Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Szenvedélyek fogságában - a dohányzás Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Szenvedélyek fogságában - a dohányzás Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés."— Előadás másolata:

1 1 Szenvedélyek fogságában - a dohányzás Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés

2 2 Szenvedélyekről  A WHO egyik felmérése szerint az emberek 90 százaléka függő; dohányzás, kávézás, tévézés, internet, alkohol vagy kábítószer befolyásolja életüket.  Becslések szerint hazánkban minden harmadik ember rabja valamilyen szenvedélynek.

3 3 „A dohányzás népegészségügyi katasztrófa” (WHO)

4 4 A dohányzás okozta halálozás Magyarországon  Magyarországon 2000-ben 134700 halálesetből 28600 – azaz minden ötödik haláleset – közvetlenül a dohányzásnak volt tulajdonítható.  A dohányzással összefüggő többlethalálozásból 17.800 (64%) a 35-69 éves korban fordult elő.  Ezeknek az embereknek az életét a cigaretta átlagosan 21 évvel rövidítette meg.

5 5 A dohányzásról I.  Az Országos Lakossági Egészség Felmérés 2006 kutatási jelentése szerint a 18 év feletti magyar férfiak 40,7%-a, a nők 26,3%-a dohányzik  Az egy lakosra eső cigarettafogyasztás 2005- ben 2400 szál/fő volt, míg az Európai Unió országaiban átlagosan 1600 szál/fő.  A legutóbbi három évtizedben 800 ezer magyar halt meg dohányzás okozta betegségek miatt

6 6 A dohányzásról II.  Egy 2005-ös felmérése szerint a magyar lakosság 65%-a szenved a passzív dohányzás ártalmaitól, átlagosan napi 270 percet töltve olyan légtérben, ahol mások dohányfüstjét szívja  A Központi Statisztikai Hivatal 2005 elején közzétett adatai szerint Magyarországon ma évente 28 ezer ember halála írható egyedül a dohányzás rovására.

7 7 A dohányosok jelentős része fiatalon szokott rá a cigarettára  A mai dohányosok háromnegyede korán, 18 éves korában vagy hamarabb kezdett el dohányozni.  Nagyrészük (41%) már 16 évesen dohányzott.

8 8 A dohányzásról III.  A dohányosok várható átlagos élettartama nyolc esztendővel rövidebb, mint a nemdohányzóké  A dohányzás megelőzésében a tizenéves esztendők kínálnak lehetőséget, mert hazánkra is igaz, hogy a dohányosok több mint 70%-ánál 20 éves kora előtt rögzül ez a szokás.

9 9 A dohányzás következményei  A dohányzás a szív és érrendszeri betegségek kockázati tényezője  A tüdő, gége, a szájüreg, a nyelőcső és a hólyagrák egyik rizikófaktora  A dohányzók között gyakoriak az idült légúti betegségek, a fekélybetegség  A dohányos cukorbetegnél gyakoribbak a szövődmények  A dohányzásnak szerepe van a szemtünetekkel járó pajzsmirigybetegség kialakulásában  Az erős dohányzás az időskori vakság egyik okozója

10 10 Tüdőrák hazai statisztika  Hazai adatok:  Évente 6000 új tüdőrákos  90-95% dohányzó/dohányzott  Férfi:nő arány 2,64  Dohányzás: évente regisztrált új megbetegedések száma egyenes arányban növekszik a dohányipari termékek fogyasztásának növekvő ütemével  Legjobb védelem a tüdőrák ellen:  NE DOHÁNYOZZ!

11 11 A dohányzás következményei  A dohányzás gyengíti az immunrendszert  A dohányzás kedvezőtlen hatással van a gondolkodásra  A dohányzók több gyógyszert fogyasztanak, mint a nemdohányzók  A dohányzás impotenciát okozhat  A dohányzás hátrányos a fogamzásra  A dohányzó terhes veszélyezteti saját és a születendő gyermeke egészségét

12 12 A dohányzás következményei  A dohányzás csökkenti a szervezet C, B-1 és B-6 vitamin tartalmát  A dohányfüstös környezet a nemdohányzók egészségét is veszélyezteti  A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek értelmi fogyatékosságának lehet az okozója  Az apa dohányzása a károsodott ondósejtek miatt növeli az utódok rákos megbetegedésének a kockázatát

13 13 A dohányzás következményei  A terhesség alatti dohányzás következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés  A terhesség alatti dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását idézi elő  A szoptatás alatti dohányzás károsítja a csecsemő egészségét!

14 14 A COPD-s betegkép SENKIT SEM KÍMÉL!!!!

15 15 Passzív dohányzás I.  Passzív dohányzás alatt dohányfüstnek, a dohányzás égéstermékeinek zárt helyiségben, a nem dohányzók szervezetébe történő, akaratuktól független bejutást értjük  A passzív dohányzásról szokás azt mondani, hogy akár kétszerte károsabb, mint az aktív.

16 16 Passzív dohányzás II.  Bizonyítja ezt, hogy ha például egy gyermek kora kisgyermekkorától dohányfüstös családban nevelkedik, amikor középiskolás korában tüdőszűrésen vesz részt, a tüdeje egy nagyon erős dohányoséhoz hasonlítható.

17 17 Egyéb hátrány  Egy dohányos embernek a ruhái, autója, lakása, sőt még a bőre is átveszi a füstszagot, ami egy nem dohányzó ember számára igencsak zavaró tud lenni  Egy dohányos ember bőre színe megváltozik, szürkül  Egy dohányos ember gyorsabban öregszik, mint nemdohányzó társai

18 18 Leszokás  A dohányzásról leszokni nem könnyű, de visszaszokni annál egyszerűbb.  A dohányzók átlag 68%-a szeretne leszokni szenvedélyéről, de sajnos csak kevésnek sikerül tényleg leszoknia. Szerinted 100 emberből hánynak sikerül saját akaraterejéből leszoknia?  100-ból mindössze 3-nak sikerül pusztán az akaraterejéből.

19 19 Következtetések  Az eddig hallottak alapján megállapítható, hogy mindenki, egyén és család számára az a legjobb, ha minden szenvedély mértéktelen űzésétől távol tartjuk magunkat.  Éljünk káros szenvedély nélkül, tisztán, nyugodtan!

20 20 KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "1 Szenvedélyek fogságában - a dohányzás Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések