Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály. A SEJTEK: szervezetünk legkisebb formai és működési egységei. Alakjuk és feladatuk nagyon változatos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály. A SEJTEK: szervezetünk legkisebb formai és működési egységei. Alakjuk és feladatuk nagyon változatos."— Előadás másolata:

1 Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály

2 A SEJTEK: szervezetünk legkisebb formai és működési egységei. Alakjuk és feladatuk nagyon változatos.

3 A SEJT: Legkisebb szervezeti egység. Önálló életjelenségekkel rendelkezik: - anyagcseréje van (tápanyagot vesz fel, salakanyagot ürít); - mozog; - növekszik; - szaporodik. Sok funkcióra képes hártyával, fallal rendelkezik. A sejtmagban található örökítő anyagok (gének) szerepe fontos.

4 Sejtalkotók Sejthártya: sejthatároló, féligáteresztő hártya, anyagok ki- és beáramlása Sejtszervecskék: anyagok átalakítása, lebontása, energiatermelés, energiaátalakítások, vegyületek termelése Sejtmag: irányító szerepe van, örökítőanyag- DNS van benne- anyaga nukleinsav, mely az életprogramot rögzíti, Sejtplazma: rugalmas – kocsonyás anyag, 60%- a víz, benne: fehérjék, ásványi anyagok, zsírszerű anyagok és cukor van, kémiai folyamatok zajlanak benne A sejtek anyagai: víz 60%, fehérjék, ásványi anyagok, zsírszerű anyagok, cukor

5 DNS kettős spirálja - szerkezetének felfedezői: Watson és Crick Emberi kromoszómakészlet: 46, azaz 23 pár

6 Testi sejtek osztódásakor: A DNS lemásolja önmagát, megkétszereződik. 92 kromoszóma lesz- ez kettéosztódik és a két utódsejtben ismét 46 kromoszóma lesz. Számtartó osztódás (mitózis)

7 Szaporító sejtek osztódásakor: Számfelező osztódás (meiózis) az ivaros Szaporodásnál két sejt egyesül. Ekkor szükség van a kromoszómaszám felezésére, különben egyre csak nőne az utódokban a kromoszómák száma. llyen osztódással, meiózissal jönnek létre a spermiumok és a petesejtek, a harasztok spórái, a virágos növények virágporszeme és magkezdeménye..... Ivarsejtben 23 kromoszóma lesz! X -- Y KROMOSZÓMA

8 A GÉNEK: - Az örökítőanyag meghatározott szakaszai. - Egy- egy tulajdonságunkat határozzák meg. - Közel 25 ezer génünknek a 20%-a működik csak. - Kromoszómapárjaink azonos szakaszán a génpárok lehetnek azonosak : / Homozigóta / vagy különbözőek: / Heterozigóta /. A barna szemszín URALKODÓ Homo- és Heterozigótában is megjelenik A kék szemszín LAPPANGÓ Csak Homozigótában jelenik meg

9 Génhibák Az örökítőanyag szerkezete nagyon sérülékeny! Károsító tényezők: -sugárzások pl.: radioaktív, röntgen, elektron, UV /, - vegyi anyagok, vegyszerek Mutáció: Az örökítő anyag hirtelen örökölhető megváltozása. pl.: megváltozik a kromoszómaszám Down- kór DOWN - kór A 21-es kromoszómából kettő lesz.

10 UV -sugárzásLégszennyezés Dohányzás Élelmiszeradalékok, vegyszerek DNS- károsodás Mutációk Felhalmozódása RÁK MUTÁCIÓ: Az örökítő anyag hirtelen történő, öröklődő megváltozása.

11 Újabb tanulmány a génmódosítás ártalmairól Az MTvSZ, a Geenrpeace és a Föld Barátai Magyarország sajtóközleménye. Thu, 2009/11/19 - 11:05 "E jelentés erős figyelmeztetés az európai vezetők és gazdák felé, hogy ha Európában is termesztenék a génmódosított növényeket.”


Letölteni ppt "Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály. A SEJTEK: szervezetünk legkisebb formai és működési egységei. Alakjuk és feladatuk nagyon változatos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések