Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A FLUIDUMOK SZÁLLÍTÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A FLUIDUMOK SZÁLLÍTÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"— Előadás másolata:

1 A FLUIDUMOK SZÁLLÍTÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net

2  A vegyiparban nagyon gyakori és fontos művelet a folyadékok és gázok csővezetéken való szállítása.  A szállítás történhet az egyes üzemek készülékei között, vagy nagy távolságra csőtávvezetéken.  A folyadékok és gázok szállítását szivattyúkkal végzik.

3 A folyadékok szállítása  A folyadékok csővezetéki szállításához külső energia szükséges.  Az energiát a szivattyú adja át a folyadéknak.  A szivattyú olyan hidaulikai gép, amely a hajtómotor által közölt energiát átadja a folyadéknak, és ezáltal, megnöveli annak mozgási és nyomási energiáját. A szivattyú által létrehozott nyomáskülönbség hatására áramlik a folyadék a csővezetékben.

4 A folyadékszivattyúk csoportosítása  A szivattyúk két alaptípusba sorolhatók, ezek: –Dinamikus és –Térfogatkiszorításos elven működő szivattyúk.

5 Térfogatkiszorításos elven működő szivattyúk Ide tartoznak a: • dugattyús, • membrán, • fogaskerék, • lamellás és a • csavarszivattyúk.

6 Dugattyús szivattyúk 1 – Dugattyú; 2 – Henger;3 – Hengerfej; 4 – Szívószelep; 5 – Nyomószelep;6 – Forgattyús mechanizmus; 7 – Tömítőgyűrűk.

7  A folyadékszállítás egyenletesebbé tehető, ha kettős vagy hármas működésű dugattyús szivattyút használnak. a – Egyszeres működésű; b – Kettős működésű; c –Triplex szivattyú.

8  A vegyiparban a búvárdugattyús szivattyúk elterjedtebbek, mint a normáldugattyús típusok. 1 – Búvárdugattyú, 2 – Henger; 3 – Tömszelence; 4 – Szívószelep; 5 – Nyomószelep.

9 A szállítóteljesítmény meghatározása  Az egyszeres működésű szivattyú tengelyének egy fordulata alatt szállított folyadék térfogata V, egyenlő a dugattyú felületének S és útjának (löketének) L, szorzatával.

10  Ha a képletbe bevezetjük a fordulatszámot, amelynek nagyságától függ a dugattyú mozgása a hengerben, kifejezhetjük a szivattyú elméleti szállítótelyesítményét: n – a fordulatszám

11  A valóságos szállítóteljesítmény kisebb az elméletinél, mert a szivattyú üzemelésekor, a tömszelencéknél és a szelepeknél levő folyadékveszteségek csökkentik az elméleti foyadéktérfogatot V-t.  A veszteségeket a szivattyú volumetrikus hatásfoka fejezi ki: (0,97- 0,99)

12  A valóságos szállítótelyesítményt Q –t megkapjuk, ha az elméletit beszorozzuk a szivattyú volumetrikus hatásfokával. A dugattyús szivattyúk teljesítménye 20 – 300 m 3 / óra között van.

13 Membránszivattyú 1 – Henger; 2 – Dugattyú; 3 – Membrán; 4 – Szívószelep; 5 – Nyomószelep.

14 Fogaskerékszivattyú 1 – Ház; 2 – Fogaskerekek.

15 Egyorsós csavarszivattyú 1 – Ház;2 – Henger;3 – Orsó;4 – Szívótér; 5 – Nyomócsonk.

16 Lamellás tolólemezes szivattyú 1 – Forgórész; 2 – Ház; 3 – Lamellák; 4 – Munkatér; 5 – Szívócsonk;6 – Nyomócsonk.

17 Dinamikus elven működő szivattyúk

18  A folyadékra ható erőtöl függően lehetnek lapátos vagy súrlódásos szivattyúk.  A lapátos szivattyúknál a szivattyú forgó járókerekének (járókerekeinek) lapátjai adják át az energiát a folyadéknak. Ilyen szivattyú a centrifugálszivattyú.  A súrlódásos szivattyúkban a súrlódási erő hatására jön létre a folyadék áramlása. Ide tartoznak az örvény- és a sugárszivattyúk.

19 Egylépcsős centrifugálszivattyú 1 – Szívóvezeték; 2 – Járókerék; 3 – Szivattyúház; 4 – Lapátok; 5 – Nyomóvezeték.

20 A centrifugálszivattyúk teljesítményszükséglete Ahol: Q – a szivattyú szállítóteljesítménye [ m 3 /s] ρ- a folyadék sűrűsége [kg/ m 3 ] η- a szivattyú hatásfoka (dimenzió nélküli szám, értéke rendszerint 0,75 körül szokott lenni) H - össz-szállítómagasság [m]

21  Az össz-szállítómagasságot a következőképpen számítjuk ki: [m] p 2 – a szállítandó helyen uralkodó nyomás p 1 - a nyomás értéke azon ahelyen ahonnan szállítunk Hsz – szívómagasság Hny – nyomómagasság Hveszt. – az össz ellenállás okozta veszteségmagasság

22  A szállítási magasság szerint megkülönböztetünk:  Kisnyomású (20 m szállítómagasságig),  Közepes nyomású (20-60 m szállítómagasságig) és  Nagynyomású (60 m –en felül) szivattyúkat.

23 Mozgórész nélküli folyadékszállító berendezések  Legelterjedtebbek a sugárszivattyúk és a légnyomásos folyadékemelők (mamutszivattyúk).

24 Sugárszivattyú I – Szállítóközeg; II – Szállítandó közeg; III – Keverék; 1 – Fúvóka; 2 – Szivattyúház; 3 – Venturi- cső (diffuzor).

25 Mamutszivattyú 1 – Sűrített levegőt bevezető cső; 2 – Keverőtér; 3 – Szállítócső; 4 – Szeparátor; 5 – Gyűjtőtartály.


Letölteni ppt "A FLUIDUMOK SZÁLLÍTÁSA Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések