Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A monszun szél és éghajlat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A monszun szél és éghajlat"— Előadás másolata:

1 A monszun szél és éghajlat
Kiegészítő prezentáció a 7. osztályos földrajz tananyaghoz Készítette : Cseresznyés Géza

2 Éghajlatok – szélrendszerek - ismétlés -
Az éghajlati rendszer fő befolyásoló tényezői a beeső napsugárzás , az óceánok és a szárazföldek eloszlása, elhelyezkedése, a Föld forgása és a domborzat. A legtöbb napenergia az egyenlítői övbe érkezik. Illesszen be egy térképet az országról. A forgó Föld – A globális cirkuláció forrás: A Michigan-Ann Arbor Egyetem honlapja a Geológiai Tudományok Tanszéke

3 Éghajlatok – szélrendszerek - ismétlés -
Az egyenlítői övbe érkező nagy mennyiségű napenergia a kontinenseket és az óceánokat melegíti. A melegedés következtében a meleg, nedves levegő felemelkedik, ezáltal a légnyomás lecsökken. Az Egyenlítõnél felemelkedett levegő a térítőknél süllyed le. Ennél a két övnél gyenge a szél és forró, száraz időjárás uralkodik. Egyenlítő Illesszen be egy térképet az országról. Fotó az űrből Forrás: San Francisco Állami Egyetem (SFSU) honlapja

4 Áradás monszun területen
A monszun szélrendszer - fogalma - Monszunnak a 120°-nál nagyobb évszakos irányváltoztatást mutató szeleket nevezzük. A trópusi és a mérsékelt övi monszun kialakulása különböző okokra vezethető vissza. Monszunszél Forrás: A monszun cirkulációt a kontinensek és az óceánok eltérõ hőkapacitása határozza meg, azaz hasonlít a tengerparti szélhez, csak sokkal nagyobb területen fejti ki tevékenységét. Illesszen be egy térképet az országról. Áradás monszun területen Forrás:

5 A monszun szélrendszer - eredete -
A ’monszun’ szó az arab ’mausim’-ból származik, ami évszakot jelent. A régi korok hajósai az Indiai-Óceánon és az Arab-tengeren hajózva írták le ezt a változó irányú szelet, mely folyamatosan északkeleti az északi félgömb telén, és ellentétes irányú, azaz délnyugati az északi félgömb nyarán. Ezért, a monszun kifejezés az évszakos szélirány változásra vonatkozik, és nem a csapadékra. TÉL Illesszen be egy térképet az országról. NYÁR

6 A monszun szélrendszer - működése -
Nyáron általában a szél a tenger felől fúj a szárazföld felé, ott nagy esőzéseket okozva. Télen, a szél általában fordított, és a kontinens felől a tenger felé fújó szél száraz körülményeket teremt. Illesszen be egy térképet az országról. Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

7 A monszun szélrendszer - Ázsiában szubtrópusi monszun – bemutató -
Klikk a képre a bemutató indításához ! Illesszen be egy térképet az országról. Forrás :

8 A monszun szélrendszer - Ázsiában trópusi monszun – bemutató -
Klikk a képre a bemutató indításához ! Illesszen be egy térképet az országról. Forrás :

9 A monszun szélrendszer , éghajlat érdekességek - 01 -
Bár a monszun kifejezést eredetileg az Indiai szubkonti-nensre alkalmazták, monszun cirkuláció a Föld más részein is megtalálható, például Európában, Afrikában, Ausztráliában, Chile nyugati partjainál és az USA-ban. A Föld lakosságának mintegy 65 %-a él a monszun által érintett területeken. A leghíresebb monszun terület India és Délkelet-Ázsia. Nyáron a levegő a kontinens felett sokkal melegebb lesz, mint a vízfelszín, ezért a levegõ a víz felől a szárazföld felé áramlik. A nedves levegő találkozik a kontinens feletti kontinentális eredetű légtömeggel, így eső keletkezik a régióban. Mivel az itt található hegyek és dombok emelő hatása is érvényesül, ezért vannak helyek, ahol nagyon bőséges, mm-t meghaladó csapadék hull. Télen az áramlás iránya megfordul, és az uralkodó áramlat a szárazföld felől a tenger felé fog mozogni. Illesszen be egy térképet az országról. Az univerzális bambusz Forrás :

10 Fotók az „igazi” trópusi monszun esőről
A monszun szélrendszer érdekességek Fotók az „igazi” trópusi monszun esőről Illesszen be egy térképet az országról.

11 Forrás : http://www.centralchronicle.com/20060704/rain.jpg
Valahol Indiában Forrás : Illesszen be egy térképet az országról. Forrás :

12 Forrás : http://www.themshow.com/news/MShow_India_files/16a7.jpg
Valahol Indiában – 02 - Illesszen be egy térképet az országról. Forrás : Forrás :

13 Valahol Indiában Illesszen be egy térképet az országról. Forrás :

14 Valahol Indiában Illesszen be egy térképet az országról. Forrás :

15 Chowpatty templom ( India )
Valahol Indiában Forrás : Illesszen be egy térképet az országról. Webkamerák a területről : Chowpatty templom ( India ) Magudi tengerpart Thaiföld Forrás:

16 A monszun éghaljat - Ázsiában trópusi monszun - szubtrópusi monszun - mérsékelt övi monszun
Ázsiában a monszun éghajlat mérsékelt övi , szubtrópusi és trópusi változatával találkozunk . A keleti part mérsékelt övi monszun éghajlatának nyara hűvös és csapadékos , a tél hideg és száraz . Itt lomhullató és vegyes erdők találhatók . A szubtrópusi monszunterületeken babérlombú erdők nőnek . A trópusi monszum vidékén 2 évszak van : a meleg , forró száraz tél , forró száraz tavasz , és a nagyob csapadékos nyár . Itt monszunerdőt találunk , mely a forró száraz időben hullatja lombjait . Illesszen be egy térképet az országról. Monszunerdő Forrás :

17 Munkafüzet feladatmegoldás 36.oldal 2. feladat
Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? Illesszen be egy térképet az országról. Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

18 Munkafüzet feladatmegoldás 36.oldal 2. feladat
Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? ÉSZAKI Illesszen be egy térképet az országról. Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

19 Munkafüzet feladatmegoldás 36.oldal 2. feladat
Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? ÉSZAKI NYUGATI Illesszen be egy térképet az országról. Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

20 Munkafüzet feladatmegoldás 36.oldal 2. feladat
Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? ÉSZAKI NYUGATI Illesszen be egy térképet az országról. MONSZUN Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

21 Munkafüzet feladatmegoldás 36.oldal 2. feladat
Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? Tundra ÉSZAKI NYUGATI Illesszen be egy térképet az országról. MONSZUN Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

22 Munkafüzet feladatmegoldás 36.oldal 2. feladat
Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? Tundra ÉSZAKI Tajga NYUGATI Illesszen be egy térképet az országról. MONSZUN Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

23 Munkafüzet feladatmegoldás 36.oldal 2. feladat
Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? ÉSZAKI Tundra Tajga Mérsékelt övi monszun NYUGATI Illesszen be egy térképet az országról. MONSZUN Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

24 Kontinentális sivatagi
Munkafüzet feladatmegoldás oldal 2. feladat Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? ÉSZAKI Tundra Tajga Mérsékelt övi monszun NYUGATI Kontinentális sivatagi Illesszen be egy térképet az országról. MONSZUN Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

25 Kontinentális sivatagi
Munkafüzet feladatmegoldás oldal 2. feladat Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? ÉSZAKI Tundra Tajga Mérsékelt övi monszun NYUGATI Kontinentális sivatagi Hegyvidéki Illesszen be egy térképet az országról. MONSZUN Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

26 Kontinentális sivatagi
Munkafüzet feladatmegoldás oldal 2. feladat Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? ÉSZAKI Tundra Tajga Mérsékelt övi monszun NYUGATI Kontinentális sivatagi Hegyvidéki Trópusi sivatagi Illesszen be egy térképet az országról. MONSZUN Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

27 Kontinentális sivatagi
Munkafüzet feladatmegoldás oldal 2. feladat Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? Tundra ÉSZAKI Tajga Mérsékelt övi monszun NYUGATI Kontinentális sivatagi Hegyvidéki Trópusi sivatagi Illesszen be egy térképet az országról. Trópusi monszun MONSZUN Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

28 Kontinentális sivatagi
Munkafüzet feladatmegoldás oldal 2. feladat Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? ÉSZAKI Tundra Tajga Mérsékelt övi monszun NYUGATI Kontinentális sivatagi Hegyvidéki Trópusi sivatagi Illesszen be egy térképet az országról. Trópusi monszun Egyenlítői MONSZUN Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

29 Kontinentális sivatagi
Munkafüzet feladatmegoldás oldal 2. feladat Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? ÉSZAKI Tundra Tajga Mérsékelt övi monszun NYUGATI Kontinentális sivatagi Hegyvidéki Trópusi sivatagi Illesszen be egy térképet az országról. Trópusi monszun Egyenlítői MONSZUN Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

30 Kontinentális sivatagi
Munkafüzet feladatmegoldás oldal 2. feladat Írd be a kontinens uralkodó szélrendszereinek és jellemző szelének nevét a térképvázlatba ! Milyen az éghajlat a számmal jelzett tájakon ? Tundra ÉSZAKI Tajga Mérsékelt övi monszun NYUGATI Kontinentális sivatagi Hegyvidéki Trópusi sivatagi Illesszen be egy térképet az országról. Trópusi monszun Egyenlítői Mediterrán MONSZUN Forrás : Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006.

31 Internetes hivatkozások :
Forrásgyűjtemény Internetes hivatkozások : 0through%20rain%20water_swimming.jpg Könyvek : Kontinensek földrajza - 7.osztály - MOZAIK kiadó 2006. Kontinensek földrajza - 7.osztály munkafüzet - MOZAIK kiadó 2006. Illesszen be egy térképet az országról.


Letölteni ppt "A monszun szél és éghajlat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések