Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A test fő részei  A test változásai  Miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól az emberek?  Melyek az emberi test fő részei?  Mitől függ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A test fő részei  A test változásai  Miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól az emberek?  Melyek az emberi test fő részei?  Mitől függ."— Előadás másolata:

1

2  A test fő részei  A test változásai  Miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól az emberek?  Melyek az emberi test fő részei?  Mitől függ az ember növekedésének és fejlődésének üteme?  Keress külső vagy belső tényezőket saját fejlődésed magyarázatára?  Mi jellemzi az egyes életszakaszokban az emberi test fejlődését?  Melyek a kamasz érzelemvilágának jellemzői?

3  A bőr mérete és felépítése  A bőr működése  A bőr változása a kamaszkorban  Miért nevezzük élő határnak?  Sorold fel a bőr rétegeit és alkotóit!  Milyen feladatokat lát el a bőr?  Hogyan változik meg a bőr kamaszkorban?  Melyek a kamaszkori változások következményei?  Mitől függ a bőr egészséges működése?

4  Amit mindenkinek tudnia kell  Mit kell tennie a kamasznak?  Az öltözködésről  Melyek a helyes tisztálkodás napi tennivalói?  Sorold fel a fürdés mosakodás szigorúan személyes használathoz kötött eszközeit!  Miért fontos az alapos törölközés?  Melyek a leggyakoribb kamaszkori bőrpanaszok?  Hogyan kell kezelni a zsíros, pattanásos bőrt?  Miként csökkenthetők az izzadás kellemetlenségei?  Mit kell tudni a felső és alsóruházatunkról, illetve a lábbeliről?

5  A mozgás szervei  A mozgásszervi változások  Mire kell figyelni?  Mely szervek együttes munkája eredményezi az ember mozgását?  Hogyan függ össze a mozgás és a szervezet egészsége?  Melyek a kamaszkori mozgásszervek jellemzői?  Mire kell figyelni ebben az életkorban?  Mi a helyes napirend?  Miért ajánlott a rendszeres sportolás?

6  Mi történik a tápcsatornában?  Mi jellemzi a tápcsatornát ebben az életkorban?  Miért van szükségünk táplálékra?  Melyek a táplálkozás részfolyamatai?  Milyen úton halad az étel a tápcsatornában?  Hogyan változik meg a felvett táplálék szerkezete?  Miként csökkenthetők a tápcsatorna működési zavarai?

7  A táplálék minősége  A táplálék mennyisége  Az étkezések száma, aránya és ideje  A táplálkozás módja  Sorold fel a magyar konyha kedvezőtlen sajátosságait! Hogyan lehet változtatni?  Mitől függ az ember táplálék igénye?  Miért fontos a rendszeresség a táplálkozásban?  Mit értünk kulturált étkezésen?

8  A szaporító szervrendszer  Kamaszkori változások  Mit kell tenni a fiúnak?  A fiúk személyisége  Mikor kezdődik a kamaszkori átalakulás?  Melyek a fiúk külső és belső nemi szervei?  Melyek a férfias testalak jellemzői?  Miért fontos a nemi szervek tisztán tartása?  Sorolj fel kamaszkori személyiségjegyeket!

9  A szaporító szervrendszer  Kamaszkori változások  A szaporító szervek egészsége  A lányok lelki élete  Mikor kezdődik a lányoknál a nemi átalakulás?  Sorold fel a külső és belső nemi szerveket!  Mit nevezünk menstruációnak?  Milyen a nőies testalkat?  Sorolj fel kamaszkori tulajdonságokat, személyiségjegyeket!

10  A kamaszkori konfliktusok oka  A konfliktusok fajtái  Miért növekszik meg a konfliktusok száma kamaszkorban?  Hasonlítsd össze a lappangó és a kirobbanó konfliktust!  Miért szükséges a konfliktusok mielőbbi feloldása?  Mit tehetsz a konfliktusok csökkentése érdekében?

11  Külső és belső tulajdonságok  Önismeret, önnevelés  Mivel magyarázható, hogy a kamasz érdeklődése egyre inkább önmaga felé fordul?  Miért fontos a reális önismeret?  Mit kell tenni a sikeres önnevelés érdekében?  Miért jelent nagy értéket hátrányos belső tulajdonságaink önerőből történő megváltoztatása?

12  Mások megismerése  Társaink megítélése  A megismerés iskolája  Mi az alapja mások megismerésének?  Fontos-e az őszinteség?  Magyarázd meg az alábbi mondatokat:  Fogadd el a másságot!  Ne akard környezetedet, barátodat saját képedre formálni!  Tanulj meg saját szemeddel látni!

13  A család régen és ma  A gyermek helye a családban  A jól működő családok  Miben különbözik a rokonság a társaságtól?  Mitől függ a gyermekek helyzete a családban?  Miért kedvezőbb a többgyermekes család mint az „egykeség”?

14  A leggyakoribb veszélyforrások  Az elsősegélynyújtás tennivalói  Sorold fel a különböző élethelyzetek veszélyforrásait!  Miként lehet balesetet megelőzni?  Hogyan kell értesíteni és tájékoztatni a mentőszolgálatot?  Mi az elsősegélynyújtó feladata?

15  Ingerek és érzékszervek  A szem és a látás  A fül védelme  Egyéb érzékszervek  Mi az érzékszervek feladata?  Sorold fel az érzékszerveket az ingereket!  Mit kell tudni és tenni a szem védelmében?  Hogyan biztosítható a fül egészséges működése?

16  A dohányzás  Az alkoholfüggőség  A kábítószer-élvezet – narkománia  Mely anyagok és miként károsítják a dohányzó ember szervezetét?  Hogyan változik az alkoholt fogyasztó ember viselkedése?  Mely szerveket károsítja az alkohol és hogyan?  Hogyan változik meg a kábítószerek hatására az emberi szervezet?  Miért jelent komoly veszélyt már a kábítószerek kipróbálása is?

17  A szenvedély fajtái  Mit tegyünk a szenvedélyeink ellen?  Hasonlítsd össze a hasznos és a káros szenvedélyeket!  Miből látható hogy az adott szenvedély elérte a betegség szintjét?  Hogyan lehet kialakulását megakadályozni?

18  A légszennyezés és az egészség  A vizek szennyeződése és védelme  A talaj veszélyeztetettsége és védelme  Bizonyítsd az ember és környezet elválaszthatatlanságát!  Mikor és miért vált veszélyessé a környezetkárosodás?  Hogyan függ össze a légszennyezés és az egészség?  Miként lehet megállítani a levegő és a víz szennyeződését?  Sorold fel a talajvédelem tennivalóit!


Letölteni ppt " A test fő részei  A test változásai  Miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól az emberek?  Melyek az emberi test fő részei?  Mitől függ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések