Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Levegő vízgőz keveréke Bár a levegő maga is több gáz keveréke, két komponensű ideális gázkeveréknek tekintjük: száraz levegő és vízgőz keverékének. A levegőben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Levegő vízgőz keveréke Bár a levegő maga is több gáz keveréke, két komponensű ideális gázkeveréknek tekintjük: száraz levegő és vízgőz keverékének. A levegőben."— Előadás másolata:

1 Levegő vízgőz keveréke Bár a levegő maga is több gáz keveréke, két komponensű ideális gázkeveréknek tekintjük: száraz levegő és vízgőz keverékének. A levegőben lévő nedvesség alapján a levegő lehet: - telítetlen - telített - túltelített h-x diagram

2 Mollier h-x diagram A diagram a h, t, x, φ jellemzők közötti kapcsolatot ábrázolja, amely 1 kg száraz, x kg vízgőz keverékére vonatkozik, abban a hőmérséklet és nyomás tartományában, amelyben a levegő ideális gázkeveréknek tekinthető. Így az entalpiája csak a t hőfok és az x (1 kg száraz levegőre eső) nedvességtartalom függvénye. h = f (t, x)

3

4

5 Szellőző levegő térfogatáramának meghatározása A szellőző levegő térfogatárama függ: - a helyiségben keletkező és eltávolítandó hőáramtól, - a helyiségben keletkező és eltávolítandó nedvességáramtól, - a helyiségben keletkező és eltávolítandó szennyezőanyagáramtól, - a helyiség frisslevegő térfogatáram igényétől, - a szellőző levegő állapotjelzőitől, minőségétől, - a kívánt belső levegő paramétereitől, minőségétől, - attól, hogy szakaszos, vagy folyamatos működésű-e a szellőzéstechnikai rendszer üzeme, - a légvezetési rendszertől, a szellőztetés hatásosságától.

6 Állandó kibocsátású szennyezőanyag forrás modellje

7 Állandósult állapotban, folyamatos szellőzés esetén Míg a távozó levegőben lévő koncentráció:

8 A szennyezőanyag forráserősségének a mértékegysége: 1olf A definíció értelmében 1 olf szennyezőanyag forráserőssége egy átlagos embernek ülő helyzetben nyugalmi fizikai állapotban, kellemes termikus hőegyensúlyt biztosító környezetben, átlagos tisztálkodási feltételek ( 0,7 fürdés naponta) esetén.

9 Az érzékelhető levegőminőség mértékegysége: 1 decipol

10

11

12 m sz = m vö / ( x t – x sz ) Szellőző levegőáram hőterhelés esetén: Szellőző levegőáram nedvességterhelés esetén: m sz = Q ö / ( h t – h sz )

13

14

15

16


Letölteni ppt "Levegő vízgőz keveréke Bár a levegő maga is több gáz keveréke, két komponensű ideális gázkeveréknek tekintjük: száraz levegő és vízgőz keverékének. A levegőben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések