Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szenvedélyek fogságában - az alkohol

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szenvedélyek fogságában - az alkohol"— Előadás másolata:

1 Szenvedélyek fogságában - az alkohol
Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés Szenvedélyek fogságában - az alkohol Margit Kórház Pásztó

2 Mitől függ az egészségünk?
Négy tényező határozza meg: Veleszületett tulajdonságok ( 20 % ) Életmód ( 35 % ) – rajtunk múlik! Társadalmi és természetes környezet ( 30 % ) Egészségügyi ellátás ( 15 % ) ( WHO hivatalos közleménye alapján )

3 Környezeti tényezők - a vezető haláloki megbetegedések okai között ( fontossági sorrendben )
Életmódbeli szokások, dohányzás és alkoholizmus Táplálkozási szokások, ételek összetétele ( zsírdús, rost- és vitaminszegény ) Egészségtelen munka- és életkörülmények Fertőző ágensek Szociális és pszichoszociális körülmények Környezetszennyezés ( Nemzetközi vizsgálatok és kutatások alapján )

4 Egészségérték-gazdálkodás
Az egyén szerepe Öntevékeny segítség Magatartás Attitűd, hozzáállás Ismeret

5 Szenvedélyekről A WHO egyik felmérése szerint az emberek 90 százaléka függő; dohányzás, kávézás, tévézés, internet, alkohol vagy kábítószer befolyásolja életüket. Becslések szerint hazánkban minden harmadik ember rabja valamilyen szenvedélynek.

6

7 Az alkoholról I. A tinédzserkorban vizsgált gyors alkohollebontók 15 év elteltével 90 %-ban lettek alkoholisták, A gyorslebontók észrevétlenül, intő jelek nélkül meg tudják inni azt a mennyiséget, amitől egyszer csak alkoholistákká válhatnak Ha a fiatal úgy érzi, nem árt meg, sőt inkább kellemes, ez a viselkedés erősödni fog, és egyszer csak észrevétlenül elfogyasztotta azt a mennyiséget, amitől már függővé vált.

8 Az alkoholról II. A függőség kialakulásának veszélye nélkül a felnőtt férfi napi 40 gr tiszta alkoholnak megfelelő mennyiségű italt, vagyis legfeljebb 1 dl töményet, vagy 4 dl bort, vagy 2 üveg sört ihat meg Szív- érrendszeri betegség és májbetegség elkerüléséhez még fogyasztható napi maximális mennyiség: napi 20 gr, azaz féldeci tömény, vagy 2 dl bor, vagy 1 üveg sör

9 Az alkoholról III. Azt az embert tekintjük függőnek, aki ivása fölött elvesztette a kontrollt A lejtő az egyre nagyobb mennyiségű szer elfogyasztása felé halad, hiszen egyre többet kell inni ugyanolyan hatásnak az eléréséhez

10 Elvonási tünetek I. Az alkoholizmus egyértelmű jele, ha a szokásos adag alkohol hiányában elvonási tünetek jelentkeznek, amik a megfelelő mennyiségű itallal helyrehozhatóak

11 Elvonási tünetek II. A vér alkoholszintjének csökkenésével remegés, izzadás, rossz közérzet, idegesség jelentkezik. A rosszullét jellemző ideje az éjszaka, hiszen az alkohol is ekkor ürül.

12 Elvonási tünetek III. Megvonásos rohamként epilepsziás tünetek jelentkezhetnek Elvonási tünetek legsúlyosabb formája a delírium tremens zavartság, szétesett tudatállapotot, a beteg tipikusan apró, nyüzsgő lényeket lát, hallucinál, nem tudja, hol van és ki ő, legsúlyosabb formájában a beteg bele is halhat, mert szívelégtelenség alakul ki

13 Következmények I. Társult betegségek, melyek a betegnek és környezetének egyaránt intő jelek Leggyakoribbak az alábbiak: cukorbetegség, magas vérnyomás, idegrendszeri károsodások agysorvadás, elbutulás zsírmáj, végül a májzsugor, mely gyógyíthatatlan

14 Következmények II. Az alkoholista útja remélhetőleg itt nem ér véget, hanem a felismerés után szakemberek és segítő környezet segítségével elindul a gyógyulás, illetve a tartós "száraz" állapot felé.

15 Drogok Drognak nevezzük azt az anyagot, amely a központi idegrendszerre hatva hangulati, gondolkodásbeli változásokat okoz és hatása potenciálisan káros a szervezet testi-lelki folyamataira (pl. kábítószer) Ez a meghatározás magába foglalja a legális drogokat is (alkohol, nikotin, koffein)

16 Következtetések Az eddig hallottak alapján megállapítható, hogy mindenki, egyén és család számára az a legjobb, ha minden szenvedély mértéktelen űzésétől távol tartjuk magunkat. Éljünk káros szenvedély nélkül, tisztán, nyugodtan!

17 KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ
FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Szenvedélyek fogságában - az alkohol"

Hasonló előadás


Google Hirdetések