Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megdöbbentő tények a vízről!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megdöbbentő tények a vízről!"— Előadás másolata:

1 Megdöbbentő tények a vízről!

2 Tudod-e? A Föld felületének 71%-át víz borítja!

3 A víz előfordulása a Földön
1.) Óceánok 97% 2.) Folyók és tavak 1% 3.) Gleccserek 2% 1 3 2

4 Az emberi test Az emberi test kb %-ban vizet tartalmaz, az agynak 85%-a víz. Testünkben minden sejtünk funkcionálása a víztől függ. Számos rendellenességet a nem elegendő mennyiségű, ráadásul egészségtelen víz fogyasztása okoz. Naponta legalább 2 liter víz elfogyasztása ajánlott.

5 Íme néhány további tény: 
    •    Még az ENYHE dehidratáció is 3%-al lassítja le a sejtek anyagcseréjét;     •    Egy egyetemi tanulmány szerint, egy pohár víz lefekvés előtti elfogyasztása, majdnem 100%-ban képes megszüntetni a diétázók éjszakai éhségérzetét;     •    A vízhiány a nappali fáradtság első számú okozója;     •    Előzetes kutatások szerint, napi 8-10 pohár víz elfogyasztása, képes jelentősen, vagy akár 80%-ban is enyhíteni a hátfájást és az ízületi fájdalmakat az azokban szenvedőknél;     •    A testvíz mindössze akár 2%-ának csökkenése is képes zavaros, gyenge emlékezőképességet előidézni, képes zavart kelteni a matematikai képességben, valamint az is előfordulhat, hogy nehezebben tudunk fókuszálni a számítógép képernyőjére.

6 Hópelyhek A hó 0 °C alatt képződött csapadék, amely vízpárát tartal-mazó levegő lehűlé-sével jön létre, amikor a képződött jég-részecskékre kristályosan további jégrészecskék fagy-nak, és hókris-tállyá egyesülnek. Tehát a víz ilyen látványos dolgokra is képes, ha halmaz-állapotot változtat.

7 Az ENSZ 1992-ben nyilvánította március 22. -ét a Víz Világnapjává
   Az ENSZ 1992-ben nyilvánította március 22.-ét a Víz Világnapjává. Először március 22-én emlékeztek meg erről világszerte. A Víz Világnapján az ENSZ minden évben fel kívánja hívni a figyelmet a vízgazdálkodás valamilyen jelentős kérdésére. Ebben az évben a Víz Világnapjának a témaköre a határokon átnyúló vízgyűjtőkre hívja fel a figyelmet, amelyek összekötik a vízgyűjtőkön osztozó országokat. Közösek a vízgyűjtők vízkészletei, a lehetőségek és a problémák is, amelyeket általában csak közösen lehet megoldani.

8 Ivóvíz hozzáférés, minimum 20 liter víz/fő egy napra, egy kilométeres körzetben.

9 Drasztikusan csökken a Föld ivóvízkészlete a népességrobbanás, a víz pocséklása és a szennyezések miatt. Korunk egyik nagy problémája az ivóvízhiány. 2006-ban a mezőgazdaság felelős a globális vízfogyasztás mintegy 80%-áért. Egyes források szerint 2025-re az emberiség 66%-ának nem lesz elegendő ivóvize. Világszerte egyre inkább erősödő irányzat, hogy a vízzel, mint erőforrással kíméletesen és hatékonyan kell bánni, s e mögött nem csupán a növekvő gazdaságossági és környezetbarát tényezők rejlenek. Több helyen nem elegendő a meglévő vízkapacitás ahhoz, hogy a megnövekedett népességet elegendő ivóvízzel ellássák. Az ipari felhasználásban az értékes és drága ivóvíz kétszeres hasznosítása már régóta alapkövetelmény.

10 Köszönöm a figyelmet! Teoran Dávid X.A.


Letölteni ppt "Megdöbbentő tények a vízről!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések