Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés. Hogyan lesz szüksége a növénynek a kicsik segítségére, ha jön a felmelegedés? Dr. Biró Borbála MTA Talajtani.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés. Hogyan lesz szüksége a növénynek a kicsik segítségére, ha jön a felmelegedés? Dr. Biró Borbála MTA Talajtani."— Előadás másolata:

1 Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés. Hogyan lesz szüksége a növénynek a kicsik segítségére, ha jön a felmelegedés? Dr. Biró Borbála MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet és Dunaújvárosi Főiskola biro.borbala@gmail.com

2 A talajok fontosságáról! Bolygónk élettörténete során egy élő faj, vagy egyed mindig is egy másik faj számára szolgált táplálékforrásul: felhasználás, kiválasztás és újra-felhasználás örökös körforgása ez. A talaj a vízhez és levegőhöz hasonlóan az élet olyan kritikus forrása, melyet testünk legmélyebb rejtekébe is beépítünk. A talaj ezért különleges tiszteletet érdemel: „amit a talajjal művelünk, azt magunkkal műveljük.” (David Suzuki)

3 A talaj legfontosabb tulajdonsága az életképessége, illetve az élő volta, azaz, hogy benne különös egységben találhatók meg azok az élőlények, amelyek nélkül a talaj tulajdonságai, szerepe nem valósulhatnának meg! A talajon nemcsak állunk, hanem élünk is!!

4 A talajélőlények típusai, rendszere

5 Klimatikus tényezők Hőmérséklet Csapadék Fény Kémiai -humusz -tápelemek -nyomelemek Fizikai -víz -levegő -szerkezet Biológiai -rovarok -férgek -gombák -baktériumok T a l a j t u l a j d o n s á g o k A talaj-növény rendszerekre ható környezeti tényezők!

6 ÁLLATOK Atmoszféra NÖVÉNYEK MIKROORGANIZMUSOK Talaj szerves anyag Felvehető tápanyagok Nem felvehető tápanyagok Gyökér exudátumok Ásványosítás Oldékonyság Immobilizáció Hormontermelés Mikorrhiza Szabadonélő N 2 kötés Szimbionta N 2 kötés Műtrágyák

7 A mikoorganizmusok segítik a növényt! A növények és a mikroorganizmusok folyamatosan kommunikálnak egymással

8 Mitől függ a mikrobák száma? Az adott talaj tulajdonságától A gazda-növény típusától, fajtájától A gazdanövény élettani állapotától A többi növény jelenlététől Az éghajlati tulajdonságoktól Egy adott rendszerre jellemző a mikrobiota mennyisége! De bizonyos határok között változik is.

9 A talajszervezetek mennyisége az egészséges ökoszisztémában Művelt területFüves területErdő Szervezetek száma 1 gramm talajban Baktérium 100 millió -1 billió Gomba Több száz100 – 10 ezer1-40 millió Protozoa 1000 100 ezer Nematoda 10-2010 – 100100-tól Szervezetek száma 1négyzetméteren Arthropoda < 3001500-600030.000-75.000 Giliszta 15-9030-150

10 A talajt és a talajéletet számos tényező rombolja

11 Zám Zabszék Nyírőlapos Apajpuszta A hazai talajok az éghajlatváltozásra igen érzékenyek – dupla stresszhatás

12 Minden növénynek határozott helye van a sorban attól függően, hogy mennyi sót bír elviselni M%: 65 M%: 70 M%:79 M%: 44 M%: 5 M%:66 Növekvő só koncentráció

13 A sóra a talajgombák is érzékenyek Nyírőlapos Zám A sót csak egyféle gomba viseli el!

14 A tűrőképességnek határa van

15 De hogyan alakul a kicsik, a mikrobák mennyisége? Ehhez rendszeres mintavételre van szükség. Havonként vizsgálva évszakos különbségeket vehetünk észre. Két éven keresztül követve évjárathatást is regisztrálhatunk.

16 Tavasz Korai nyár Nyárutó Őszi csúcs A mikrobiális aktivitás szezonális lefutása hazánkban

17 A gomba aktivitása és az évszakok Meghatározott évszakok szerinti mintázat egyféle környezeti tényezőnél! Ha nincs stabilitás, pl. szélsőséges a klíma, akkor nincs rendezett mintázat!

18 A nyári szárazság idején a növény segítségért kiállt! A gomba- szám ismét nő, ha a só mellé még a meleg is társul!

19 Megnövelt gyökérfelület, vagy védőburok jól jön a szárazságban!

20 Összefoglalás A talajélőlények a környezetváltozásra számukban és aktivitásukkal is reagálnak. Bizonyos mértékig javulhat is a kölcsönhatás – a küzdelemben. DE! Az alkalmazkodóképességnek határa van! A rendszer nem bírja a végletekig!

21 ZÁRSZÓ „ A természet világa földi létünk tápláló, anyai forrása, fizikai, érzelmi, esztétikai, erkölcsi és vallási létünk életadó tápláléka. Ettől elidegenedni annyit tesz, mint elveszteni mindent, ami emberivé tesz. Ennek a megkárosításával saját létezésünket csorbítjuk.” (Thomas Berry: A Föld álma)

22 „Egy maroknyi élet.”


Letölteni ppt "Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés. Hogyan lesz szüksége a növénynek a kicsik segítségére, ha jön a felmelegedés? Dr. Biró Borbála MTA Talajtani."

Hasonló előadás


Google Hirdetések