Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szenvedélyek fogságában - a dohányzás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szenvedélyek fogságában - a dohányzás"— Előadás másolata:

1 Szenvedélyek fogságában - a dohányzás
Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés Szenvedélyek fogságában - a dohányzás Margit Kórház Pásztó

2 Szenvedélyekről A WHO egyik felmérése szerint az emberek 90 százaléka függő; dohányzás, kávézás, tévézés, internet, alkohol vagy kábítószer befolyásolja életüket. Becslések szerint hazánkban minden harmadik ember rabja valamilyen szenvedélynek.

3 „A dohányzás népegészségügyi katasztrófa” (WHO)

4 A dohányzás okozta halálozás Magyarországon
Magyarországon 2000-ben halálesetből – azaz minden ötödik haláleset – közvetlenül a dohányzásnak volt tulajdonítható. A dohányzással összefüggő többlethalálozásból (64%) a éves korban fordult elő. Ezeknek az embereknek az életét a cigaretta átlagosan 21 évvel rövidítette meg.

5 A dohányzásról I. Az Országos Lakossági Egészség Felmérés 2006 kutatási jelentése szerint a 18 év feletti magyar férfiak 40,7%-a, a nők 26,3%-a dohányzik Az egy lakosra eső cigarettafogyasztás 2005-ben 2400 szál/fő volt, míg az Európai Unió országaiban átlagosan 1600 szál/fő. A legutóbbi három évtizedben 800 ezer magyar halt meg dohányzás okozta betegségek miatt

6 A dohányzásról II. Egy 2005-ös felmérése szerint a magyar lakosság 65%-a szenved a passzív dohányzás ártalmaitól, átlagosan napi 270 percet töltve olyan légtérben, ahol mások dohányfüstjét szívja A Központi Statisztikai Hivatal 2005 elején közzétett adatai szerint Magyarországon ma évente 28 ezer ember halála írható egyedül a dohányzás rovására.

7 A dohányosok jelentős része fiatalon szokott rá a cigarettára
A mai dohányosok háromnegyede korán, 18 éves korában vagy hamarabb kezdett el dohányozni. Nagyrészük (41%) már 16 évesen dohányzott. A dohányosok háromnegyede már 18 éves korában vagy annál is korábban kezdett el rendszeresen dohányozni. A dohányzásra való rászokás és a családi/baráti környezetben lévő dohányosok száma között nagyon szoros az összefüggés.

8 A dohányzásról III. A dohányosok várható átlagos élettartama nyolc esztendővel rövidebb, mint a nemdohányzóké A dohányzás megelőzésében a tizenéves esztendők kínálnak lehetőséget, mert hazánkra is igaz, hogy a dohányosok több mint 70%-ánál 20 éves kora előtt rögzül ez a szokás.

9 A dohányzás következményei
A dohányzás a szív és érrendszeri betegségek kockázati tényezője A tüdő, gége, a szájüreg, a nyelőcső és a hólyagrák egyik rizikófaktora A dohányzók között gyakoriak az idült légúti betegségek, a fekélybetegség A dohányos cukorbetegnél gyakoribbak a szövődmények A dohányzásnak szerepe van a szemtünetekkel járó pajzsmirigybetegség kialakulásában Az erős dohányzás az időskori vakság egyik okozója

10 Tüdőrák hazai statisztika
Hazai adatok: Évente 6000 új tüdőrákos 90-95% dohányzó/dohányzott Férfi:nő arány 2,64 Dohányzás: évente regisztrált új megbetegedések száma egyenes arányban növekszik a dohányipari termékek fogyasztásának növekvő ütemével Legjobb védelem a tüdőrák ellen: NE DOHÁNYOZZ!

11 A dohányzás következményei
A dohányzás gyengíti az immunrendszert A dohányzás kedvezőtlen hatással van a gondolkodásra A dohányzók több gyógyszert fogyasztanak, mint a nemdohányzók A dohányzás impotenciát okozhat A dohányzás hátrányos a fogamzásra A dohányzó terhes veszélyezteti saját és a születendő gyermeke egészségét

12 A dohányzás következményei
A dohányzás csökkenti a szervezet C, B-1 és B-6 vitamin tartalmát A dohányfüstös környezet a nemdohányzók egészségét is veszélyezteti A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek értelmi fogyatékosságának lehet az okozója Az apa dohányzása a károsodott ondósejtek miatt növeli az utódok rákos megbetegedésének a kockázatát

13 A dohányzás következményei
A terhesség alatti dohányzás következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés A terhesség alatti dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását idézi elő A szoptatás alatti dohányzás károsítja a csecsemő egészségét!

14 A COPD-s betegkép SENKIT SEM KÍMÉL!!!!

15 Passzív dohányzás I. Passzív dohányzás alatt dohányfüstnek, a dohányzás égéstermékeinek zárt helyiségben, a nem dohányzók szervezetébe történő, akaratuktól független bejutást értjük A passzív dohányzásról szokás azt mondani, hogy akár kétszerte károsabb, mint az aktív.

16 Passzív dohányzás II. Bizonyítja ezt, hogy ha például egy gyermek kora kisgyermekkorától dohányfüstös családban nevelkedik, amikor középiskolás korában tüdőszűrésen vesz részt, a tüdeje egy nagyon erős dohányoséhoz hasonlítható.

17 Egyéb hátrány Egy dohányos embernek a ruhái, autója, lakása, sőt még a bőre is átveszi a füstszagot, ami egy nem dohányzó ember számára igencsak zavaró tud lenni Egy dohányos ember bőre színe megváltozik, szürkül Egy dohányos ember gyorsabban öregszik, mint nemdohányzó társai

18 Leszokás A dohányzásról leszokni nem könnyű, de visszaszokni annál egyszerűbb. A dohányzók átlag 68%-a szeretne leszokni szenvedélyéről, de sajnos csak kevésnek sikerül tényleg leszoknia. Szerinted 100 emberből hánynak sikerül saját akaraterejéből leszoknia? 100-ból mindössze 3-nak sikerül pusztán az akaraterejéből.

19 Következtetések Az eddig hallottak alapján megállapítható, hogy mindenki, egyén és család számára az a legjobb, ha minden szenvedély mértéktelen űzésétől távol tartjuk magunkat. Éljünk káros szenvedély nélkül, tisztán, nyugodtan!

20 KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ
FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Szenvedélyek fogságában - a dohányzás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések