Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Somogyi Jánosné Biológia 7. évfolyam BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Somogyi Jánosné Biológia 7. évfolyam BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye."— Előadás másolata:

1 Somogyi Jánosné Biológia 7. évfolyam BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye

2 Életközösségek Az élőlény és környezete

3 Az erdő életközössége

4 Életközösségek hazánkban  A természetben az élőlények nem elszigetelten, magányosan élnek, hanem életközösségeket alkotnak. A hazai tájak jellemző életközösségei például a tölgy- és a bükkerdők, a füves puszták, a nádasok stb.

5 Környezeti tényezők  Azt, hogy egy területen milyen életközösségek alakulhatnak ki, a környezeti tényezők ( csapadékmennyiség, napsugárzás, hőmérséklet, talaj szerkezete stb.) határozzák meg. Középhegységeink csapadékosabb területeire jellemző természetes életközösségek a lombhullató erdők.

6 Környezeti tényezők  Az Alföld szárazabb részeire pedig a füves puszták.

7 Életközösség /társulás/  A társulásokban növények, állatok, gombák, mikroszkopikus élőlények ( egysejtűek, baktériumok ) élnek együtt, szorosan egymásra utalva.

8 Társulások  A társulásokat elsősorban az uralkodó növényfajok alapján különböztetik meg egymástól. A bükkös társulásban például a bükk egyedein kívül hóvirág, gímszarvas, őz, széncinege, földigiliszta stb. népességei is megtalálhatók.

9 Bükkös állatai és növényei

10

11 Tölgyesek állatai és növényei  A tölgyerdőkben többek között gyertyán, vadrózsa, kökény, szarvasbogár él.

12 Társulások változása

13 Környezeti tényezők  Élettelen környezeti tényezők:  Szárazföldön: fény, hőmérséklet, csapadék, szél, talaj  Vízi környezetben: fény, hőmérséklet, víz nyomás, só koncentráció, szén- dioxid, oxigén

14  Élő környezeti tényezők: élőlények közötti kölcsönhatások  Segítőtársak  Vetélytársak  Ellenségek

15 Fogalmak  Környezet: az élőlényekre ténylegesen ható környezeti tényezők összessége.  Életfeltételek: az élet fennmaradásához nélkülözhetetlen környezeti tényezők.

16 Köszönöm a figyelmet! „Néztem ezt a szép világot. Mennyi bűbáj, mily talányok! Mind amit körülöttem látok.” /Vajda János/


Letölteni ppt "Somogyi Jánosné Biológia 7. évfolyam BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye."

Hasonló előadás


Google Hirdetések