Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi az a mikroorganizmus?. Mikrobák –a mikroorganizmusok egysejtű szervezetek –szabad szemmel nem láthatóak, olyan kicsik –gyakorlatilag a Földön MINDENHOL.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi az a mikroorganizmus?. Mikrobák –a mikroorganizmusok egysejtű szervezetek –szabad szemmel nem láthatóak, olyan kicsik –gyakorlatilag a Földön MINDENHOL."— Előadás másolata:

1 Mi az a mikroorganizmus?

2 Mikrobák –a mikroorganizmusok egysejtű szervezetek –szabad szemmel nem láthatóak, olyan kicsik –gyakorlatilag a Földön MINDENHOL megtalálhatóak –mikrobának, csírának is nevezik őket –3 fő csoportot különböztetünk meg: •baktériumok •vírusok •gombák

3 Baktériumok –Az életben maradásukhoz szükséges táplálékot a környezetükből szerzik - esetenként ez a környezet az emberi test. –Legtöbbjük ártalmatlan, vagy éppen hasznos, egyesek azonban betegséget okoznak. –A baktériumok képesek szaporodni a szervezeten belül és azon kívül is, s így okozhatnak fertőzést. –Egyes baktériumok jótékony hatással vannak szervezetünkre: •jó baktériumok élnek a beleinkben, amelyek segítenek az élelmiszerben levő tápanyagok hasznosításában, a feleslegből pedig salakanyagot képezni. –A Földön mindenhol megtalálhatóak: óceánokban, sziklákban, vulkánokban, a talajban, a testünkben.

4 A baktérium felépítése kromoszóma: a sejt DNS-e sejtfal:a peptidoglikánból álló sejtfal fenntartja a baktériumsejt viszonylag állandó alakját sejtmembrán:ez a sejtfalon levő hártya körülveszi és elkülöníti a sejt belső állományát annak külső környezetétől sejtplazma: a sejt belseje és tartalma kromoszóma sejtmembrán sejtplazma sejtfal

5 A baktériumok alakja Baktériumok 3-féle alakban léteznek : spirál (pl. a Campylobacter) pálcika (pl. a Lactobacillus) gömb (pl. a Staphylococcus)

6 Vírusok –A vírusok még a baktériumoknál is kisebbek, és van olyan, ami a baktérium BELSEJÉBEN él. –A legtöbb vírustól megbetegszünk. –A BÁRÁNYHIMLŐT és az INFLUENZÁT vírus okozza. –A vírusok könnyen átterjednek egyik emberről a másikra. –A vírus önmagában nem tud szaporodni: más sejtet fertőz meg, és annak szaporító egységét használja fel a szaporodáshoz. –A "gazdasejten" belül sokszorozza magát, és amikor elhasználta a sejt szaporító egységét, vírussejtek tízezrei törnek elő a sejtből - a gazdasejt pedig elpusztul.

7 A vírus szerkezete burok: •kettős lipidréteg, amely a sejt genetikai anyagát hordozza glikoproteinek: •két funkciójuk van: o a vírust a gazdasejthez kapcsolják o bejuttatják a gazdasejtbe a vírus örökítőanyagát nukleinsav: •ez lehet DNS vagy RNS, ám a vírusokban a kettő együtt ritkán található meg; a vírusok többsége RNS-t tartalmaz komplex vírus (bakteriofág): baktériumokat megfertőző vírus burok nukleinsav glikoproteinek

8 A vírusok alakja kubikális (pl. az Influenza) komplex vagy bináris vírus (pl. a bakteriofág) helikális (pl. a Dohánymozaik-vírus) Vírusok 3-féle alakban léteznek:

9 Gombák –A legnagyobb és legváltozatosabb mikrobák a gombák. –Nagy, növényszerű struktúrák, amelyek nem tartalmaznak klorofillt. –Abból szívja fel a tápanyagot, amin nő. –Sok gomba nagyon hasznos számunkra, használjuk őket például –az élelmiszer-előállításban (sörfőzés, kenyérsütés) –a gyógyászatban (antibiotikum előállítása) –Ugyanakkor ártalmas is lehet, ha egy másik élő szervezettől vesz el tápanyagot, így például a penész a kenyéren, vagy a dermatofitonoknak nevezett gombacsoport által okozott lábgombásodás. –Gombák élnek a levegőben, a növényeken és a vizekben is.

10 A gomba felépítése spórák:a spórákból alakul ki a gomba teste sporangiofóra: szálas szár, amelyen a spóra fejlődik rhizoidok: a talajfelszín alatt élő gombafonalak, amelyek a tápanyagfelvételért felelősek sporangiofóra spórák rhizoidok


Letölteni ppt "Mi az a mikroorganizmus?. Mikrobák –a mikroorganizmusok egysejtű szervezetek –szabad szemmel nem láthatóak, olyan kicsik –gyakorlatilag a Földön MINDENHOL."

Hasonló előadás


Google Hirdetések