Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Kálna Gabriella

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Kálna Gabriella"— Előadás másolata:

1 Készítette: Kálna Gabriella
Légkörtan Készítette: Kálna Gabriella

2 Éghajlati rendszer Az éghajlat kialakításában közreható
rendszer, amelynek állapota az érdeklődésünk szerint meghatározott éghajlati időskálán belül változik Nap, hidroszféra, litoszféra, krioszféra, bioszféra kölcsönhatásának eredménye

3 A meteorológia a földtudományok körébe tartozik,
amelyek a Föld szféráinak oknyomozó vizsgálatával foglalkoznak Az éghajlat és az időjárás tényezőivel foglalkozó tudomány A légkört állandó mozgásban lévő egységes, összefüggő, intenzív rendszerként vizsgálja.

4 Alapfogalmak Légkör: a Földet körülvevő gázburok.
Időjárás: a légköri környezeti jelenségek időbeli lefutása adott térségen belül, ill. az ezeket okozó légköri folyamatok egy-egy ciklusa a kifejlődéstől a feloszlásig. Éghajlat: Az éghajlati rendszer ténylegesen fellépő időjárási eseményeinek és légköri állapotainak fluktuáló együttese néhány évtizedre, mint véges időszaka értelmezve, adott helyen, ill. térségben.

5 A légkör eredete, kialakulása
A Földet körülvevő gázburok kialakulása a Földön különböző tér és időskálán végbemenő folyamatok eredménye. Kialakulásában, a rendszer fenntartásában döntő szerepe a Napnak van.

6 A légkör eredete, kialakulása
Különleges tulajdonságainak kialakításában szerepet játszanak a Föld csillagászati adottságai (méret, Naptól való távolság), szilárd és cseppfolyós anyaga, illetve a bioszféra jelenléte. A levegőben található anyagok jelenlegi keverési aránya a földtörténet során a földi szférákban lezajló fizikai, kémiai és biológiai folyamatok eredményeként alakult ki.

7

8 A légnyomás értéke a Vénuszon nagy (100x a
Összehasonlítás a Föld típusú szomszédos bolygók légkörével (parciális nyomások mbar-ban) Légköri gázok Vénusz Föld Mars Számított Föld N2 1000 780 0,05 30 O2 210 0,1 0,3 CO2 90000 5 300 A légnyomás értéke a Vénuszon nagy (100x a földinek), a Marson kicsi (a földi 1/200 része). A szomszédos bolygók légköre főként CO2-ből áll;O2 nincs, vagy csak elenyésző mennyiségben

9 Összehasonlítás a Föld típusú szomszédos bolygók légkörével
A Föld csillagászatilag egyensúlyi légköréhez képest a valóságban a CO2 nyomás 1000x kisebb, O2 1000x nagyobb és nagy a nitrogén aránya. A szomszédos bolygók légkörében nincs a sztratoszférához hasonló réteg. A tropopauzában uralkodó °C hőmérséklet és az ozonoszféra hőmérsékleti inverziója “vízgőz-csapdaként” funkcionál.

10 A légkör határai Alsó és felső határait nem lehet pontosan meghúzni.
Alsó határa: a folyadék, a jég felszíne. A talajfelszín nem határa automatikusan: talajba levő üregeket, barlangokat is levegő tölti ki. A légkör sűrűsége a magassággal erőteljesen csökken, nagy magasságban alig érzékelhető határ a világűr és a légkör között.

11 A légkör határai elméleti úton:
A Földhöz rögzített koordinátarendszerben számított centrifugális és nehézségi erő kiegyenlítik egymást – km, a Föld sugarának 6x-a. Eddig a magasságig a gázburok együtt mozog a Földdel.

12 A légkör határai Tapasztalati úton: Meteoritok felvillanása (100 km)
Sarki fény jelensége ( km) Rádióhullámok visszaverődése ionizált rétegekről ( km)

13 A légkör határai A Földet kísérő gázburok alakját, a légkör
határát a Föld mágneses erőtere (a légkörhöz tartozó magnetoszféra) és a Napból kiáramló korpuszkuláris sugárzás, a napszél is befolyásolja. A Nap felöli oldalon behorpad, az ellentétes oldalon ezer km távolságig nyúlik el.

14 Ajánlott könyvek:


Letölteni ppt "Készítette: Kálna Gabriella"

Hasonló előadás


Google Hirdetések