Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Víz Világnapja Március 22..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Víz Világnapja Március 22.."— Előadás másolata:

1 A Víz Világnapja Március 22.

2 Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, azóta világszerte ezen a napon ünneplik egyik legféltettebb kincsünket, a vizet.

3 A víz: maga az élet. Minden élőlény elsősorban vízzel „táplálkozik”
A víz: maga az élet. Minden élőlény elsősorban vízzel „táplálkozik”. Sejtjeink, szerveink folyamatosan igénylik a kellő működéshez a folyadékot.

4 A víz és az emberi szervezet
Egy 75 kg felnőtt szervezet 50 l vizet tartalmaz. Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot iszik. A veséken naponta 180 liter testnedv folyik át. Az agynak 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz. A vízre szüksége van a szervezetnek: A légzéshez, a víz párásítja a levegőt amit belélegzünk Testhőmérséklet szabályozásához A víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez A víz segíti a tápanyagok felszívódását és  átalakítását energiává. A víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket. A víz teszi rugalmassá az izületeket a csontok összekapcsolásához

5 A Föld felszínének mintegy 71%-át víz borítja, ennek 97%-a sós-, és csak 3%-a édesvíz. Az édesvíz 75%-a állandóan fagyott állapotban van, így a Föld teljes vízkészletéből csak 0,08 % marad alkalmas emberi fogyasztásra! A Föld (A Kék bolygó)

6 A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja.

7

8

9 Az állatoknak otthont és nyughelyet jelent az, amit mi szennyezünk.

10 Megdöbbentő tények… 1995-ben a Föld lakosságának 40%-a (80 ország) küzdött súlyos vízhiánnyal re ez az érték 50%, Nyugat-Ázsiában 90% lesz. A víztől eredő betegségek évente 4,2 millió ember halálát okozzák. Kb.1,1 milliárd embernek nincs biztonságos ivóvize, 2 milliárdnak biztonságos tisztálkodási lehetősége.

11

12 A Vízszennyezés forrásai I.
Elgondolkodtató adatok: az óceánokba évente 2,6 millió tonna nitrát, 2,5 millió tonna cink, 370 ezer tonna ólom kerül. a folyókba és tavakba pedig 300 milliárd liter szennyvíz kerül. a mezőgazdaság évente 80 millió tonna műtrágyát használ. évente több mint 120 millió tonna mosószert, kozmetikumot használunk fel.

13 A Vízszennyezés forrásai II.
Az ipari tevékenység : Az ipari szennyvíz mennyisége naponta 2,5 millió köbméter, melynek mintegy a fele kerül tisztítás nélkül a szabadba. A mezőgazdasági tevékenység: Vegyszerek, gyomirtók, rovarirtók, műtrágyák kerülnek a felszíni vízkészletbe. A háztartások: A mosószerek, öblítők, vízlágyítók, kozmetikumok, savak és lúgok széleskörű használatával.

14 TISZA, ANNO 2000 / a ciánszennyezés után/

15 A tengeri élővilág pusztításának egyik módja a Fülöp-szigetek mentén: a Coca-Colás üvegen egy korán elaludt gyutacs látható, benne pedig robbanóanyag. A robbanás során fellépő nagy nyomás megöli és a felszínre löki a közeli halakat, de közben pusztítja a korallzátonyokat.

16 Olajszennyezés Az Exxon Valdez tankhajó a szerencsétlenség után
Olajfolt Franciaország partjainál.

17 Óvd a vizet, mert ő az életünk fő eleme.

18 Takarékoskodj a vízzel!
WC öblítés = liter mosogatás = 40 liter lassan csöpögő csap = liter fürdés = liter mosógép = 120 liter

19 HASZNOS TANÁCSOK Ne önts mérgező anyagokat a lefolyóba!
Ha csöpögő csapot látsz, szólj egy felnőttnek! Zárd el a vizet, miközben fogat mosol! Amikor csak teheted, hideg vizet használj! Állítsd alacsony fokozatra a vízmelegítőt!

20 A víz a Föld legjellegzetesebb alkotóeleme
A víz a Föld legjellegzetesebb alkotóeleme. Mintegy előkészítette az élet kialakulását, és ma is minden élőlény alapvető építőeleme. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a legfontosabb erőforrás, amit a Föld az emberiségnek nyújt. Vigyázzunk rá!!!

21

22

23

24

25 Gángó Panna 6.A.


Letölteni ppt "A Víz Világnapja Március 22.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések