Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Időjárás, éghajlat. IDŐJÁRÁS A légkör fizikai állapotának változásai. ÉGHAJLAT Egy földrajzi hely átlagos időjárása. Időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Időjárás, éghajlat. IDŐJÁRÁS A légkör fizikai állapotának változásai. ÉGHAJLAT Egy földrajzi hely átlagos időjárása. Időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet,"— Előadás másolata:

1 Időjárás, éghajlat

2 IDŐJÁRÁS A légkör fizikai állapotának változásai. ÉGHAJLAT Egy földrajzi hely átlagos időjárása. Időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet, napsugárzás, szél, csapadék

3 A besugárzás A napsugarak kevesebb mint 50%-a éri el csak a felszínt. Egy részük a légkör levegőmolekuláin és szennyeződésein szétszóródnak, s diffúz, vagy szórt sugárzásként érik el a felszínt. Más részüket a légköri szennyeződések és a felhők visszaverik, illetve elnyelik. A Nap a földfelszín közvetítésével melegíti fel a levegőt.

4 A felmelegedést befolyásoló tényezők 1. A napsugarak hajlásszöge Minél nagyobb hajlásszögben érkeznek a napsugarak a földfelszínre, annál nagyobb hőmennyiség jut egységnyi területre.

5 A felmelegedést befolyásoló tényezők 2. A földfelszín fényvisszaverő képessége (albedo) A felszínre érkező sugárzást a sötét talaj, erdők, szántóföldek elnyelik, a hóval fedett területek, vagy világos színű talajok visszaverik.

6 A felmelegedést befolyásoló tényezők 3. Domborzat

7 A felmelegedést befolyásoló tényezők 4. A napsugárzás időtartama A napsütéses órák száma mindenütt adott a Földön, de az évszakok váltakozása és a borultság miatt nagyok az eltérések. Pl.: Szahara – 4000 óra Magyarország – 1800-2000 óra

8 Üvegházhatás A Napból érkező hő egy részét a földfelszín kisugározza. Minél jobban felmelegszik, annál nagyobb mennyiségű hőt képes kisugározni. A kisugárzott hőenergia egy része nem vész el a Föld számára, mert a légkör szennyeződései, a felhők, a vízgőz elnyelik, és visszasugározzák a földfelszín felé. Az üvegházhatás nélkül a légkör hőmérséklete jóval alacsonyabb lenne.

9 A levegő hőmérséklete A napsugarak a földfelszín közvetítésével melegítik fel a levegőt. A felmelegedő levegő térfogata megnő, könnyebbé válik, ezért felemelkedik – helyébe hidegebb levegő áramlik. Ez mindaddig tart, amíg a hőmérséklet-különbségek ki nem egyenlítődnek. A levegő lehűlése függ: - Felhőzettől - Légköri szennyezettségtől

10 A hőmérséklet napi változása A levegő hőmérséklete napkeltétől kb. 14-15 óráig emelkedik, majd ezután csökken az újabb napkeltéig. Amikor a Nap az égbolt legmagasabb pontján jár, azaz delel, akkor legnagyobb a napsugarak hajlásszöge. Mégsem ekkor van a legmelegebb. Ennek oka, hogy a napsugarak először a felszínt melegítik fel, s az közvetíti a hőt a levegőnek.

11 Napi középhőmérséklet, napi hőingás Napi középhőmérséklet: Egy meteorológiai állomáson mért adatok számtani középértéke. Pl.: 8h: 5 o C, 14h: 15 o C, 18h: 7 o C Számítás: (5+15+7):3=9 o C Napi hőingás: A nap során mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékleti értékek különbsége. Pl.: 8h: 5 o C, 14h: 15 o C, 18h: 7 o C Számítás: 15-5= 10 o C

12 Egyéb számítási feladatok Havi középhőmérséklet: a napi adatok átlaga Évi középhőmérséklet: a havi adatok átlaga Évi közepes hőingás Abszolút hőingás: egy adott helyen az év során mért legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékleti értékek különbsége.


Letölteni ppt "Időjárás, éghajlat. IDŐJÁRÁS A légkör fizikai állapotának változásai. ÉGHAJLAT Egy földrajzi hely átlagos időjárása. Időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések