Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Légnyomás, szél, időjárási frontok, ciklonok, anticiklonok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Légnyomás, szél, időjárási frontok, ciklonok, anticiklonok"— Előadás másolata:

1 Légnyomás, szél, időjárási frontok, ciklonok, anticiklonok

2 Légnyomás A földfelszín egy négyzetméterére nehezedő levegőoszlop súlya. A légnyomást BAROMÉTER segítségével mérjük. Mértékegység: millibar, Pascal A légnyomást befolyásoló tényezők: Levegő hőmérséklete Földrajzi szélesség Tengerszint feletti magasság

3 Időjárási térképeken az azonos légnyomású pontokat összekötő vonalakat IZOBÁR vonalaknak nevezzük.
A magas légnyomású területek közepét M, az alacsony légnyomásúakét A betűvel jelölik.

4 A szél A földfelszínnel párhuzamosan áramló levegő.
A levegő mindig a magasabb nyomású terület felől az alacsony nyomású terület felé fúj! M A A szeleket irányukkal és nagyságukkal jellemezhetjük. Sebesség: m/s, km/h

5 Időjárási frontok: ahol a hideg és a meleg légtömegek találkoznak, ott időjárási határfelületek jönnek létre. Hidegfront: akkor jön létre, ha a hideg levegő érkezik olyan területre, ahol eddig melegebb levegő volt. Benyomul a meleg levegő alá, és azt hirtelen felemeli. Következménye: gyors felhősödés, zápor, zivatar, jégeső. A csapadékos zóna viszonylag keskeny. A hidegfront elvonulása után derült, de hűvös idő a jellemző. Melegfront: akkor jön létre, ha meleg levegő érkezik meg hidegebb területre. A meleg levegő a hideg levegő felé siklik. Széles csapadékzóna jön létre, többnapos csendes esőt, vagy havazást eredményezve. Záródott, okklúziós front: a gyorsabban mozgó hidegfront utoléri a melegfrontot, és a két front összekapcsolódik, ilyenkor a meleg levegő a magasba kerül.

6 Ciklon Az alacsony légnyomású területeket ciklonoknak nevezzük.
A mérsékelt övezet és a hideg övezet határán keletkeznek a tengerek fölött. Kialakulásának oka, hogy a hideg és a meleg levegő különböző sebességgel mozdul el egymással szemben haladva. A határfelületükön hullámmozgás indul meg, ami mentén a meleg levegő előbb betüremkedik a hideg levegőbe, majd felsiklik rá, és légnyomáscsökkenést idéz elő. A levegő kívülről befelé, az óramutató járásával ellentétesen mozog.

7

8 Anticiklon Magas légnyomású képződmény.
Forgásuk az anticiklonéval ellentétes, belülről kifelé.

9 Trópusi ciklonok A meleg tengerek felett alakulnak ki. Az Egyenlítő környékén a gyors felmelegedés miatt igen alacsony légnyomású térségek jellemzőek, amik szinte magukhoz szippantják a környező területek légtömegeit. A trópusi ciklonok nagy sebességük miatt igen pusztítóak. A Csendes-óceán térségében TÁJFUNOK, Közép-Amerikában HURRIKÁNOK.

10 TÁJFUN

11

12 HURRIKÁN (Isabell)

13

14 Katrina hurrikán

15 Tornádó: a mérsékelt övezetben alakul ki
Tornádó: a mérsékelt övezetben alakul ki. Az északról és délről egyaránt nyitott síkságon a sarki hideg és a délről érkező meleg légtömegek találkoznak.

16

17


Letölteni ppt "Légnyomás, szél, időjárási frontok, ciklonok, anticiklonok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések