Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szenvedélyek fogságában - a drogok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szenvedélyek fogságában - a drogok"— Előadás másolata:

1 Szenvedélyek fogságában - a drogok
Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés Szenvedélyek fogságában - a drogok Margit Kórház Pásztó

2 Mitől függ az egészségünk?
Négy tényező határozza meg: Veleszületett tulajdonságok ( 20 % ) Életmód ( 35 % ) – rajtunk múlik! Társadalmi és természetes környezet ( 30 % ) Egészségügyi ellátás ( 15 % ) ( WHO hivatalos közleménye alapján )

3 Egészségérték-gazdálkodás
Az egyén szerepe Öntevékeny segítség Magatartás Attitűd, hozzáállás Ismeret

4 Szenvedélyekről A WHO egyik felmérése szerint az emberek 90 százaléka függő; dohányzás, kávézás, tévézés, internet, alkohol vagy kábítószer befolyásolja életüket. Becslések szerint hazánkban minden harmadik ember rabja valamilyen szenvedélynek.

5 Drogok Drognak nevezzük azt az anyagot, amely a központi idegrendszerre hatva hangulati, gondolkodásbeli változásokat okoz és hatása potenciálisan káros a szervezet testi-lelki folyamataira (pl. kábítószer) Ez a meghatározás magába foglalja a legális drogokat is (alkohol, nikotin, koffein)

6 A kábítószerekről A drogok mértéktelen fogyasztása káros arra is, aki fogyasztja, és másokra is. Ezért minden társadalom korlátozza - a népi hagyományok, a vallási tilalmak, a társadalmi szokások és a törvény együttes erejével. A szokások és törvények szabta keretek túllépését "visszaélésnek" (abúzusnak) nevezik, s a drogok fogyasztását és/vagy a velük való kereskedést büntetik.

7 Drogfogyasztás alakulása
60 – as évek: „szipuzás” 70 – 80 – as évek: gyógyszeres 90 – es évektől: klasszikus kábítószerek 90 – es évek eleje: heroin fogyasztás nő 90 – es évek közepe: „diszkódrogok”, amfetaminok 90 – es évek végétől: Marihuana, Extasy – „Partidrogok” Szinte kizárólag fiatalokra jellemző deviancia

8 Kábítószer-fogyasztás veszélyei
Fiatal korban hozzászokás Nagyon erős függőség Személyiség megváltozása Testi tünetek hamar jelentkeznek Leszokás igen nehéz a késői hatások és szövődmények miatt (a szervezet sokáig „emlékszik” akár egy alkalommal történt drogfogyasztásra is) Bűnözés terjedése a drogfogyasztók körében Elszegényedés – sokba kerülnek a drogok!

9 Következtetések Az eddigi ismeretek alapján megállapítható, hogy mindenki, egyén és család számára az a legjobb, ha minden szenvedély mértéktelen űzésétől távol tartjuk magunkat. Különösen érvényes az előbbi szabály a drogokra! Éljünk káros szenvedély nélkül, tisztán, nyugodtan!

10 KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ
FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Szenvedélyek fogságában - a drogok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések