Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A víz Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3. 2006.december 3.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A víz Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3. 2006.december 3."— Előadás másolata:

1 A víz Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3. 2006.december 3.

2 Tartalom Bevezető Bevezető A víz a Földön A víz a Földön A víz körforgása A víz körforgása A víz fizikai tulajdonságai A víz fizikai tulajdonságai A víz kémiai tulajdonságai A víz kémiai tulajdonságai (szerkezete, alkotórészei) (szerkezete, alkotórészei) A víz szennyezése A víz szennyezése A vizek védelme A vizek védelme

3 Bevezetés  A víz az egyike a legfontosabb vegyületeknek.  Nélküle nem lenne élet a Földön.  Jelen van a légkörben, a talajban és valamennyi élőlényben.  Nagy mennyiségben használják naponta a háztartásokban, az iparban és a mezőgazdaságban.

4 Víz a Földön 1. 97,2%-a sós tengervíz 97,2%-a sós tengervíz 2,14%-a a sarki és a gleccserek jegében lévő víz 2,14%-a a sarki és a gleccserek jegében lévő víz 0,001%-a felhők, köd, vízgőz formájában, az atmoszférában van jelen 0,001%-a felhők, köd, vízgőz formájában, az atmoszférában van jelen 0,6%-a, azaz édesvíz, amelyből 3% felszíni víz, tavak, folyók, 97% talajvíz 800m mélységig a felszín alatt 0,6%-a, azaz édesvíz, amelyből 3% felszíni víz, tavak, folyók, 97% talajvíz 800m mélységig a felszín alatt A Föld tulajdonképpen nem is föld, hanem inkább víz, ezért nevezzük kék bolygónak A Föld tulajdonképpen nem is föld, hanem inkább víz, ezért nevezzük kék bolygónak

5 Víz a Földön 2. Az élőlények: ember, állat és növény is tartalmaznak vizet. Pl.: az emberi szervezetben 60 % A víz veszteséget minden esetben pótolni kell, ezért is fontos, hogy naponta legalább 2-2,5 l folyadékot vegyünk magunkhoz.

6

7 A víz fizikai tulajdonságai a) Halmazállapota szilárd folyékony gáz szilárd folyékony gáz jég víz vízgőz jég víz vízgőz

8 b) Sűrűsége: 1 g/cm³. Ez az érték +4 ºc – on a legnagyobb. c) Térfogata hűtés hatására nő. d) A víz kitűnő oldószer. e) Az élethez nélkülözhetetlen. f) Tűzoltásra is használjuk többek között.

9 A víz kémiai tulajdonságai A víz összetett anyag, hidrogénből és oxigénből álló vegyület. A víz összetett anyag, hidrogénből és oxigénből álló vegyület. A vegyületek tulajdonsága: csak kémiai változással bonthatók fel alkotórészeikre. A vegyületek tulajdonsága: csak kémiai változással bonthatók fel alkotórészeikre.

10 A víz bontása elektromos árammal történik Hoffmann- féle vízbontó készülékkel. A víz bontása elektromos árammal történik Hoffmann- féle vízbontó készülékkel. A folyamat: Kémiai reakció Bomlás Bomlás Endoterm Endoterm víz víz hidrogén + oxigén hidrogén + oxigén A térfogatok aránya: 2 : 1 2 : 1

11 A víz szennyezése

12 Szennyező anyagok csoportosítása: I. Az oldott oxigén mennyiségét csökkentő szennyeződések: - Szerves anyagok és hulladékok - Hőszennyezés - Növényi tápanyagok stb.

13 II. Betegséget és egyéb károsodást előidéző anyagok - Vírusok és baktériumok - Savak és bázisok - Radioaktív anyagok - Növényvédő szerek stb.

14 III. Közvetett módon káros hatású szennyezések. - Üledékek - Olajszennyeződések stb.

15 A vizek védelme - Környezetbarát termékek vásárlása - Természetes vízfolyások tisztaságának megőrzése - Az ipari szennyezések megszüntetése stb.

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A víz Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3. 2006.december 3."

Hasonló előadás


Google Hirdetések