Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A környezetszennyezés forrásai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A környezetszennyezés forrásai"— Előadás másolata:

1 A környezetszennyezés forrásai
készítette Varga István

2 Környezetvédelmi alapfogalmak
bevezető Környezetvédelmi alapfogalmak

3 A környezet fogalma és veszélyeztetettsége
A környezet mindazon tényezők összessége, amelyek az élőlényre tényleges hatással vannak. Az ember környezete a bennünket körülvevő világnak az a része, amelyben él és tevékenységét kifejti. Ez térbeli kiterjedését tekintve azonos az élővilág életterével, a bioszférával. Litoszféra Hidroszféra Atmoszféra.

4 A környezet legfontosabb elemei:
I. A FÖLD Alapközet Ásványvagyon Barlangok Termőföld, talaj Domborzat II. VÍZ Felszíni vizek Felszín alatti vizek

5 III. Levegő Alsó légkör Felső légkör IV. ÉLŐVILÁG Növényvilág erdők gyepek nádasok mezőgazdasági növények

6 Állatvilág vadon élő védett állatok vadon élő nem védett állatok védett háziállatok nem védett háziállatok Mikroorganizmusok V. TÁJ Védett természetes táj Nem védett kultúrtáj

7 A környezet alkotóelemei egymással szorosan összefüggenek!
VI. TELEPÜLÉSI KÖRNYEZET Települések (lakóterületek) Ipartelepek Mezőgazdasági területek Közlekedési útvonalak. A környezet alkotóelemei egymással szorosan összefüggenek!

8 Környezetszennyezés: a környezetet,ill
Környezetszennyezés: a környezetet,ill. az embert közvetve, vagy közvetlenül veszélyeztető, károsító jelenség, amely valamelyik környezeti elem fizikai, kémiai v. biológiai szennyeződését, károsodását eredményezi.

9 A környezeti terhelés, ill
A környezeti terhelés, ill. szennyezés hatásai, azaz a környezeti hatások lehetnek: helyi jelentőségűek (pl. egy üzem zajszennyezése, hulladéklerakó helyi hatásai, stb.) regionális jelentőségűek ( pl. vízadó réteg elszennyeződése nagy területen is) globális hatások (energiatermelés, esőerdők irtása, globális felmelegedés, ózonlyuk, stb.) A környezetvédelem olyan intézkedések és tevékenységek összessége, amelyek az emberi életfeltételek a természetes- és mesterséges környezet állapotromlásának megelőzésére, állapotának fenntartására, állapotminőségének javítását igyekszik szolgálni.

10 A környezetünk védelme mindannyiunk egyik legfontosabb feladata, hogy ezáltal biztosítsuk mindenki számára az egészséges életre való jogot, a kiegyensúlyozott viszonyt az ipar fejlődése és a bennünket körülvevő környezet között.

11 A környezetvédelem célja, az ember egészségének és fennmaradásának biztosítása, anyagi és szellemi javaink védelme. Károkat megelőző védelem Okozott károk megszüntetése Emberi környezet fejlesztése Természeti erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodás.

12 A Környezeti monitoring alatt a környezetben végbement változásokat megfigyelő, mérő, értékelő rendszert értjük. Emisszió, kibocsátás alatt a különböző típusú forrásokból időegység alatt kibocsátott szennyezőanyag mennyiségét értjük. Az IMMISSZIÓ a légszennyezettség mértékét megadó mérőszám.

13 Kibocsátási határérték: a környezetnek vagy valamely elemének jogszabályban vagy hatósági határozatban meghatározott olyan mértékű terhelése, amely kizárja a környezetkárosítást. RIZIKÓ alatt valamely aktivitás környezetre gyakorolt közvetlen vagy közvetett veszélyeztető hatásának megfelelő valószínűségét értjük. UDES je iznenadni i nekontrolisan događaj nastao nekontrolisanim oslobađanjem, izlivanjem ili rasipanjem opasnih materija pri proizvodnji, upotrebi, prevozu, transportu, skladištenju, prometu, odlaganju ili dugotrajnom nadekvatnom čuvanju.


Letölteni ppt "A környezetszennyezés forrásai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések