Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Logisztika alapvetések.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Logisztika alapvetések."— Előadás másolata:

1 Logisztika alapvetések

2 1. definíciók Definíció: (USA Logisztikai Tanácsa szerint)
"A logisztika alapanyagok, félkész-, és késztermékek, valamint a kapcsolódó információk származási helyről felhasználási helyre történő hatásos és költséghatékony áramlásának tervezési, megvalósítási és irányítási folyamata a vevői elvárásoknak való megfelelés szándékával." Definíció: (más megközelítésben, Gysi, 1975) "A logisztika nem más, mint a rendszer elmélet alkalmazása az anyagáramlás területén."

3 1. definíciók Definíció: (hadászat, NATO)
"A logisztika átfogja mindazokat a tevékenységeket és eszközhasználatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a harcoló alakulatok létfenntartása, mozgása (anyag, élelmiszer utánpótlás, stb.) szervezett és folyamatosan jól áttekinthető, szükség szerint gyors operatív beavatkozással megvalósítható legyen." Kiterjed a szükséglet, a tér és az idő előzetes tervezésére, összehangolására, valamint a legfontosabb erőforrások allokálására és az alábbi tevékenységeket foglalja magába:

4 1. definíciók anyagellátás, utánpótlás, készletezés
csapat-, anyag-, és sebesült szállítás szervezés és elhelyezés építés szervezés, infrastruktúra rendelkezésre bocsátása információs hálózat kiépítése és az előbbi feladatok megoldásának irányítása.

5 1. definíciók Definíció: (Jünemann 1989)
"A logisztika anyagok, személyek, energiák és információk rendszereken belüli áramlásának tervezésével, irányításával és ellenőrzésével foglalkozó tudomány." Definíció: (Ronald Ballon USA, 1973) "A logisztika feladata az alapanyag beszerzéstől a végső fogyasztásig terjedően az anyagáramlásban előforduló összes szállítási, rakodási, tárolási tevékenységek tervezése, szervezése, irányítása és ellenőrzése azzal a céllal, hogy az áramlásban lévő anyag időben és a legkisebb ráfordítással a megfelelő helyre jusson."

6 1. definíciók Definíció: (7M (7R) definíció)
"A logisztika feladata a megfelelő termék, megfelelő minőségben, megfelelő állapotban, megfelelő helyen, a megfelelő időben, megfelelő felhasználónak a megfelelő költségen történő rendelkezésre állásának biztosítása." Definíció: (elvi, kiterjesztett, USA Logisztikai társaság) "Azon vezetési, mérnöki és műszaki tevékenységek tudománya, amelyek a célok és tervek elérése, valamint a működés érdekében az elvárásokra, tervezésre, az erőforrások fenntartására és ellátására koncentrálnak."

7 1. definíciók Értelmezés: logos (görög) = értelem
logo (görög) = gondolkodni logisticos (görög) = logikusan gondolkodni marechal des logis (francia) = szállásmester logistas (latin) = római légiósok ellátásával foglalkozó egység

8 2. Eredet és fontosság: Fontosság: sok vállalatnál az összes költségek 20-25%-a logisztikai tevékenységekre fordítódik. Ennek ellenére a jelentőségét még nem ismerték fel. Okai: nem ismert (nem régi) vállalati funkció logisztikai tevékenység alatt általában a termék nem változik meg, így jelenléte nem "szembetűnő". Látszólag nem növeli a termék értékét. A logisztikában jelenik meg a csomagolás, anyagmozgatás, tárolás, készletezés, szállítás. Mivel ezek költségigényes tevékenységek, ezek a költségek a gyártmány árában megjelennek. E költségek optimalizálása a termék árát csökkenti, az eladhatóságot javítja, így végső soron a vállalat üzleti célját szolgálja.


Letölteni ppt "Logisztika alapvetések."

Hasonló előadás


Google Hirdetések