Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop."— Előadás másolata:

1 Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
Világjárványok Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.

2 Járvány (epidémia) Ugyanazon betegségnek sokszoros, egyidejű fellépése, bizonyos, kisebb-nagyobb terület lakói között. A járványos betegségeket egy, a szervezetbe kívülről behatoló ok hozza létre, azért mind a fertőző betegségek közé tartoznak.

3 Világjárványok Napjainkban gyorsan terjed szét a sertésinfluenza az egész világon, és a jóslatok szerint télen lesz igazán elemében a kórokozó. Manapság ez a témakör igazán aktuális. Ezen diákon bemutatok néhány komolyabb kárt okozó járványt. Bizonyos ismérvek szerint összehasonlítva. Leginkább érdekesség gyanánt vannak összegyűjtve ezek az adatok így nem feltétlenül tudományos alaposságúak.

4 Az influenzáról általánosan
Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség. A kórokozók emlősöket és madarakat képesek megfertőzni. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés útján terjed. . Fő tünetei a hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés. Különösen időseknél, súlyos szövődmények léphetnek fel. Az influenzavírus-törzsek jelölésére speciális kódot használnak, mely a vírus típusát (A, B, C) és HA/NA antigenitását valamint a gazdaszervezetet, a földrajzi eredetet és egy törzsszámot tartalmaz.

5 Nagyobb járványok Pestis Spanyolnátha Sertésinfluenza Madárinfluenza

6 Pestis A pestis (más néven dögvész) a Yersinia pestis nevű baktérium által okozott betegség. Kórokozója főként a patkánybolháról kerülhet át emberre, de a kór cseppfertőzéssel is terjed. Miután a bőr oxigénfelvételében zavar keletkezik, a bőr gyakran sötétkék színt kap (innen ered a „fekete halál” kifejezés). A bubópestis akkor alakul ki, ha a beteget fertőzött bolha csípi meg. Általában az inguinális nyirokcsomók jellegzetes elváltozásával, megnagyobbodásával (bubó) jár. A tüdőpestist a cseppfertőzés útján a szervezetbe jutó baktérium okozza, tehát emberről emberre terjed.

7 A pestis szétterjedése Európában

8 Spanyolnátha A spanyolnátha 1918–19-ben az influenza A vírusának első és legpusztítóbb világméretű járványa volt, amely a Föld teljes lakosságának mintegy 30 %-át megbetegítette. Már 1918-ban több áldozatot követelt, mint az egész első világháború; a két évben mintegy 50 millió ember halt meg a járványban. Ezzel a „teljesítményével” a spanyolnátha az emberi történelem legtöbb áldozatot szedett járványa. A kórokozó vírus hatékonysága és gyors terjedése a többszöri mutáció eredménye: az áldozatok jobbára védtelenek voltak az új betegséggel szemben.

9 Sertésinfluenza A sertésinfluenza egy olyan légúti betegség, melyet a sertéspopulációkat megfertőző Orthomyxovirus okoz. A vírus a levegő útján, közvetett és közvetlen érintkezéssel, beteg vagy tünetmentes hordozók útján terjed. A sertésinfluenza könnyebben terjed emberről emberre, mint a madárinfluenza.

10 Madárinfluenza A madárinfluenza vírusos megbetegedés, amelyet valamely, a madarak szervezetéhez alkalmazkodott influenzavírus okoz. Nem kizárólag madarakat betegíthet meg. Az emberre legveszélyesebb változatának a H5N1 törzseket tartják.


Letölteni ppt "Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop."

Hasonló előadás


Google Hirdetések