Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti."— Előadás másolata:

1 VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszék KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Eger, június 27.

2

3 „Napjainkban a vállalati társadalmi felelősség vagy vállalati filantrópia többnyire abban merül ki,
hogy pénzt osztogatunk azoknak, akik nem szeretnek bennünket, és kapcsolatot próbálunk teremteni azokkal, akik nem szeretnek bennünket” (Porter)

4 „A fejlett világban kialakult helyzetben kellő környezeti biztonságot csak az új vállalati etikai felfogás jelenthet, amely kikényszeríti a környezetvédelmi és társadalmi elvárások teljesítését anélkül, hogy azok állami normatívákban megjelennének.” (Kerekes S. – Wetzker K., 2007.)

5 A vállalatok társadalmi felelősségvállalása
A CSR fogalma A vállalatok társadalmi felelősségvállalása (Corporate Social Responsibility – CSR) olyan eljárás, amelynek révén a vállalatok önkéntes alapon társadalmi és környezeti szempontokat építenek be gazdasági működésükbe és az érdekelt felekkel (stakeholder-ekkel) való kapcsolatrendszerükbe.

6 A CSR és a fenntarthatóság
1. Input mérséklése 2. Tisztább termelési eljárások 3. Fogyasztási intenzitás mérséklése 4. Újrahasználat (reuse) 5. Újrahasznosítás (recycling) 6. Hulladékok semlegesítése

7 A CSR piramis felépítése
Pénzügyi felelősség Profitabilitás Követelmény a tulajdonosok részéről Jogi felelősség A jogi előírások betartása Követelmény a társadalom részéről Filantrópikus felelősség Kívánalom a tár- sadalom (egyes csoportjai) részéről Etikai felelősség Etikus viselkedés Elvárás a társadalom részéről Forrás: Carroll (1981)

8 A CSR és a stakeholder-ek
Vállalkozók: a CSR önkéntes jellegű, fontos a fenntartható fejlődési stratégiába való integrálása. Befektetők: fontos a vállalati gyakorlat nyitottságának és átláthatóságának továbbfejlesztése, különösen a társadalmilag felelős befektetési alapok, kiemelten a nyugdíjalapok esetében. Szakszervezetek, civil szervezetek: keretszabályozás szükséges, az érintettek bevonásával. Fontos biztosítani, hogy a vállalatokat felelősségre lehessen vonni tevékenységük kedvezőtlen szociális és környezeti hatása miatt. Fogyasztói szervezetek: fontos a megbízható és teljes körű információ. Tanács: december 3-i határozatában hangsúlyozta, hogy a CSR nemcsak az erősebb társadalmi kohézióhoz, a környezetvédelemhez és az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásához járul hozzá, hanem a kis- és középvállalkozásoktól a multinacionális cégekig minden fajta üzleti tevékenység versenyképességének javításához a tevékenységek minden ágazatában. Európai Parlament: a CSR fő irányvonallá tételét javasolta.

9 A CSR területei Belső tényezők: Emberi erőforrás menedzsment.
Munkahelyi egészség és biztonság. A változásokhoz való alkalmazkodás. Környezeti hatások és természeti erőforrások kezelése. Külső tényezők: A helyi közösséggel való kapcsolat. Üzleti partnerek, beszállítók és vevők. Emberi jogok. Globális környezeti problémák.

10 Az állam, szabályozás szerepe
Példaként szolgál Hozzájárulhatnak a legjobb gyakorlatok terjesztéséhez A CSR területén vezető szerepet vállaló vállalatok elismerése, ösztönzés nyújtás A vállalatok CSR gyakorlatát segítő programok szervezése, fórumok, kerekasztalok létrehozása A CSR jelentésének egyértelmű meghatározása és azonos feltételek teremtése A vállalatok környezetvédelemmel, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos kommunikációjának elősegítése

11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések