Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Manapság sajnos egyre többször halljuk azt a szót, hogy szenvedélybetegség. De vajon tudjuk-e, hogy mit jelent ez? Vagy csak nagyvonalakban rámondjuk az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Manapság sajnos egyre többször halljuk azt a szót, hogy szenvedélybetegség. De vajon tudjuk-e, hogy mit jelent ez? Vagy csak nagyvonalakban rámondjuk az."— Előadás másolata:

1 Manapság sajnos egyre többször halljuk azt a szót, hogy szenvedélybetegség. De vajon tudjuk-e, hogy mit jelent ez? Vagy csak nagyvonalakban rámondjuk az összes alkoholistára és játékgépezőre?

2  Kialakulásában nagy szerepet játszhat:  a kisgyermekkor  a gyermek-anya kapcsolat meghittsége  a kiskorban ért traumák  a bensőséges kapcsolatok,  barátságok,  a munkahelyi/iskolai sikertelenségek is.  azonban bizonyos mértékig genetikailag is örökölhető ez a betegség.

3  tolerancia,  szenzitizáció (idő után kialakult ingerekre érkező érzéketlenség),  dependencia (függőség, elvonási tünetek)

4  Az egyik a kémiai szenvedélybetegség (alkohol),  a másik a viselkedés vagy anyag nélküli szenvedélybetegség (kóros vásárlás).

5  Drog függőség (több fajtája van)  Kávé függőség  Cigi függőség  Alkohol függőség  Gyógyszer függőség

6  Kóros vásárlás mánia  Kleptománia (lopás)  Pirománia (gyújtogatás)  Játék függőség, gép függőség  Munka mánia

7  Vágy  Késztetés  Növekvő feszültség (pl.: a szer felkutatása)  Szenvedély megélése (pl.: szerhasználat)  Feszültség csökkenése

8  Testileg és lelkileg is tönkre mehet az ember pl  Adósodás  Családtagok,barátok elvesztése  Depresszió  Maradandó betegség  Végső esetben halál

9  Segíthetik leszokásában:  Családtagok  Orvosok  Elvonó terápiák / kúrák  Rehabilitációs intézetek  Különböző módszerek  Esetleg ”gyógyszerek” tapaszok stb..

10  A késztetésnek a betegek nehezen tudnak ellenállni, ezért akár több éves "józanság" után is visszaeshetnek.  A betegség pedig gyakran társul más függőségekkel is (pl. alkohol), de nem ritka a depresszió vagy az öngyilkossági kényszer sem.  A szenvedélybetegséget egyedül nem könnyű legyőzni.


Letölteni ppt "Manapság sajnos egyre többször halljuk azt a szót, hogy szenvedélybetegség. De vajon tudjuk-e, hogy mit jelent ez? Vagy csak nagyvonalakban rámondjuk az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések