Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A víz világnapja Március 22..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A víz világnapja Március 22.."— Előadás másolata:

1 A víz világnapja Március 22.

2 A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja.
A víz nélkül-a mai tudásunk- szerint nincs élet. Az emberi test víztartalma a kor előre haladtával csökken. A magzat embrionális állapotban még 95% vizet tartalmaz felnőtt állapotban már csak 65-70% vizet tartalmaz.

3 A Víz Világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük, melyről az ENSZ 47. közgyűlése 1992-ben döntött Dublinban. A tagországok célja az volt, hogy felhívják a világ figyelmét: bolygónk édesvízkészlete nem kifogyhatatlan forrás. Tisztaságának megőrzése érdekében jóval nagyobb figyelmet kell szentelnünk a környezetünk védelmére is.

4 A víz jelenléte meghatározza mindennapi életünket, természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll. Ennek következtében sokszor nem úgy viszonyulunk lételemünkhöz, mint ahogy azt megérdemelné. Gyakran pazaroljuk, nem vigyázunk környezetünkre, ezáltal felszíni és felszín alatti vizeinket szennyezzük. Sajnos beláthatatlan következményekkel járhat, ha rövidesen nem változtatunk ezen a magatartáson.

5 A talaj és a levegő szennyeződései a víz által mindenhova eljutnak.
A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva, az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. A talaj és a levegő szennyeződései a víz által mindenhova eljutnak.

6 A föld és a talaj szennyezésének a következménye a talajvíz károsodása
A föld és a talaj szennyezésének a következménye a talajvíz károsodása. Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik. Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíz tartalékokkal, a források 25%-ával.

7 A víz körforgása:

8 Víz természetes körforgása
A napsugárzás hatására a tengerek és az édesvizek nagy felületen párolognak. Ez a vízpára a magasabb légrétegekben kicsapódik, így felhők keletkeznek. A felszálló légáramlatok hatására ezekből a víz kicsapódik, majd különböző csapadék (eső, hó) formájában visszahull a földre.

9 A víz megjelenési formái:
A víz a felszínen elsősorban mint forrás, patak és tó jelenik meg. Csapadékként eső, ónos eső, jégeső, harmat, köd, dér, hó és zúzmara formájában. A felszín alatti vizek a talaj- és rétegvizek.

10 „ Víz Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.„ (Saint-Exupéry)

11 Készítette: Perecz Gergely Dhillon Vikram

12 Forrás: Dr. Mudri Katalin: Település és környezettan


Letölteni ppt "A víz világnapja Március 22.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések