Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ázsia éghajlata. Ázsia az északi hideg, északi mérsékelt és a trópusi övezetben található. Ázsia éghajlatát módosítja: 1. Óriási szárazföldi területek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ázsia éghajlata. Ázsia az északi hideg, északi mérsékelt és a trópusi övezetben található. Ázsia éghajlatát módosítja: 1. Óriási szárazföldi területek."— Előadás másolata:

1 Ázsia éghajlata

2 Ázsia az északi hideg, északi mérsékelt és a trópusi övezetben található. Ázsia éghajlatát módosítja: 1. Óriási szárazföldi területek kontinentális hatása 2. A monszunszelek 3.A hegyvidékek 4. A tengeráramlások hűtő vagy fűtő hatása.

3 Állandóan fagyos éghajlat csak a Jeges-tengeri szigeteken fordul elő. A sarkkör mentén tundra éghajlat növényzetét látni.

4 Mérsékelt övezet legészakibb éghajlata: a tajga óriási területet fed le Ázsiából.

5 Verhojanszki katlan, Ojmjakon település: - 78 fok

6 A szárazföld belsejében az elzártságból következően sivatagok alakultak ki. A Góbi mérsékelt övi sivatag.

7

8 India területe 200m, Tibet már 5000m átlagmagasságú. A hóhatár jól látszik.

9 Esőerdő jellemző a trópusi monszun de az egyenlítői éghajlaton is.

10 A monszun kialakulását a kontinensek és az óceánok eltérő hőmérséklete határozza meg. Nyáron a tenger felől a szárazföld felé fúj, csapadékot hoz. Télen pedig a kontinens felől a tenger felé fúj, és ez száraz szél. A monszun szó az arab mausin-ból származik, ami évszakot. A régi hajósok az Indiai-óceánon és az Arab-tengeren hajózva írták le ezeket a változó irányú szeleket: az északi félgömbön télen északkeleti irányú, nyáron pedig dél-nyugati. A monszun kifejezés nem a csapadékra vonatkozik, hanem az évszakos szélirány- változásra

11 Jön a monszuneső! (tehát május van) A monszunnak 3 fajtája van. 1.Trópusi monszun: India, Banglades 2.Szubtrópusi monszun: Dél Kína 3.Mérsékelt övi monszun: Japán, Korea

12 Trópusi monszun 3 évszak: 1. májustól októberig csapadékos párás meleg nyár. 2.októbertől februárig kellemes 20 fokos enyhe tél. 3.Februártól Április végéig száraz forró tavasz.

13 Szubtrópusi kínai terület mészkőhegyekkel.

14 Szubtrópusi monszun éghajlat jellemzői: csapadékos meleg nyár enyhe száraz tél Babérlombú örökzöld természetes növényzet.

15 Mérsékelt övi monszun területe Jellemzők: csapadékos meleg nyár száraz hideg tél

16 Mezopotámai sivatag Irakban. Ez trópusi sivatag! Az Arab-félsziget majdnem egész területe is.

17 Ázsia vízrajza

18 Észak-Ázsia folyói: Ob -Irtisz mellékfolyójával, Jenyiszej az Angara mellékfolyóval tölcsértorkolattal, Léna deltatorkolattal ömlik a Jeges-tengerbe.

19 Léna folyó deltája A Bajkál-tó

20 Kelet-Ázsia folyói: Huang Ho (Sárga-folyó)Jangce (Kék-folyó)

21 Dél-Ázsia folyói: Indus:Gangesz:

22 Nyugat-Ázsia folyói: Tigris Eufrátesz

23 Tavak: A Föld legnagyobb tava: Kaszpi-tenger A Föld legmélyebb tava: Bajkál-tó Aral-tó


Letölteni ppt "Ázsia éghajlata. Ázsia az északi hideg, északi mérsékelt és a trópusi övezetben található. Ázsia éghajlatát módosítja: 1. Óriási szárazföldi területek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések