Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak"— Előadás másolata:

1 Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak
2011. május 20. Készítették: Rakonczai Kitti Sarkadi Petra Zsigmond Anna NLG

2 A négy fő elem víz tűz föld levegő
A négy fő elem:víz, levegő, tűz, föld- a

3 A négy fő elem A nyugati asztrológia (Babilóniából a görögök és rómaiak közvetítésével Nyugat-Európába eljutó asztrológia) és általában véve az ezoterika fontos fogalma. A négy őselem a tűz, a víz, a föld és a levegő. Ezekhez meghatározott állatövi jegyek tartoznak.

4 A víz A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja. A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva, az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik. Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíz tartalékokkal, a források 25%-ával. Drasztikusan csökken a Föld ivóvízkészlete. Korunknak egyik nagy problémája az ivóvízhiány ban a mezőgazdaság felelős a globális vízfogyasztás mintegy 80 százalékáért.

5 A varázserejű víz A víz az egyetlen olyan kémiai anyag, amely 3 halmazállapotban van jelen a Földön. A „láthatatlan” formája a gőz. A folyékonyé a víz. A szilárdé a jég.

6 Hiába egy, mégis más... Más-más a: -térfogatuk -sűrűségük
-vagy a fajhőjük A három arculat tulajdonsága merőben különbözik egymástól. Furcsának tűnik, de igaz. Ha a víz halmazállapota megváltozik, térfogata is változik. .

7 Hanyagolás Hiába is ilyen csodálatos a víz, sokan mégis semmibe veszik a vele való takarékosságot. -Manapság a vízkészletek nagysága rohamosan csökken. -Úgy tartják, pár év múlva nem az arany, hanem a víz lesz a valódi kincsünk.

8 Vízlábnyom -egy csomag Chips:180 liter -egy darab hamburger:
-egy pamutpóló: 2000 liter A vízlábnyom megmutatja, hogy az egyes nemzetek lakói hány liter édesvizet használnak fel. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy termék előállításához hány liter víz szükséges:

9 A vízszennyezés A víz szennyeződése több módon történhet, de mindegyik változata veszélyes Az emberek nem veszik észre, hogy mi minddel szennyezik a környezetüket, s ezáltal a vizet is.

10 Elrettentő példák... -A tiszai ciánszennyezés:
-Exxon Valdez olajkatasztrófa:

11 A zöldek... „Mivel csak ez az egy föld létezik!”
A zöldek-Greenpeace egy közös célért egyesült szövetkezet. Tegyünk azért, hogy több legyen a „zöld”, mint a pusztító... „Mivel csak ez az egy föld létezik!”


Letölteni ppt "Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések