. A rácsozat lehetővé teszi, hogy az alul beáramló levegő nagy felületen érintkezzen a lefelé csörgedező meleg vízzel, amit le kell hűteni. A hideg levegő hűtőhatást fejt ki, de a hűtésben lényeges szerepet játszik a víz párolgása is. Az elpárolgó víz önmaga lehűtésével fedezi párolgáshőjét.

8

9 Gázhűtő Meleg gázok lehűtésére szolgálnak hideg víz segítségével. A meleg gázt a hűtő alsó részén vezetik be a készülékbe, amelyben a Raschig-gyűrűkből kialakított töltettest réteg felületén érintkezik a lefelé áramló hűtővízzel. A hideg gázt fölül, mig a vizet alul vezetik ki a készülékből. A hűtőközeg más folyadék is lehet.

10 Közvetett hőátadással működő hőcserélők  A hőcserében résztvevő közegeket szilárd fal választja el egymástól. A készülékek két nagy csoportba oszthatók: 1. Csöves hőcserélők (a hőátadó felületként alkalmazott gépelem cső), és 2. Lemezes hőcserélők (a hőátadó felület lemez).

11  A hőátadó felület fémből készül (szénacél, ötvözött acél, alumínium, réz, titán stb.).  A felületi hőcserélők szerkezete egyszerű, könnyen javítható, tisztítható és szerelhető kell hogy legyen.

12 Csöves hőcserélők Kettőscsöves hőcserélő Az ilyen hőcserélők kis közegmennyiségek esetén használhatók előnyösen.

13 Csőköteges hőcserélők terelőlemezek nélkül terelőlemezekkel 1 - köpeny 2 - csőkötegfalak 3 - csőköteg 4 - fedelek (fordulófejek) 5,6 - gátlemezek

14 A csöveket a csőkötegfalban egyenletesen, szabályos hatszögek, vagy ritkábban koncentrikus körök mentén helyezik el. A hőcserélők lehetnek egy- és többjáratúak.

15 Az egy- és többjáratú hőcserélők egyaránt lehetnek:  vízszintes és  függőleges elrendezésűek.

16 lencsekompenzátoros úszófejes hajtűcsöves

17

18 Csőkígyós hőcserélők A hőátadó felület általában 10-15 m 2 1 – Csőkígyó (15 - 75 mm átmérőjű) 2 – Tartály 3 – Henger 4 - Tartószerkezet

19 Lemezes hőcserélők  Ide soroljuk mindazon készülékeket, melyek hőátadó felülete az eddig tárgyalt cső helyett inkább a lemez fogalmához áll közel.

20 Duplikátor 1 – Fal 2 – Fűtőköpeny 3,4 - Csonkok A külső köpeny anyaga csaknem mindig hengerelt acéllemez, míg a belső köpeny készülhet öntöttvasból, fémöntvényekből, fémlemezekből.

21 Hullámosított-lemezes hőcserélő A hőátadó felületet a hullámosított felületű, párhuzamosan elhelyezett lemezek alkotják. Az egymás melletti lemezek hullámos felületei keskeny, 3-6 mm széles csatornákat képeznek. A két folyadék a felváltva elhelyezett lemezek közötti csatornákban áramlik. A lemezek egyik oldalán az egyik, másik oldalán pedig a másik folyadék halad.


Letölteni ppt "HŐCSERÉLŐ KÉSZÜLÉKEK Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések