Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az időjárás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az időjárás."— Előadás másolata:

1 Az időjárás

2 Az időjárást úgy határozhatjuk meg, mint a légkör egy rövid idejű, helyi állapota, és nem szabad összekeverni az éghajlattal. A meteorológusok az éghajlatot úgy definiálják, mint az időjárási helyzetek hosszú idejű összessége. Ahhoz, hogy egy bizonyos területen meghatározzuk az éghajlatot, információkat gyűjtünk az időjárásról meghatározott időn keresztül, általában néhány évtizedig.

3 Helyi megfigyelések Időjárásunk megfigyelése különböző paraméterek mérését foglalja magába:

4 Légnyomást barométerrel

5 Hőmérsékletet hőméróvel

6 Szélirányt és sebességet anemométerrel

7 Csapadékot (eső, hó) csapadékmérő edénnyel

8 Sugárzást pl. napfénytartammérővel vagy pirheliométerrel

9 Helyi időjárási események: Frontok
Frontális rendszerek akkor alakulnak ki, amikor két különböző hőmérsékletű légtömeg találkozik. Mivel a meleg levegő könnyebb, mint a hideg, a hideg réteg fölé emelkedik.

10 A frontokat a gyorsabban mozgó légtömeg alapján nevezzük el
A frontokat a gyorsabban mozgó légtömeg alapján nevezzük el. Ha a meleg levegő gyorsan mozog a hideg levegő felé, a határfelületet a két légtömeg között melegfrontnak nevezzük. Az időjárás gyorsan változik, ha hidegfront halad át, lassabban, ha melegfront.

11 Általános cirkuláció A légnyomás a földfelszín egyes helyein különböző, ami részben annak köszönhető, hogy eltérő mennyiségű hőt kapnak a Napból. Amikor a Nap felmelegíti a földfelszínt, a fölötte lévő levegő felmelegszik, kitágul, könnyebbé válik és felemelkedik.

12 A felette levő levegő feljebb nyomódik, és azután vízszintesen szétáramlik. A vízszintes légmozgás miatt kevesebb levegő van a talaj fölött, ahol a felmelegedés lejátszódott, és ez ahhoz vezet, hogy alacsony légnyomású terület alakul ki. Ahogyan a levegő emelkedik, úgy hűl. Miközben hűl, a levegő sűrűbbé válik, és lesüllyed. Ez a süllyedés azt jelenti, hogy több levegő van a talaj fölött ezen a területen, és magas nyomású terület alakul ki.

13 A levegő a magas nyomású terület felől az alacsonyabb nyomású felé mozog, hogy kiegyenlítse a nyomáskülönbségeket, szelet hozva igy létre, s ennek eredményeképp légköri cirkulációt.

14 A Föld körül számos olyan sáv van, ahol az alacsony vagy a magas nyomás dominál. Az Egyenlítőn a Napból érkező energia felmelegíti a talajt, ami azt okozza, hogy a levegő felemelkedik, és egy alacsony nyomású területet hoz létre.


Letölteni ppt "Az időjárás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések