Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Föld élővilága 1.) Trópusi esőerdők

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Föld élővilága 1.) Trópusi esőerdők"— Előadás másolata:

1 A Föld élővilága 1.) Trópusi esőerdők
8. osztály Dr. Fischer Alajos

2 Esőerdő

3 Ligetes szavanna

4 Sivatag

5 Trópusi esőerdők Miért nem egyforma (azonos) mindenütt Földünk növényzete és állatvilága?

6 Ha a Föld nem forogna A légkörzés egyszerűbb lenne, ha a Föld nem
forogna: Egyenlítőnél felmelegedő és felemelkedő levegő a sarkok felé áramlana, és ott lehűlve visszatérne az Egyenlítőhöz.

7 A Föld forgásának következménye
1.) Egyenlítőnél felmelegszik a levegő (- A napsugarak beesési szöge nagy.) 2.) A meleg levegő felszáll. 3.) A magasban északra a Ráktérítő, délre a Baktérítő felé áramlik. 4.) Felemelkedés közben minden nap megered az eső. 5.) A térítők felé haladva csökken a csapadék.

8 A Föld forgásának következménye2
6.) A száraz levegő a térítőknél leszáll! 7.) Kialakulnak a sivatagok. (8.) Három szélrendszer alakít: ez a.) passzát szélrendszer, csak b.) nyugati szelek, kiegészítő c.) sarki szelek.) ismeret!

9 Légáramlatok

10 Légáramlatok 2 Az Egyenlítőnél a felmelegedés és a passzátszelek összeáramlása miatt a levegő felemelkedik és 2-4 km-es magasságban szétáramlik, majd a 30o szélességi körök tájékán leszállásra kényszerül. Az Egyenlítőnél a feláramlás miatt szélcsend van, állandó a felhőképződés, zápor, zivatar. A 30o-nál a magas nyomású övezetben szélcsendes, derült idő van.

11 Nagy földi légkörzés

12 A passzátszelek Az Egyenlítő és a 30o szélességek közötti trópusi
övezetben a felszín közeli levegő az Egyenlítő felé áramlik. Ez a szél az északi félgömbön ÉK-i, a délin DK-i irányú passzátszél.

13 A trópusi övezet 1 A trópusi övezetet északon a Ráktérítő, délen a Baktérítő határolja. Ezeket a területeket egész évben nagy szögben érik a napsugarak, ezért magas az évi középhőmérséklet. A sok napsugárzásnak köszönhetően kedvezőek a fényviszonyok is.

14 Írj a számokhoz kifejezést!

15 Írj a számokhoz kifejezést! M
1.) Leszálló levegő (légáramlatok) 2.) Egyenlítő 3.) 30. fok

16 A trópusi övezet 2 Egyenlítő környékén sok a csapadék, és egyenletes annak eloszlása is. Az Egyenlítőtől északra és délre távolodva azonban csökken a csapadék mennyisége, és az év fokozatosan egy esős és egy szárazévszakra különül. A térítők környékén a csapadék mennyisége nagyon kevés, vannak olyan területek, ahol évekig nem esik az eső.

17 A trópusi övezet 3 Az éghajlat változása miatt más az életközösségek szerkezete is. Az Egyenlítő környékén található, fajokban gazdag, dús növényzetű esőerdőket fokozatosan felváltják a trópusi füves puszták, más néven szavannák, majd a kopár, kietlen sivatagok.

18 A trópusi övezet 4


Letölteni ppt "A Föld élővilága 1.) Trópusi esőerdők"

Hasonló előadás


Google Hirdetések