Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió"— Előadás másolata:

1 Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió
A szociális munka eszközei depressziós kliens segítéséhez Készítette: Porkoláb Ágnes

2 1. Fejezet: Mentálhigiéné
Rövid történeti áttekintés (kialakulása, Magyarországi gyakorlat) A mentálhigiéné fogalmának meghatározása ( lelki egészségvédelem, egészség fogalma) A mentálhigiéné területei (mentális betegség, prevenció) A mentálhigiéné és a szociális munka kapcsolata (csoportok, közösségek)

3 2. Fejezet: Depresszió A depresszió jellemzői, tünetei (mélyszomorúság, üresség, apátia, izgatottság, nyugtalanság, alvászavarok… stb.) A depresszió típusai (unipoláris depresszió, bipoláris depresszió) Depresszió következményei (lehangoltság, személyes kapcsolatok gyengülése, öngyilkosság, alkohol- gyógyszerfogyasztás, munkahelyi gondok) A szociális munka és a depresszió (ismeretalap, a mentális betegség figyelembevétele)

4 3. Fejezet: Szociális munkával a depresszió ellen
Kutatási módszer: interjú készítés Családsegítőben dolgozó szakemberekkel A csoport kiválasztásának oka: A családsegítőkben megjelenő korosztályok sokszínűsége Nem reprezentatív kutatás

5 Legfontosabb szempontok:
Képes-e felismerni a depressziót egy szociális munkás? Mennyire dolgoznak együtt a szociális munkások és más segítő szakmák dolgozói? Mennyire együttműködő a kliens? Melyek a szociális munkás eszközei depressziós kliens segítéséhez?

6 Legfontosabb eredmények:
A megkérdezettek ismerik a depresszió tüneteit, viszont nem ismerik a típusait. Problémamegfogalmazás dilemmája. A segítő szakmák között NINCS együttműködés. A szociális munkás fontossága alacsony más segítő szakmákkal szemben. A szociális munkás eszközei hiányosak.

7 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió"

Hasonló előadás


Google Hirdetések