Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség Bányainé Budai Katalin Szombathely, 2013. 03. 21. VÍZ VILÁGNAPJA MÁRCIUS 22.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség Bányainé Budai Katalin Szombathely, 2013. 03. 21. VÍZ VILÁGNAPJA MÁRCIUS 22."— Előadás másolata:

1 A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség Bányainé Budai Katalin Szombathely, 2013. 03. 21. VÍZ VILÁGNAPJA MÁRCIUS 22.

2 Víz Világnapja 2013 Az ENSZ 47. Közgyűlése a dublini és Rio de Janeiro-i konferenciák javaslatára március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, és így 1994-óta, világszerte próbálják felhívni a figyelmet vízkészletünk fontosságára.

3 Víz Világnapja 2013 A víz az életünk Mindenütt jelen van, a föld alatt, a föld felszínén a levegőben és az élő szervezetekben.

4 Víz Világnapja 2013 A világ számtalan országában problémát jelent a tiszta víz hiánya.

5 Víz Világnapja 2013 A víz pazarlása és szennyezése hatalmas méreteket ölt.

6 Víz Világnapja 2013 Aszály – árvíz - belvíz

7 Víz Világnapja 2013 Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 2010-es határozata értelmében a 2013-as év a Vízügyi Együttműködések Nemzetközi Éve. Mindezek a problémák nem állnak meg az országok határainál!

8 Víz Világnapja 2013 A nemzetközi év célja: • felhívja a figyelmet a növekvő vízigény és használat következtében szükségesé váló nemzetközi együttműködésekre • kiemelten kezeli a víz mindenki számára való hozzáférhetőségének kérdéskörét Ahhoz, hogy a jövőben is mindenkinek jusson tiszta ivóvíz és hogy megmaradhassanak a folyók, tavak, erőfeszítéseket kell tennünk vizeink megóvásáért.

9 Víz Világnapja 2013 Egyesült Nemzetek Szervezete 2000 – Millenniumi Fejlesztési Célok elfogadása: 2015-re előirányozta az alapvető higiénés szolgáltatásokhoz fenntartható hozzáféréssel nem rendelkezők számának felére csökkentése 2010 - Alapvető emberi joggá nyilvánította a biztonságos és tiszta ivóvízhez való hozzáférést 2012 – Rió+20 ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferencia: • Tiszta ivóvízhez való hozzáférés biztosítása kiemelt figyelmet élvez.

10 Víz Világnapja 2013 Budapesti Víz Világtalálkozó 2013 Áder János úr, Magyarország köztársasági elnöke Rió de Janeiróban jelentette be, hogy Magyarország 2013-ban nemzetközi konferenciát rendez, ami kapcsolódik az ENSZ Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve Rendezvényeihez.

11 Víz Világnapja 2013 Budapesti Víz Világtalálkozó A Világtalálkozó célja, hogy a legfontosabb vízügyi kérdésekben – ivóvíz- szolgáltatás és szennyvízkezelés, integrált vízgazdálkodás, nemzetközi vízügyi együttműködés, innovatív vízügyi technológiák – hozzájáruljon a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célok kidolgozásához és konkrét iránymutatást adjon a világ 2015 utáni fejlesztéspolitikai prioritásainak meghatározásához. A konferencia elérhető és kipróbált gyakorlati megoldások bemutatásával kíván segítséget nyújtani mind a fejlődő, mind a fejlett világ vízügyi kihívásainak kezeléséhez. A Világtalálkozóval párhuzamosan szervezett tudományos, üzleti, civil és ifjúsági fórum lehetőséget kínál továbbá a magyar gazdasági, egyetemi, kutatói eredmények bemutatására, a magyar vízügyi ágazat nemzetközi kapcsolatainak kiszélesítésére.

12 Víz Világnapja 2013 • Az éghajlatváltozás okozta felmelegedésnek köszönhető hidrológiai szélsőséges események számának növekedését, amely következtében egy éven belül fordulhat elő aszály és pusztító árvíz. A vízhasználatok bővülésének és a víztakarékosságnak az igénye egy időben van jelen napjainkban. • A XXI. század talán legfontosabb életfeltételévé válik a tiszta víz; ahol a világon naponta 16 000 kisgyermek hal meg az egészséges ivóvíz hiánya miatt; ahol az egy főre jutó édesvíz készlet 40 év alatt 13000 köbméter/évről 5000 köbméter/évre csökkent. • Az emberiség lélekszáma 7 milliárdra nőtt, és várhatóan további 2 milliárddal emelkedik az elkövetkező 20 évben - növekszik a vízigény.

13 Víz Világnapja 2013 A vízkészlet a nemzet közös örökségét képezi, védelme, fenntartása és megőrzése a jövő nemzedékek számára az állam és mindenki kötelessége. 2013. Március – Fegyvernek Nemzeti Vízstratégiát A stratégia részét képezi az aszálykezelés, az öntözésfejlesztés, az árvízi védekezés, a település vízgazdálkodás. Ezután kezdődik egy három hónapos fórumsorozat, amely után júniusban a Nemzeti Vízstratégia végleges formában kerülhet a kormány elé.

14 Víz Világnapja 2013 Célja : •a készletek optimális hasznosítását szolgáló vízgazdálkodás megteremtése, vagyis az egyensúly kialakítása a társadalmi igények és a víz mint környezeti érték megőrzése között. NEMZETI VÍZSTRATÉGIA Feladata : •a vizek kezelésével kapcsolatos célkitűzések meghatározása, •feladatok megoldásához szükséges intézkedések megvalósítási feltételeinek megteremtése, •az öntözéses gazdálkodás lehetőségeinek megteremtése, •az aszály káros hatásainak megelőzése és mérséklése.

15 Víz Világnapja 2013 A jövőben csak olyan megoldásokat szabad támogatni: •hatékonyabban hasznosítják a vízkészleteket, •lehetővé teszik a vízhiányos időszakokra a vizek visszatartását, figyelembe véve a környezet és a természet igényeit, a terület- és a településfejlesztés elvárásait. NEMZETI VÍZSTRATÉGIA

16 Víz Világnapja 2013 Napjainkra a víz szerepe társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból is jelentősen felértékelődött. A következő nemzedékek számára is megmaradjon e nélkülözhetetlen természeti erőforrás. Összefogás Egyéni CsaládiTerületi Nemzeti Nemzetközi

17 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség Bányainé Budai Katalin Szombathely, 2013. 03. 21. VÍZ VILÁGNAPJA MÁRCIUS 22."

Hasonló előadás


Google Hirdetések