Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Szenvedélyek fogságában - az alkohol Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Szenvedélyek fogságában - az alkohol Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés."— Előadás másolata:

1 1 Szenvedélyek fogságában - az alkohol Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés

2 2 Mitől függ az egészségünk?  Négy tényező határozza meg:  Veleszületett tulajdonságok ( 20 % )  Életmód ( 35 % ) – rajtunk múlik!  Társadalmi és természetes környezet ( 30 % )  Egészségügyi ellátás ( 15 % ) ( WHO hivatalos közleménye alapján )

3 3 Környezeti tényezők - a vezető haláloki megbetegedések okai között ( fontossági sorrendben )  Életmódbeli szokások, dohányzás és alkoholizmus  Táplálkozási szokások, ételek összetétele ( zsírdús, rost- és vitaminszegény )  Egészségtelen munka- és életkörülmények  Fertőző ágensek  Szociális és pszichoszociális körülmények  Környezetszennyezés ( Nemzetközi vizsgálatok és kutatások alapján )

4 4 Egészségérték-gazdálkodás Attitűd, hozzáállás Magatartás Öntevékeny segítség Ismeret Az egyén szerepe

5 5 Szenvedélyekről  A WHO egyik felmérése szerint az emberek 90 százaléka függő; dohányzás, kávézás, tévézés, internet, alkohol vagy kábítószer befolyásolja életüket.  Becslések szerint hazánkban minden harmadik ember rabja valamilyen szenvedélynek.

6 6

7 7 Az alkoholról I.  A tinédzserkorban vizsgált gyors alkohollebontók 15 év elteltével 90 %-ban lettek alkoholisták,  A gyorslebontók észrevétlenül, intő jelek nélkül meg tudják inni azt a mennyiséget, amitől egyszer csak alkoholistákká válhatnak  Ha a fiatal úgy érzi, nem árt meg, sőt inkább kellemes, ez a viselkedés erősödni fog, és egyszer csak észrevétlenül elfogyasztotta azt a mennyiséget, amitől már függővé vált.

8 8 Az alkoholról II.  A függőség kialakulásának veszélye nélkül a felnőtt férfi napi 40 gr tiszta alkoholnak megfelelő mennyiségű italt, vagyis legfeljebb 1 dl töményet, vagy 4 dl bort, vagy 2 üveg sört ihat meg  Szív- érrendszeri betegség és májbetegség elkerüléséhez még fogyasztható napi maximális mennyiség:  napi 20 gr, azaz féldeci tömény, vagy 2 dl bor, vagy 1 üveg sör

9 9 Az alkoholról III.  Azt az embert tekintjük függőnek, aki ivása fölött elvesztette a kontrollt  A lejtő az egyre nagyobb mennyiségű szer elfogyasztása felé halad, hiszen egyre többet kell inni ugyanolyan hatásnak az eléréséhez

10 10 Elvonási tünetek I.  Az alkoholizmus egyértelmű jele, ha a szokásos adag alkohol hiányában elvonási tünetek jelentkeznek, amik a megfelelő mennyiségű itallal helyrehozhatóak

11 11 Elvonási tünetek II.  A vér alkoholszintjének csökkenésével remegés, izzadás, rossz közérzet, idegesség jelentkezik.  A rosszullét jellemző ideje az éjszaka, hiszen az alkohol is ekkor ürül.

12 12 Elvonási tünetek III.  Megvonásos rohamként epilepsziás tünetek jelentkezhetnek  Elvonási tünetek legsúlyosabb formája a delírium tremens  zavartság, szétesett tudatállapotot,  a beteg tipikusan apró, nyüzsgő lényeket lát, hallucinál, nem tudja, hol van és ki ő,  legsúlyosabb formájában a beteg bele is halhat, mert szívelégtelenség alakul ki

13 13 Következmények I.  Társult betegségek, melyek a betegnek és környezetének egyaránt intő jelek  Leggyakoribbak az alábbiak:  cukorbetegség,  magas vérnyomás,  idegrendszeri károsodások  agysorvadás, elbutulás  zsírmáj,  végül a májzsugor, mely gyógyíthatatlan

14 14 Következmények II.  Az alkoholista útja remélhetőleg itt nem ér véget, hanem a felismerés után szakemberek és segítő környezet segítségével elindul a gyógyulás, illetve a tartós "száraz" állapot felé.

15 15 Drogok  Drognak nevezzük azt az anyagot, amely a központi idegrendszerre hatva hangulati, gondolkodásbeli változásokat okoz és hatása potenciálisan káros a szervezet testi- lelki folyamataira (pl. kábítószer)  Ez a meghatározás magába foglalja a legális drogokat is (alkohol, nikotin, koffein)

16 16 Következtetések  Az eddig hallottak alapján megállapítható, hogy mindenki, egyén és család számára az a legjobb, ha minden szenvedély mértéktelen űzésétől távol tartjuk magunkat.  Éljünk káros szenvedély nélkül, tisztán, nyugodtan!

17 17 KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "1 Szenvedélyek fogságában - az alkohol Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések