Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A depresszió korszerű kezelése. A depresszió diagnózisa A depressziós beteg orvosi ellátásának legfontosabb lépése a pontos diagnózis felállítása. Tünetek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A depresszió korszerű kezelése. A depresszió diagnózisa A depressziós beteg orvosi ellátásának legfontosabb lépése a pontos diagnózis felállítása. Tünetek."— Előadás másolata:

1 A depresszió korszerű kezelése

2 A depresszió diagnózisa A depressziós beteg orvosi ellátásának legfontosabb lépése a pontos diagnózis felállítása. Tünetek :  Lehangoltság  Az alvás számottevő megváltozása  Az étvágy számottevő megváltozása  Pszihomotoros nyugtalanság (agitáltság) v. lassultság (retardáció)  Energiahiány  Beszűkült érdeklődési kör  Bűntudat v. csökkent önértékelés  Memóriafigyelem- v. összpontosítási zavar  Valamint öngyilkossági gondolatok

3 Az antidepresszívum felírása előtt mérlegelni kell a tünetek súlyosságát és azt, hogy a beteg kész-e elviselni az esetleges mellékhatásokat. 1) S úlyos depresszió esetén A kezelés mérlegelése Gyors gyógyszeres beavatkozás v. elektrokonvulzív terápia 2) kevésbé súlyos esetben Inkább pszichoterápia

4 GyógyszerválasztásAntidepresszívumok: depresszió elleni szerek. Következők: SSSSzelektív szerotonin-visszavétel-gátlók: (SSRI) CCCCitalopram FFFFluoxetin FFFFluvoxamin PPPParoxetin SSSSertralin VVVValamint: BBBBupropion MMMMirtazapin NNNNefazodon vvvvenlafaxin

5 A terápia költsége Biztosítás nélküli havi összeg (USA-dollárban) A kezelés ideje Átlagos terápia esetén 60-80 60-80 6-12 hónap 6-12 hónap Kombinált kezelés esetén 100 100 több több

6 A betegek együttműködési készsége AAAA fluoxetin, a paroxetin és a citalopram: ÁÁÁÁltalában napi egyszeri dózisban is hatásos. AAAA sertralin a mirtazapin és az elnyújtott felszabadulású (extended-release) venlafaxin is adható napi egyszeri dózisban, de szükség lehet a kezdeti adag két vagy három lépésben történő módosítására. AAAA nefazodont és a lassú felszabadulású (sustained-release) bupropiont általában naponta kétszer kell bevenni. AAAA fluvoxamint általában kényszerneurózisokra használják napi kétszeri dózisban. Javítja a betegek együttműködési készségét (compliance), ha egyszerűsítjük a gyógyszerelést. (először naponta egyszeri)

7

8 A kezelés időtartama A gyógyszereket az előírásnak megfelelően szedő betegek többségének 1-3 hónapon belül javul a közérzete. Ezt hosszabbítja meg az:  Alkohol  Drogfogyasztás  Munkahelyi stressz  Családon belüli erőszak A pszichoterápiás konzultációs rendszer elősegíti betegek közérzetének javulását, csökkenti a relapszusok kialakulását. A közérzet visszatérésétöl még 6-12 hónap a kezelés.

9 Triciklikus antidepresszívumok (TCA) A mai antidepresszívumokra kedvezően reagáló betegek aránya a 80%-ot sem éri el. A régebbi TCA szerek ugyanolyan hatásosak, mint a maiak, sőt vannak betegek, akik állapota csak TCA segítségével javítható. Azért is hasznos lehet az ismeretük, mert általában megfelelő és olcsó alternatívát kínálhatnak más kezelésekkel szemben. A MAOI készítmények sokkal veszélyesebbek.

10 Alternatív gyógymódok Orbáncfű: Enyhe depresszió esetén eredményes lehet. De sok mellékhatása lehetséges. Pl.: fényérzékenység, csökkenhet a cyclosporin, awarfarin és a retrovírus- ellenes fehérje gátlószereinek szérumszintje.


Letölteni ppt "A depresszió korszerű kezelése. A depresszió diagnózisa A depressziós beteg orvosi ellátásának legfontosabb lépése a pontos diagnózis felállítása. Tünetek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések