Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Világjárványok az emberiség történelmében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Világjárványok az emberiség történelmében"— Előadás másolata:

1 Világjárványok az emberiség történelmében

2 A pandémia Az embereket és az állatokat mindig sújtották fertőző betegségek. Mióta az ember közösségekben él, a betegségek könnyen terjednek egyik személyről a másikra. Gyakran csupán néhányan betegszenek meg. Amikor azonban a baj sok embert érint, és nagy arányban terjed, akkor azt már járványnak hívjuk. Ha a járvány világméretűvé válik, akkor azt pandémiának nevezzük.

3 A fekete halál A fekete halál, avagy a pestis a történelem egyik legtöbb halálos áldozatát szedő fertőzése. Többször is felbukkant, egyre több és több áldozatot szedve. Európában az első nagy pestisjárvány 540 után dúlt, miután egy kb. 535-ben bekövetkezett globális éghajlatváltozás miatt a pestisbaktériummal fertőzött rágcsálók Kelet-Afrikából Északra vándoroltak. Ekkor Konstantinápoly kb. 500 000 fős lakosságából mindössze kb. 100 000 maradt életben. A pestis elterjedésének oka az volt, hogy a főbb kereskedelmi útvonalakon árukat szállító kereskedők hajói patkányokat (és bolhákat) rejtettek. Ezek, a szárazföldre jutva, megfertőzték a háziállatokat és az embereket is. A fertőzöttek nagy része pár napon belül meghalt.

4 A kolera A másik nagy világjárvány, ami talán még a pestisnél is több áldozatot szedett, az a kolera. Ez a betegség akkor lép fel, amikor a víz a Vibrio cholerae baktériummal fertőzött. A lenyelt baktériumok a bélben elszaporodnak és méreganyagokat termelnek. Tünete a súlyos hányás és hasmenés, emiatt a szervezet nagy mennyiségű folyadékot veszít, majd a beteg kiszárad és meghal. Az első nagy kolerajárvány Indiában bukkant fel az 1800-as évek elején. A kereskedők és hajósok megbetegedtek, majd szertevitték a világban, így a kolera hamarosan átterjedt Ázsiára és a Közel-Keletre is, 1832-ben elérte Európát és Amerikát.

5 A legpusztítóbb influenza, a spanyolnátha
Halálozási arányok életkor szerint A spanyolnátha a Föld lakosságának mintegy 20-40%-át betegítette meg ban bukkant fel, és ebben a 2 évben mintegy 50 millió halálos áldozatot követelt. Többet, mint az első világháború. Ezzel a „teljesítménnyel” a spanyolnátha a történelem legtöbb halált okozó járványa. A betegség egyeseknél gyorsan vérzéses tüdőgyulladássá fejlődött, és gyakran alig néhány óra alatt halálhoz vezetett. Nevét részben onnan kapta, hogy először Spanyolországban írták le, részben pedig onnan, hogy csak Spanyolországból jelentettek megbetegedéseket és halálos áldozatokat. Influenza A vírus

6 Napjaink világjárványai
H1N1 H1N1 is az influenza vírus egyik mutálódott változata, úgynevezett pandémiája áprilisában a H1N1 egy változata halálos áldozatokkal járó megbetegedéseket okozott. Az első jelentések kb. száz áldozatról szóltak, de ezek a számok napról napra változtak. A kór átterjedt az USA-ba, valamint később Európába is. A képen látható vírus már a mutálódott influenza egyik altörzse. A szakértők, orvosok szerint arra lehet számítani, hogy a H1N1 is több ezer halálos áldozatot fog szedni.

7 Korunk pestise, az AIDS Az 1980-as évek elején rejtélyes tüdőgyulladás-esetek és ezzel együtt régebben csak elvétve látott daganat-típusok tűntek fel az USA-ban. Ezek voltak az AIDS betegség első jelei. A járvány nagyon gyorsan terjedt, 1985-re az USA és Afrika szerte elterjedt, 1990-re pedig már az egész világot érintette. Az AIDS kiváltója a HIV vírus, ami megtámadja és teljesen tönkreteszi az egész immunrendszert. Fertőzött vérrel és testfolyadékkal érintkezve terjed, vér útján vagy nemi érintkezéssel. A fertőzés következtében legyengült immunrendszer miatt esendővé válik a szervezet a leghétköznapibb kórokozókkal szemben is. Gyógymód egyelőre még nincs, de az új gyógyszerek gátolják a vírus szaporodását, és a fertőzöttek számára szinte normális életet tesznek lehetővé.

8 Miért nem alakulnak ki napjainkban világjárványok?
Az utóbbi évek legkiemelkedőbb fegyvertényei az oltási programok. Ezek jelentősen csökkentették az olyan betegsége előfordulását, mint a gyermekbénulás, és teljesen felszámolták a fekete himlőt. De nem csak ezek a legfontosabb intézkedések. A higiénés kultúra színvonalának emelése óriási előrelépést jelent. A WC használata utáni, és az ennivaló készítés előtti kézmosás a legjobb módja a hasmenés okozta fertőzések csökkentésének. Sok területen még mindig nincs tiszta mosdó és ivóvíz. Szükség van az afrikai, és az elmaradottabb vidékek fejlődésére, hiszen a legtöbb világjárvány a fejletlenebb régiókból indul, és terjed szét a világban. Amíg ezek a vidékek nem fejlődnek, és a vírusok mutálódnak, addig újra és újra felbukkanhatnak, és eltűnhetnek világméretű járványok.


Letölteni ppt "Világjárványok az emberiség történelmében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések