Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VÉRBETEGSÉGEK VÉRBETEGSÉGEK. Többféle vérbetegséget különböztethetünk meg: Vérszegénység Vérszegénység Vérmérgezés Vérmérgezés Vérbaj (szifilisz) Vérbaj.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VÉRBETEGSÉGEK VÉRBETEGSÉGEK. Többféle vérbetegséget különböztethetünk meg: Vérszegénység Vérszegénység Vérmérgezés Vérmérgezés Vérbaj (szifilisz) Vérbaj."— Előadás másolata:

1 VÉRBETEGSÉGEK VÉRBETEGSÉGEK

2 Többféle vérbetegséget különböztethetünk meg: Vérszegénység Vérszegénység Vérmérgezés Vérmérgezés Vérbaj (szifilisz) Vérbaj (szifilisz) Fehérvérőség (leukémia) Fehérvérőség (leukémia) Cukorbetegség Cukorbetegség Vérhas Vérhas

3 1.Vérszegénység Az egyedben nem keletkezik elegendő vörösvérsejt a vérképzés során; Az egyedben nem keletkezik elegendő vörösvérsejt a vérképzés során; vérképzéshez a szervezetnek vasra van szüksége. vérképzéshez a szervezetnek vasra van szüksége. Tünete:bőre és arca feltűnően sápadt és világos színű. Tünete:bőre és arca feltűnően sápadt és világos színű.

4

5 2.Vérmérgezés (szepszis) olyan fertőzés, mely során a baktériumok, vagy az általuk termelt toxinanyagok a vérpálya és a nyirokutak útján elárasztják a szervezetet. olyan fertőzés, mely során a baktériumok, vagy az általuk termelt toxinanyagok a vérpálya és a nyirokutak útján elárasztják a szervezetet. Tünete:a hidegrázással járó magas láz, a szapora pulzus, elesettség. Tünete:a hidegrázással járó magas láz, a szapora pulzus, elesettség. A májban, a tüdőben, néha a csontvelőben vagy az agyban áttéti tályogok alakulnak ki. A májban, a tüdőben, néha a csontvelőben vagy az agyban áttéti tályogok alakulnak ki.

6 3.Vérbaj(szifilisz) a klasszikus nemi betegségek egyike a klasszikus nemi betegségek egyike A fertőzés szexuális úton terjed, átvihető közvetlenül vérrel, de átmegy a méhlepényen is a fertőzött anyáról gyermekére. A fertőzés szexuális úton terjed, átvihető közvetlenül vérrel, de átmegy a méhlepényen is a fertőzött anyáról gyermekére. először a fertőzés helyén, majd az egész testen fekélyek jelennek meg. először a fertőzés helyén, majd az egész testen fekélyek jelennek meg.

7 4.Leukémia A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Tünetek:elsősorban a fáradékonyság, éjszakai izzadás, testsúlyvesztés. A betegség előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, ami lázat, fokozott fáradékonyságot, hasi diszkomfort érzést valamint a vérzések kialakulását is magában foglalja. Tünetek:elsősorban a fáradékonyság, éjszakai izzadás, testsúlyvesztés. A betegség előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, ami lázat, fokozott fáradékonyságot, hasi diszkomfort érzést valamint a vérzések kialakulását is magában foglalja.

8 5.Cukorbetegség cukor felgyülemlésének helyét tekintve a vérhez kapcsolható. cukor felgyülemlésének helyét tekintve a vérhez kapcsolható. A szervezet egyáltalán nem, vagy csak részben képes feldolgozni a táplálkozás során a szervezetbe jutatott cukrot, - szénhidrátot - így az egészségre veszélyes mértékben felszaporodik a vérben. A szervezet egyáltalán nem, vagy csak részben képes feldolgozni a táplálkozás során a szervezetbe jutatott cukrot, - szénhidrátot - így az egészségre veszélyes mértékben felszaporodik a vérben. lehet szerzett vagy örökölt. lehet szerzett vagy örökölt.

9 Szűrés fontossága

10 6.Vérhas a piszkos kezek betegsége, a vastagbél fertőzéses gyulladása. a piszkos kezek betegsége, a vastagbél fertőzéses gyulladása. Tünetei:fejfájás, étvágytalanság, láz és hasmenés Tünetei:fejfájás, étvágytalanság, láz és hasmenés Néha csak enyhe hasmenés formájában jelentkezik, de ekkor is fertőző, ezért az élelmiszeriparban, kereskedelemben, gyermekközösségekben és vízművekben dolgozó egyének rendszeresen szűrővizsgálaton kötelesek részt venni. Néha csak enyhe hasmenés formájában jelentkezik, de ekkor is fertőző, ezért az élelmiszeriparban, kereskedelemben, gyermekközösségekben és vízművekben dolgozó egyének rendszeresen szűrővizsgálaton kötelesek részt venni.

11 A vérbetegség előnye Az alfa-thalassemia nevű öröklődő betegségben szenvedő gyermekek szokatlanul kisméretű vörösvértesteket termelnek, amelyek a vérszegénység (anémia) enyhébb formáját okozzák. Az alfa-thalassemia nevű öröklődő betegségben szenvedő gyermekek szokatlanul kisméretű vörösvértesteket termelnek, amelyek a vérszegénység (anémia) enyhébb formáját okozzák. a kutatók felfedezték, hogy ennek a rendellenességnek előnye is van: megvédheti a gyermekeket a világ egyik legnagyobb gyilkosától, a maláriától. a kutatók felfedezték, hogy ennek a rendellenességnek előnye is van: megvédheti a gyermekeket a világ egyik legnagyobb gyilkosától, a maláriától.


Letölteni ppt "VÉRBETEGSÉGEK VÉRBETEGSÉGEK. Többféle vérbetegséget különböztethetünk meg: Vérszegénység Vérszegénység Vérmérgezés Vérmérgezés Vérbaj (szifilisz) Vérbaj."

Hasonló előadás


Google Hirdetések