Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, 2010. március 26. Lakitelek, 2010. március 26.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, 2010. március 26. Lakitelek, 2010. március 26."— Előadás másolata:

1 Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, 2010. március 26. Lakitelek, 2010. március 26.

2 UNG-TISZA-TÚR EURÓRÉGIÓ Vaján Szlovákia, bejegyzett egyesület 2005 november Vaján Szlovákia, bejegyzett egyesület 2005 november Problémák, a közös fejlesztések lehetőségek hiánya Problémák, a közös fejlesztések lehetőségek hiánya Eltérő jogi szabályozás Eltérő jogi szabályozás Egyesület mindenütt? Egyesület mindenütt?

3

4 1082/ 2006 Európai Közösségi Rendelet Jogi személy Jogi személy Önkormányzatok, önkormányzati intézmények Önkormányzatok, önkormányzati intézmények Azonos jogrend- „jogrend”, megválasztása Azonos jogrend- „jogrend”, megválasztása Vezető szervezet kijelölése Vezető szervezet kijelölése

5 AZ EGYEZMÉNY ALÁÍRÁSÁNAK PILLANATAI 2007. január 27 Fehérgyarmat Aláírók:Románia: Túrterebes Önkormányzat ECONATUR –Önkormányzati társulás Magyarország Fehérgyarmat Város TúristvándiSzlovákia Ung-Menti Községek társulása Ung-Tisza-Túr Eurórégió Ukrajna Beregvidéki Önkormányzatok társulása Gát Község

6

7

8

9 A csoportosulás célja: Területének harmonikus fejlődésének elősegítése, a gazdasági és társadalmi kohézió erősítésével, a határokon átnyúló együttműködés révén. Gazdasági és társadalmi kohézió megerősítése céljából lehetővé tenni és előmozdítani a határokon átnyúló, transznacionális és/vagy interregionális sokrétű együttműködést.

10 (A később kidolgozandó) stratégiai programtervben megfogalmazottak szerint a határ-menti területi csoportosulás közös, összehangolt fejlesztési programjának kidolgozása és megvalósítása. (A később kidolgozandó) stratégiai programtervben megfogalmazottak szerint a határ-menti területi csoportosulás közös, összehangolt fejlesztési programjának kidolgozása és megvalósítása. A határokon átnyúló gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi tevékenységek fejlesztése a fenntartható területfejlesztésre irányuló együttes stratégiák révén, és elsősorban a következők által: A határokon átnyúló gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi tevékenységek fejlesztése a fenntartható területfejlesztésre irányuló együttes stratégiák révén, és elsősorban a következők által:

11 a vállalkozói szellem ösztönzése, különösen a KKV-k, az idegenforgalom, a kultúra és a határokon átnyúló kereskedelem fejlesztése; a vállalkozói szellem ösztönzése, különösen a KKV-k, az idegenforgalom, a kultúra és a határokon átnyúló kereskedelem fejlesztése; b) a természeti és kulturális erőforrások közös védelmének és az ezekkel való közös gazdálkodásnak, valamint a természeti és technológiai kockázatok megelőzésének az ösztönzése és javítása; b) a természeti és kulturális erőforrások közös védelmének és az ezekkel való közös gazdálkodásnak, valamint a természeti és technológiai kockázatok megelőzésének az ösztönzése és javítása; c) a városi és vidéki térségek közötti kapcsolatok támogatása; c) a városi és vidéki térségek közötti kapcsolatok támogatása; d) az elszigeteltség mérséklése a közlekedés, az információ, továbbá a hírközlő hálóza-tok és szolgáltatások, valamint a határokon átnyúló vízellátási, hulladékgazdálkodási és energiaellátási rendszerek és létesítmények javított elérhetősége révén; d) az elszigeteltség mérséklése a közlekedés, az információ, továbbá a hírközlő hálóza-tok és szolgáltatások, valamint a határokon átnyúló vízellátási, hulladékgazdálkodási és energiaellátási rendszerek és létesítmények javított elérhetősége révén; e) az együttműködés, a kapacitások és az együttes hasznosítás fejlesztése az infrastruktúrák területén, különösen az olyan ágazatokban, mint az egészségügy, a kultúra, az idegenforgalom és az oktatás. e) az együttműködés, a kapacitások és az együttes hasznosítás fejlesztése az infrastruktúrák területén, különösen az olyan ágazatokban, mint az egészségügy, a kultúra, az idegenforgalom és az oktatás.

12 Az UNG-TISZA-TÚR KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ EURÓPAI TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI CSOPORTOSULÁS Alapszabályára, Az UNG-TISZA-TÚR KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ EURÓPAI TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI CSOPORTOSULÁS Alapszabályára, a csoportosulás működésére az UNG-TISZA-TÚR KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ EURÓPAI TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSI CSOPORTOSULÁS Egyezménye melyet 2007. január 27-ikén írtak alá az alapító tagok, az Európai Parlament és a Tanács 1082/2006/EK az európai területi együttműködési csoportosulásról szóló rendelete és a 2007. évi XCIX törvény rendelkezései az irányadók. és a 2007. évi XCIX törvény rendelkezései az irányadók. A csoportosulás 2007. július. 24 –i közgyűlésén fogadta el alapszabályát

13 A csoportosulás bejegyzése Egyezmény Egyezmény Alapszabály Alapszabály Engedély a csoportosuláshoz való tartozásról, Magyarországon Fővárosi Bíróság Engedély a csoportosuláshoz való tartozásról, Magyarországon Fővárosi Bíróság Ha a csoportosuláshoz tartozó települések saját „ országának” engedélye megvan, akkor jegyzik be a szervezetet. ( Már csak a Romániai hozzájárulásra várunk.) Ha a csoportosuláshoz tartozó települések saját „ országának” engedélye megvan, akkor jegyzik be a szervezetet. ( Már csak a Romániai hozzájárulásra várunk.)

14 AZ UTT Csoportosulás intézménye, mely a bejegyzéssel együtt jön létre: Bethlen Gábor Népfőiskola célkitűzése: A közösség „ alkalmassá” tétele a fejlesztések megvalósítására, befogadására

15 A helyi közösség bevonása A helyi közösség bevonása A közösségi identitás megteremtése A közösségi identitás megteremtése Felkészítés az elfogadására, a befogadására a fejlesztéseknek Felkészítés az elfogadására, a befogadására a fejlesztéseknek Képessé tenni arra hogy fejlesztéseket generáljon Képessé tenni arra hogy fejlesztéseket generáljon

16 Az önfenntartó település modellje. Felkészítés a termelésre Felkészítés a hatékony energia gazdálkodásra- az energia függetlenségre Felkészítés- az együttműködésre

17 Település- és közösségfejlesztő szakemberképzés. A régió térségfejlesztő szakember ellátottsága az egyik legfontosabb előfeltétele a településfejlesztés sikerének. A képzés gyakorlatorientált elkötelezettségét azzal (is) biztosítani kívánjuk, hogy a terepen – jelen esetünkben a szűkebb-tágabb tájhazában - foglalkoztatott munkatársak képzését, továbbképzését célozzuk meg, nagyban építve a helyi adottságok elemzésére, a konkrét fejlesztési lehetőségek kidolgozására.

18 Megköszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, 2010. március 26. Lakitelek, 2010. március 26."

Hasonló előadás


Google Hirdetések