Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,"— Előadás másolata:

1 Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült, szapora légzés és szívverés tüneteivel, valamint sápadtsággal jár.

2 Vérszegénység fajtái:
A vészes vérszegénység: A vízoldékony vitaminok közé tartozó B12-vitamin elégtelen bevitele vagy csökkent felszívódása idézi elő. Ilyenkor a normálisnál nagyobb, de kevesebb hemoglobint szállító fehérjét tartalmazó vörösvértestek képződnek a csontvelőben. Folsavhiányos vérszegénység: A folsav hiánya a vasnál leírtakhoz hasonlóan elengedhetetlenül szükséges az egészséges vörösvértestek képzéséhez. Hiányában a vörösvértestek a normálisnál nagyobbak lesznek, de kevesebb hemoglobint tartalmaznak, és rövidebb az élettartamuk is. A folsavhiányos vérszegénység oka lehet a folsavhiányos táplálkozás vagy a folsav felszívódásának zavara. Az alkohol például gátolja a folsav felszívódását. Terhesség alatt a szervezet folsav-igénye mintegy megkétszereződik.

3 Az aplasztikus vérszegénységek :
Az aplasztikus vérszegénységek csoportjába igen ritka, de nagyon súlyos – akár életveszélyes – állapotot előidéző vérszegénységek tartoznak. A betegség lényege, hogy a csontvelő valamilyen oknál fogva nem képes a feladatát ellátni, és egyáltalán nem, vagy alig termel vérsejteket. Ilyenkor nemcsak a vörösvértestek, de a fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma is drámai módon lecsökkenhet. Bizonyos vírusfertőzések, például a vírusos májgyulladás (hepatitisz), mérgező vegyszerek vagy akár bizonyos gyógyszerek is előidézhetik. Krónikus megbetegedést kísérő vérszegénységek: Az vérszegénységek leggyakoribb formája, mely krónikus gyulladáshoz (fertőzések, ízületi gyulladások, gyulladásos bélbetegségek) vagy rosszindulatú daganatos betegséghez társulhat. Kemoterápiás szerek alkalmazása esetén a betegek több mint 60%-a észlel vérszegénységre utaló tüneteket.

4 Vérvesztés: A leggyakoribb az idült, gyakran akár észrevétlen vérvesztés például a gyomor-bélrendszerben megbúvó, vérzékeny daganatból.De nagyobb műtét, baleset szintén fokozott vérvesztéssel járhat.

5 Jelei: Gyógymódja,kezelése: fáradékonyság lehangoltság
gyengeség,szédülés koncentrálóképesség hiánya,feledékenység gyakori megfázás Gyógymódja,kezelése: Vény nélkül kapható gyógyszerek(vas,B12,folsav),de a célzott kezeléshez pontos diagnózis szükséges. Nagyon súlyos vérszegénység esetében szükség lehet vérátömlesztésre is.


Letölteni ppt "Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések