Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alkoholizmus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alkoholizmus."— Előadás másolata:

1 Alkoholizmus

2 Tartalomjegyzék: I. A betegség definíciója, lényege
II. A betegség oka, kialakulása III. A tünetei IV. A betegség kezelése, diagnosztizálása

3 I. Betegség lényege, meghatározása:
Az orvosi definíciók az alkoholizmust olyan szenvedélybetegségként írják le, amely az alkohol kitartó fogyasztásával jár a negatív következmények dacára. Az alkoholizmushoz értelemszerűen alkohol szükséges. A betegség kialakulásához szükséges mennyiség és gyakoriság egyénfüggő, mindenkinél különbözik.

4 Genetikai hajlamosság
Lényege: Az alkoholtól való testi-lelki függőség kialakulása alkohol hiányának esetén elvonási tünetekkel jár. Ez jelzi a komoly függőséget. A betegség kialakulásának több oka lehet, vannak bizonyos rizikó faktorai: Társadalmi környezet Érzelmi egészség Genetikai hajlamosság

5 II. Betegség okai általában:
A legáltalánosabb oka az alkoholizmusnak, hogy az emberek így próbálják elfelejteni a mindennapi gondjaikat. Magyarországon is és más országokban is folyamatosan keletkeznek és fennállnak olyan társadalmi feszültségek, gazdasági problémák, melyek következtében az emberek helyzete kilátástalanná válik, sokszor reményük sincs arra, hogy sorsuk jobbra forduljon.

6 Másik ok lehet az értékek elvesztése, hiánya
Másik ok lehet az értékek elvesztése, hiánya. Az okokhoz természetesen hozzátartozik és vizsgálni kell az egyén társas kapcsolatait, stabilitását (pl. munkahely, család, párkapcsolati problémák) és italozási szokásait. Ez utóbbi meghaladhatja a normális határt. A betegség minden korosztályra jellemző lehet, de a legveszélyeztetettebb réteg a fiatal korosztály. Kutatások bizonyítják, hogy azok az ifjak akik kedvezőtlenebb családi háttérben nevelkedtek fel, vagy akiknek szüleik is alkoholizmusban szenvedtek, maguk is áldozatokká válnak.

7 III. Betegség tünetei, hatásai:
Lelki tünetei Szociális tünetei Testi tünetei

8 1.) Lelki tünetei: Sóvárgás, ellenállhatatlan vágy az ivásra, előbb-utóbb kontrollvesztés. A beteg az első pohár után nem tud megállni, kényszeresen iszik. Az életük részét egyre nagyobb mértékben teszi ki az ital megszerzése és fogyasztása. Személyiségváltozások jelentkeznek, mint pl. ingerlékenység, hirtelen hangulatváltozások, ezek által vezérelt kritikátlan megnyilvánulások, agresszivitás. A folyamatos leépülés által hanyatlanak az intellektuális funkciók is.

9 2.) Szociális tünetei: A gyakori ittasság képtelenné teszi az egyént a munkára és a társadalmi beilleszkedésre. Gyakran mennek tönkre a családi, házastársi, baráti kapcsolatok és előbb-utóbb munkahelyi elváltozásokkal is járhat.

10 3.) Testi tünetei: az alkoholizmus természetesen testi károsodással is jár, ami akár az összes szervre kiterjedhet. Az arcon apró hajszálér tágulatok jelennek meg, néha borvirágos (vöröses). A gyomor gyakran érintett, kellemetlen szájszag, gyulladásos tünetek lehetnek jelen. Gyakori a gyomorhurut, gyomorfekély, ennek következtében hányinger, hányás, gyomorfájás, étvágytalanság jelentkezhet. Szövődményként hasnyálmirigy gyulladás is felléphet.

11

12 -folytatás- A betegek 10 %-ában májzsugor fejlődik ki. A rákos megbetegedések is gyakoribbak (pl. hasnyálmirigy, nyelőcső, máj gége stb). Az alkoholnak szívizom károsító hatásai is vannak. Tünet még a magas vérnyomás, keringési zavarok. Az alkohol az idegrendszert is károsítja, gyakori az érzészavar, kézremegés, járászavar.

13

14 IV. Betegség kezelése: A betegek zöme gyakran csak valami kényszerítő helyzet hatására keresi fel az orvost (pl. szövődménnyel járó részegség, alkoholfogyasztással kapcsolatos baleset, sérülés, betegség, vagy szociális-munkahelyi-családi probléma. Fontos a betegek kezelésre való motivációjának kialakítása, a beteggel el kell fogadtatni a kezelés szükségességét ami gyakran nem egyszerű feladat. A kezelésben a rehabilitáció, utógondozás kerül előtérbe, melynek célja az alkoholmentes életmód fenntartása, és a visszaesések megelőzése. Léteznek bizonyos önsegítő szervezetek, pl. a Névtelen Alkoholisták mozgalma is. Céljuk, hogy az egyén a későbbiekben se nyúljon az italhoz, az önálló életben sem.

15 Köszönjük a figyelmet …


Letölteni ppt "Alkoholizmus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések