Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pintér Tamás.  Egyszerűen: ◦ tudás ◦ hatalom  Bővebben: ◦ Az információ latin eredetű szó, amely értesülést, hírt, üzenetet, tájékoztatást jelent.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pintér Tamás.  Egyszerűen: ◦ tudás ◦ hatalom  Bővebben: ◦ Az információ latin eredetű szó, amely értesülést, hírt, üzenetet, tájékoztatást jelent."— Előadás másolata:

1 Pintér Tamás

2  Egyszerűen: ◦ tudás ◦ hatalom

3  Bővebben: ◦ Az információ latin eredetű szó, amely értesülést, hírt, üzenetet, tájékoztatást jelent. Egyben az informatika alapfogalma. Számos jelentése, kifejtése ismert, különböző tudományágak különböző módon közelítik meg, írják le. Egyértelműen elfogadott definíciója nem ismert.

4 A logisztika anyagok, információk, személyek, energia rendszereken belüli és közötti áramlásának tervezése, szervezése, irányítása, ellenőrzése. Leggyakrabban a katonaságnál és az üzleti életben használják. A logisztika a görög logos szóból származik, jelentése értelem, számítás, tervezés ok.

5 Más nézetek szerint a logisztika nem csak az anyagáramlások optimalizálása, illetve az ehhez szükséges erőforrások biztosítása, koordinálása, hanem tudomány is. Eszerint a nézet szerint a logisztika olyan interdiszciplináris tudomány, amely a logisztika területét érintő valamennyi társtudomány, szakma eddigi és legaktuálisabb ismereteit szintetizálja, azokat saját céljai érdekében egy sajátságos rendszerbe rendezi és ezen tudományok és szakmák már meglévő eljárásait, módszereit alkalmazza folyamatai optimalizálására.

6  A megfelelő hely és idő mellett azonban nem elhanyagolható az sem, hogy az információ eljuttatása a megfelelő helyre ne kerüljön többe, mint amennyi hasznot hozhat.

7

8  Az információ többnyire nem ott keletkezik, ahol annak feldolgozása – továbbfejlesztése történik (Gondoljunk csak egy gyárra. Az információ mi szerint valamely termékből rendeltek, többnyire nem a gyártósorra fut be, de ennek ellentettje is igaz, a gyártósor problémájáról viszont nem a megrendelő szerez tudomást…)

9  Elgondolkodtató tény: ◦ Az információ többnyire nem ott keletkezik, ahol annak feldolgozása – továbbfejlesztése történik

10  Példa: ◦ Gondoljunk csak egy gyárra. Az információ mi szerint valamely termékből rendeltek, többnyire nem a gyártósorra fut be – optimális esetben-, de ennek ellentettje is igaz, a gyártósor problémájáról viszont nem valószínű, hogy a megrendelést felvevő dolgozó szerez tudomást…

11  A rendszerrel szemben támasztott követelmények a következő módon fogalmazhatók meg: ◦ a megfelelő információ: amit a fogadó igényel és megért ◦ a megfelelő időpontban: az előírt időpontban meghozandó döntéshez az információ aktualizálható legyen ◦ a megfelelő mennyiségben: a szükséges minimális, az optimális redundanciát tartalmazza ◦ a megfelelő helyen: a feladónál ◦ a megfelelő minőségben: megbízhatóan, torzítatlanul, olyan részletességgel, ahogy a feladónak szükséges

12 A múltban: Barlangrajzok Füstjel Palackposta, galambposta Manapság: Reklám Hangosbemondó Posta, futár TV Telefon Mobiltelefon

13 Internet Szolgáltatás szempontból néhány példa E-mail Híroldal IM Twitter Facebook Technológia szempontból példák DSL KábelTV hálózat SAT WiFi Mobilhálózat

14 Internet alapú kommunikáció ma már mondhatni az üzleti élet egyik legfontosabb velejárója, mivel a gyors információhoz jutás egyik fő forrása. Természetesen nem mindegy, hogy milyen módon jut el az információ.

15 Banki adatainkat nagy valószínűség szerint nem szeretnénk, hogy mindenki „olvasgathassa”. (Bankok többnyire 2048bit)

16  A bankok mellett azonban számos más szereplője az üzleti életnek hasonlóan rejtegeti információit a nagyközönség elől, de ugyan akkor nem tudja elkerülni a világhálóra való csatlakozást. Milyen okok is lehetnek ezek? Pl. maga a vállalkozás több telephelyen tevékenykedik, egy cégcsoport tagja, dolgozói nem mind az irodán belül dolgoznak, stb.

17 Manapság, a nagy felhőzések idején és ezzel egy időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend – sajnos nem Magyarországon – a távmunka. A távmunka viszont megkívánja azt, hogy a dolgozó a vállalati szervereken tárolt adatokat is elérje.

18 Azonban mindkét esetben gondolni kell a biztonságra, valamint a sávszélességre is, mert a szükséges sávszélesség nélkül nem valósulhat meg ez az egész.

19

20

21

22  Az információ logisztika nem más, mint erőforrás- allokáció, mely szerint az információ mennyiségének, ill. az információ rendelkezésre állítás költségének, hasonlóan az egyéb erőforrások felhasználásához, elvileg létezik egy optimális szintje  Egy információ feldolgozási tevékenység középpontjában az ember áll a maga információ logisztikai kérdéseivel, pl.: ki, milyen adatot, mikor, milyen formában, miért igényel.  Az információ logisztika az információk rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, szabályozása és megvalósítása, melynek célja a teljes áramlási folyamathoz kapcsolódó összes költség optimalizálása, a vevőkiszolgálás színvonalának emelése.

23  A fentiek tükrében véleményem szerint bármely megközelítésből is indulunk ki kijelenthetjük, hogy az információ logisztikája legalább olyan fontos manapság, mint a termékek logisztikája.

24


Letölteni ppt "Pintér Tamás.  Egyszerűen: ◦ tudás ◦ hatalom  Bővebben: ◦ Az információ latin eredetű szó, amely értesülést, hírt, üzenetet, tájékoztatást jelent."

Hasonló előadás


Google Hirdetések