Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető 2009. szeptember 10.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető 2009. szeptember 10."— Előadás másolata:

1 LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető 2009. szeptember 10.

2 Felső – Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület (Leader Közösség)  2008. Január 12-én alakult 104 fővel.  A Felső-Szabolcsi LEADER területe 24 települést foglal magába, melyek közül 3 város. A térség lakossága 49,770 fő, a városokban élő lakosok száma 13,654 fő  A térség infrastrukturális szempontból heterogén képet mutat.  A migrációs számok negatívképet festenek. A gazdasági szerkezetátalakítás miatt nőtt az elvándorlás, amelyben különösen súlyos, hogy a szakképzett, illetve diplomás munkaerő elvándorlása jelentősebb.

3 Célunk: „Kihasználva a logisztikai és természeti adottságainkat, munkát és megélhetést biztosítva a szakképzett munkaerő számára, elősegítsük a lakosság életminőségének javulását és a fiatalok elvándorlásának megállítását.” Kitűzött céljaink elérésére az UMVP III. és IV. tengelyes intézkedések nyújtanak támogatást 1,7 milliárd forint értékben. Gazdaságfejlesztésre kötelezően 45%-ot kell fordítani, a mi esetünkben ez 55 %.

4 Felső – Szabolcsi Leader közösség kitűzött céljai: Az agrár és élelmiszeripari szektorban előállított termékek minőségének és marketingjének javítása, feldolgozottságának növelése. A térség logisztikai szolgáltatásainak korszerűsítése és fejlesztése.

5 Felső – Szabolcsi Leader közösség kitűzött céljai: A minőségi élet feltételeinek megteremtése, a szükséges infrastruktúrák kiépítése. A vállalkozásfejlesztés és befektetés-ösztönzés elősegítése.

6 Felső – Szabolcsi Leader közösség kitűzött céljai: A vidéki turizmus alapjainak megteremtése, különös tekintettel a Tisza folyóra. Településrehabilitáció és – fejlesztés.

7 A záhonyi térség gazdasági profilja a vasúti közlekedésre épülve alakult ki azzal a céllal, hogy meghatározó szerepet töltsön be a kelet-nyugati vasúti áruszállításban. A magyar kormány korábbi döntése értelmében a záhonyi térség speciális adottságait felhasználva gazdaságfejlesztési komplex programot indít. Gazdaságfejlesztés Záhony térségében

8 A komplex program célja: a záhonyi térségben hagyományosan meglévő – a földrajzi elhelyezkedésből, vasúti nyomtávváltásból, valamint a tágabban értelmezett térség vasúti, közúti, vizi és légi szállítás lehetőségeiből fakadó – foglalkoztatottság és jövedelemszerző képesség növelése, a teljes körű logisztikai szolgáltatások javítása. Elkészült: „A záhonyi térség különleges gazdasági övezete komplex gazdaságfejlesztési programjának összehangolása a térség UMVP III. és IV. tengelyes intézkedéseivel” című tanulmány Míg a komplex program a fenntartható és lehetőségeiben folyamatosan bővülő gazdaságfejlesztésre alapoz, addig a vidékfejlesztési stratégia a térség emberi és természeti erőforrásait kihasználva próbál életszínvonal növekedést elérni.

9 Támogatás vehető igénybe: A határokon átívelő kapcsolatok erősítése érdekében gazdasági, kereskedelmi és oktatási együttműködések megszervezésére, testvér települési, civil és szakmai szervezetek között. Támogatható tevékenységek: Szakmai konferenciák szervezése, üzletember találkozók szervezése, tanulmánykészítés. Térségek közötti és nemzetközi együttműködés a Leader program mentén

10 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető 2009. szeptember 10."

Hasonló előadás


Google Hirdetések